Vláčné jablečné vdolky podle Karolíny Kamberské
Foto: Archív Karolíny Kamberské

Vláčné jablečné vdolky podle Karolíny Kamberské

7. 11. 2018

Upečte jablečné vdolky podle receptu televizní kuchařky Karolíny Kamberské. Recept najdete také v její nové knížce Každý den je svátek, která obsahuje sváteční jídla, ovšem připravená tak, aby se dala použít kdykoliv.

 

"Když byly děti malé, bydleli jsme v domě s ovocným sadem, a tak jsem každý podzim měla obrovskou úrodu jablek. Jablečné vdolky jsem pekla skoro každý týden a vyzkoušela jsem různé varianty. Vdolky můžete usmažit na pánvi i péct v troubě. Smažení není má oblíbená úprava jídla, pečení v troubě mi bylo vždycky sympatičtější, protože při něm vám vdolky nenasáknou olejem, jsou lehčí a navíc máte v kuchyni čistší vzduch. Jenže moje rodina rozhodla jednoznačně – když jsem jednoho dne jako test udělala půlku vdolků pečenou v troubě a půlku smaženou na pánvi, ty pánvičkové zvítězily na celé čáře…," říká o svém osvědčeném receptu Karolína Kamberská.

Postup:

1.  Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci moučkového cukru, rozmíchejte a počkejte, až se droždí působením cukru rozpustí. Pak vmíchejte 100 g mouky, 200 ml mléka, rozmíchejte na kaši, zakryjte utěrkou a nechte asi 15 minut na teplém místě, až kvásek pěkně vzejde. Vmíchejte do něj po částech zbytek mouky a cukru, ve zbylém mléce rozšlehejte vajíčko a přidejte ho také do těsta. Přisypte špetku soli.
2.  V kastrůlku si rozpusťte 100 g másla, nechte lehce zchladnout a také zapracujte do těsta. Těsto posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout.
3.  Mezitím si nastrouhejte jablka (můžete je předtím oloupat, máte-li je radši bez slupky, já slupku nechávám). Vmíchejte je do vykynutého těsta.
4.  V pánvi si rozpalte cca 2 cm oleje. Když je dost horký, mokrýma rukama tvarujte z těsta kouličky velikosti mandarinky, vkládejte je do pánve a každou mírně smáčkněte lžící. Po několika minutách budou vdolky z jedné strany zlatavé, pak je otočte a opečte i z druhé.
5.  Zatímco se vdolky smaží, smíchejte tvaroh s medem a v kastrůlku si rozpusťte zbytek másla. Ještě horké vdolky vysušte papírovou utěrkou, potřete rozpuštěným zbylým máslem (tuto proceduru můžete vynechat, ale je to škoda…), na horní stranu rozetřete trochu povidel a ozdobte bohatou čepicí medového tvarohu. Ihned podávejte.

Suroviny:
42 g droždí (1 kostka)
50 g moučkového cukru
400 g hladké mouky a trocha na posypání
250 ml vlažného mléka
1 vejce špetka soli
150 g másla
2 jablka jedlý olej na smažení
200 g tučného tvarohu
2 lžíce medu
100 g povidel

TIP: Možná jste zvyklí na klasické vdolky bez jablek, ale tenhle fór, který jsem poprvé ochutnala u sousedky u nás na vesnici, je opravdu užitečný. Jablíčka dodají těstu úžasnou šťavnatost a vláčnost. Můžete je do těsta nakrájet na kostičky (tím pádem jich klidně přidejte i víc, protože vám nenaředí těsto tolik jako jablka strouhaná).

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%