Mám ráda kuchařské knihy - XX. díl
ilustrační foto:pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XX. díl

16. 11. 2018

Dobrý den, přátelé. 

Jak jsem tak probírala svojí sbírku kuchařských knih, tak jsem narazila i na 2 knihy s francouzskou kuchyní. Zalíbily se mi tam recepty na úpravu králíků.

Králík na citrónu ( 4 - 6 porcí )

  • 1 králík, 30 gr másla,100 gr slaniny, sůl, pepř, tymián, bobkový list, 2 cibule, 1/4 litru bujónu, 2 citróny

Králíka rozdělíme na porce a opékáme na nakrájené rozškvařené slanině. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, bobkový list a jemně rozsekanou cibuli. Přelijeme bujónem připraveným z kostky, šťávou z jednoho citrónu a na mírném ohni zvolna dusíme asi hodinu. Přidáme druhý citrón, pečlivě umytý a nakrájený na kolečka, máslo a dusíme dalších 30 minut. Podáváme s těstovinami nebo s rýží.

Králík po bretaňsku ( 6 porcí )

  • 1 králík, 250 gr slaniny
  • marináda: 3,5 dcl bílého vína muscadet, sklenka bílého vína typu madeira, 10 šalotek,1 mrkev, stroužek česneku, bobkový list, tymián, sůl, pepř
  • do omáčky - 100 gr smetany, 1 žloutek

Dva dny před vlastní přípravou rozkrájíme králíka na porce a protýkáme jej na klínky nakrájenou slaninou. Uložíme do vhodné nádoby, přidáme víno, polovinu z celkového množství usekané šalotky, mrkev, všechno koření a marinujeme 2 dny. Občas kousky masa obracíme. Potom je vyjmeme, necháme okapat, osolíme a opečeme na másle se zbylou šalotkou. Zalijeme sklenkou marinády a přikryté dusíme na mírném ohni za občasného přelévání marinádou. Měkké maso vyjmeme a upravíme na mísu. Omáčku ještě chvíli vaříme, přidáme smetanu ušlehanou se žloutkem, povaříme a maso zalijeme. Můžeme zdobit malými opečenými toasty a podáváme s bramborem.

Králičí mereta po burbonsku ( pro 6 osob)

  • 2 mladí králíčci (jenom hřbet a zadek),8 dkg másla,12 cibuliček, 2 cl suchého bílého vína,1 dcl vody,1 lžíce mouky, sůl, pepř, bouquet garni, 2 žloutky,1 dcl smetany, půl citrónu, petrželka, 8 krajíčků bílého chleba

Oba hřbety i zadky rozkrájíme na malé kousky. Na kastrolu na másle je opečeme dozlatova, přidáme cibuličky, zaprášíme moukou, uděláme světlou jíšku, zalijeme i vínem a vodou. Osolíme, opepříme, přidáme bouquet garni a dusíme 50 minut pod pokličkou. Pak smícháme žloutky, smetanu, šťávu z citrónu, petrželku a přidáme do omáčky. Kousky králíka narovnáme do hluboké mísy, polijeme omáčkou a obložíme na másle opečenými plátky bílého chleba.

Bouquet garni (v překladu kompletní kytička) je svazeček z petrželky, tymiánu, bobkového listu a česneku, svázaný nití. To proto, aby se mohl kdykoliv z hrnce vytáhnout. Přivazuje se na ucho hrnce nebo kastrolu.

Králík v balíčku (pro 6 osob)

  • 1 králík o váze asi 120 dkg, 12 tenkých plátků soleného bůčku, 2 lžíce olivového oleje, sůl  pepř, tymián, majoránka nebo rozmarýn, 4 cibule, 4 rajčata

Králíka rozkrájíme na kousky. Snažíme se oddělit jednotlivé části, aniž bychom měli mnoho úlomků kostí. kousky posolíme, popepříme, dáme na ně trochu majoránky nebo rozmarýnu. Každý kousek zabalíme do plátku bůčku. Jednotlivé balíčky svážeme. Na zapékací misku dáme nadrobno nasekanou cibuli, rozložíme na ni králičí balíčky a rajčata nakrájená na čtvrtky. Pokropíme olejem a dáme do horké trouby. Pečeme až do vytvoření šťávy, kterou čas od času balíčky poléváme. Doba pečení závisí na velikosti a stáří králíka. Je třeba počítat s 30 - 45 minutami.

 

Přeji všem dobrou chuť.

 

Recepty jsem vybrala z těchto kuchařských knih:

Francouzská kuchařka - autorka D.Paukertová r.v. 1988   Francouzská kuchyně -autorka J.Martinicová r.v.1980

Fotografie pod článkem jsou z dámských časopisů a jsou podle mě velice půvabné.

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.