Mám ráda kuchařské knihy - XXI. díl
Ilustrační foto: Pixbay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXI. díl

19. 11. 2018

Přátelé, minule jsem sáhla po receptech z francouzské kuchyně. Snad jsem vás aspoň trochu inspirovala. A tak teď budu ve francouzské kuchyni pokračovat. Tato kuchařka spatřila světlo světa už před 30 roky, ale jak můžete sami vidět, recepty jsou stále aktuální. Vždyť tato kuchyně se řadí mezi jednu z nejzdravějších v Evropě.

Našla jsem z kapitolu, která by mohla leckoho potěšit. Jsou to totiž. s a l á t y.

A v tomto jsou Francouzi doopravdy mistři. Posuďte sami.

 Salát Aneta (4 porce) 

  • 1 hlávkový salát, 2 vejce, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, 200 gr tuňáka v oleji, 100 gr černých oliv, kerblík, pažitka  2 jablka

Salát rozebereme, pečlivě omyjeme a necháme okapat. Ve vařící vodě s trochou octa uvaříme vejce natvrdo(asi 10 minut). Mezitím v misce umícháme z oleje, octa, hořčice,soli a pepře zálivku. Vychladlá vejce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do salátové mísy rozložíme listy salátu, přidáme rozdrobeného tuňáka, olivy, kolečka vajec a nasekaný kerblík s pažitkou. Přelijeme zálivkou a teprve na poslední chvíli doplníme oloupanými jablky nakrájenými na kostičky.  Před podáváním dobře promícháme. 

Salát Carmen (4 porce) 

  • 300 gr rýže, 2 vařená kuřecí křídla, 2 větší kapie, 250 gr zeleného hrášku, 2 lžíce usekaného estragonu, olej, ocet, sůl, pepř, hořčice, cukr

Rýži uvaříme v osolené vodě, pak jí propláchneme pod proudem studené vody, necháme okapat a vychladit  Studená křidélka zbavíme kůže, odkostíme a maso nakrájíme na kostičky. Papriky dáme na chvilku pod gril, oloupeme je a také nakrájíme na kostičky. Hrášek uvaříme v osolené vodě s kouskem cukru do poloměkka. Než všechny tyto přísady vychladnou, připravíme si zálivku ze tří čtvrtin oleje, čtvrtiny octa, jedné nebo dvou lžiček hořčice a nasekaného estragonu  Pak je promícháme se zálivkou a podáváme vychlazené. Salát můžeme ještě na povrchu zdobit sardelovými řezy nebo čtvrtkami natvrdo uvařených vajec. 

Sálát Primavera (6 porcí) 

  • 100 gr vařených zrn kukuřice, 1 salátová okurka, svazek ředkviček, půl balení zmrazené míchané zeleniny, 6 lžic měkkého tvarohu,4 lžíce smetany, šťáva ze 2 citrónů, sůl, pepř 

Uvařenou kukuřici a povařenou míchanou zeleninu necháme okapat a vychladit. Očištěné ředkvičky a salátovou okurku nakrájíme na kolečka (mladé okurky neloupeme). Do salátové mísy rovnáme střídavě kopečky kukuřice  okurek, ředkviček, míchané zeleniny a utřeného tvarohu. Nakonec přelijeme zálivkou ze smetany, citrónové šťávy, soli a pepře. 

Savojský salát (4 porce) 

  • 1 hlávkový salát  50 gr sýra typu ementál, 10 jader vlašských ořechů, 1 silnější plátek šunky, 1 lžíce octa, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, pažitka  půl lžičky hořčice 

Hlávkový salát rozebereme na listy, omyjeme, osušíme a vyložíme jimi salátovou mísu. Sýr a  šunku nadrobno nakrájíme, ořechy nahrubo nastrouháme a přidáme do salátové mísy. Z octa, oleje, soli, pepře a hořčice umícháme zálivku, kterou doplníme jemně nasekanou pažitkou. Salát zalijeme a promícháme. 

Cauchyský salát (pro 6 osob) 

  • 1 kg brambor, 2 řapíky celeru  1 dcl smetany, 1 lžíce octa, citrón, 20 dkg šunky, lanýž, pepř, sůl

Brambory uvaříme ve slupce a oloupáme je. Nadrobno nakrájíme 2 řapíky celeru (bez listu) a brambory, dáme je do salátové mísy  osolíme a opepříme  Rozšleháme smetanu, přidáme ocet a šťávu z citrónu a smícháme ji se salátem v míse. Posypeme nadrobno nasekanou šunkou a na tenké proužky nakrájeným lanýžem. 

Salát dle šéfa kuchyně (4-6 porcí) 

  • Zbytek vařeného nebo pečeného kuřete, stejné množství šunky, stejné množství sýra typu ementál ,6 lžic oleje, šťáva z 1 citrónu, 1 lžička hořčice, 1 lžička bazalky, sůl, pepř, 5 až 6 sladkokyselých okurek, hlávkový salát 

Kuřecí maso nakrájíme na velmi jemné nudličky, stejně jako šunku, sýr a dobře omytý hlávkový salát. Sladkokyselé okurky nakrájíme na kolečka. Všechno dáme do mísy a těsně před podáváním vmícháme zálivku připravenou z hořčice, oleje, citronové šťávy, rozdrobené bazalky, soli a pepře.

Uzeninový salát

  • 6 nožiček telecího párku nebo 6 uzenek,3 šalotky,2 stroužky česneku,několik snítek petrželky,1 natvrdo vařené vejce(použije de pouze žloutek),několik listů hlávkového salátu,3 lžíce oleje,1 lžíce octa,sůl,pepř

Uzeninu nakrájíme na jemná kolečka a dáme do salátové mísy. V misce umícháme olej s octem apřidáme česnek,šalotku i petrželku - vše nadrobno nasekané. Žloutek rozmačkáme a zvolna jej rozpouštíme v připravené zálivce.Osolíme,opepříme,nalijeme na uzeninu,promícháme a zdobme několika listy omytého hlávkoého salátu.

 

Myslím, že příště opět sáhnu do francouzské kuchyně. Protože zajímavých receptů nejen na saláty ,jsem tam našla víc než dost.

Přeji všem dobrou chuť. 

Reepty jsem čerpala z knihy Francouzská kuchařka r. v. 1988 Autorka D. Peukertová.
Pod článek jsem přidala i kresbu první myčky nádobí. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.