Mám ráda kuchařské knihy - XXIV.díl
ilustrační foto:pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXIV.díl

25. 11. 2018

Přátelé,

neodolala jsem a opět jsem sáhla do receptů francouzské kuchyně.Tentokrát to budou koláče, ale sladké.

Našla jsem jich opravdu hodně. A věřte, že výběr takových, které by zaujaly hodně čtenářů, byla víc než náročná záležitost.

Francouzi používají hlavně tato těsta:

1.) křehké těsto-brisée (recept byl uveden u slaných koláčů, ale musíte do něj přidat 1 lžíci cukru.)

2.) křehké těsto-sablée- 250 gr hladké mouky, 125 gr cukru, 125 gr másla, trochu soli, 1 vejce,1 lžíce vody. V misce dobře vymícháme máslo, cukr, sůl a přidáme vejce. Do přesáté mouky uděláme důlek, do něhož dáme připravenou směs a rychle rukama zpracujeme s event.přidáním vody. Z těsta utvoříme bochánek, který dáme přikrytý utěrkou na 1 hodinu do chladu. Toto těsto se dá i dobře uchovat v ledničce pro pozdější použití.

3.) těsto lístkové feuilleté - jehož příprava se neliší od naší. Ale francouzské hospodyně jej stejně jako české raději kupují hotové.

 

Hroznový koláč

  • Křehké těsto (brisée), 1 kg hroznového vína, 3 lžíce rybízového želé, 2 lžíce třešňovice

Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu o průměru asi 25 cm. Dno propícháme vidličkou a koláč vložíme do předehřáté trouby na 20 až 25 minut. Mezitím omyjeme hroznové víno. V malém kastrolku za stálého míchání rozpustíme na mírném ohni rybízové želé, stáhneme z ohně a přidáme třešňovici. Koláč vyjmeme z trouby, dno potřeme slabou vrstvou rybízového želé a rozložíme na ně bobulky hroznů, které ještě pomocí štětečku potřeme zbývajícím želé. Ihned podáváme, aby koláčový základ nezvlhnul. 

Hruškový koláč s mandlovým krémem 

  • Křehké těsto (sablée), 150 gr moučkového cukru, 150 gr jemně umletých (lépe tlučených)  mandlí, 1 lžíce smetany, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 4 hrušky,1 lžíce vanilkového cukru, 4 lžíce jablečného želé 

Těsto připravíme podle předpisu, rozválíme a vyložíme jím vymaštěnou kulatou koláčovou formu o průměru 25 cm. Cukr smícháme s mandlovou moučkou, smetanou, ušlehanými vejci a rumem. Směs nalijeme na těstový základ. Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, rozložíme na krém a posypeme vanilkovým cukrem. Pečeme při 220 st. Celsia 45 minut. Po vyjmutí z trouby ihned potřeme zředěným jablečným želé. 

Jablečný koláč se sněhem 

  • Křehké těsto (brisée) , 500 gr jablek, 30 gr krupicového cukru + 50 gr na sníh, 2 bílky, 30 gr másla

Koláčovou formu o průměru asi 25 cm vyložíme rozváleným těstem a propícháme je vidličkou  Jablka oloupeme, nakrájíme na jemné plátky a koláč jimi velmi hustě poklademe. Posypeme 50 gr cukru a poklademe kousky másla. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Mezitím ušleháme ze 2 bílků sníh, do něhož lehce vpracujeme dalších 50 gr cukru. Koláč vyjmeme z trouby, na jeho povrch navršíme sníh a dáme ještě na několik minut zapéci. Podáváme nejlépe vlažný.

Pomerančový koláč

  • Křehké těsto (brisée),1 vejce, 150 gr moučkového cukru, 1 hodně šťavnatý chemicky neošetřený pomeranč, 70 gr másla

Těsto vyválíme na tloušťku asi 1/2 cm a vyložíme jím vymaštěnou koláčovou formu o průměru 25 cm. Těsto propícháme vidličkou. Dobře omytou kůru z pomeranče ostrouháme a šťávu vymačkáme. Do misky rozklepneme celá vejce, která ušleháme s cukrem a s nastrouhanou kůrou i šťávou z pomeranče. Máslo dáme na několik okamžiků změknout do trouby a přidáme je k připravené směsi, kterou pak těsto ve formě přikryjeme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35 minut. Podáváme vychladlý.

Tříkrálový koláč

  • 600 gr lístkového těsta
  • Na krém : 1 celé vejce, 2 žloutky, 50 gr cukru, 50 gr mouky, 15 gr másla, 1/2 l mléka, 1 vanilkový lusk, 2 pomeranče,
  • Na potření : 1 vejce,1 lžíce mléka

Nejdříve připravíme krém: celá vejce a žloutky smícháme s cukrem, vpracujeme mouku a změklé máslo. Mléko svaříme s rozpůlenou vanilkou a zvolna přiléváme k vaječné směsi. Přidáme ještě šťávu z pomerančů a nastrouhanou kůru z 1 dobře omytého pomeranče. Za stálého míchání necháme na mírném ohni zhoustnout. Vychladíme.

Lístkové těsto rozválíme a vykrojíme z něho dva kotouče o průměru asi 20 cm. Jeden z nich přeložíme na vlhký plech, potřeme krémem, překryjeme druhou plackou a okraje pevně přitiskneme. Nožem uděláme na povrchu ozdobné rýhy a potřeme žloutkem rozkvedlaným v mléce. Pečeme v horké troubě (220 st.C.) 45 minut. Ke konci teplé úpravy příkon tepla snížíme.

Koláč z Bretaně

Dříve byl tento koláč součástí svatební hostiny. Bylo zvykem je donést domů pro ty, kteří se hostiny nezúčastnili.

  • 125 gr hladké mouky, 75 gr cukru, špetka soli, půl balíčku prášku do pečiva, 2 vejce, 1/2 litru mléka, 4 jablka, máslo na vymazání formy

Mouku prosijeme do mísy, přidáme prášek do pečiva, cukr, sůl a doprostřed rozklepneme vejce. Postupně zřeďujeme mlékem. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Kulatou koláčovou formu vymastíme máslem. Na dno rozložíme vrstvu jablek, na ni vlijeme těsto a poklademe opět vrstvou jablek. Pečeme ve středně teplé troubě asi 40 minut. Těsto je možné ještě ochutit vanilkou nebo rumem.

 

Doufám, že alespoň někdo z vás našel inspiraci a pokusí se upéci některý z koláčů. 

 

Recepty jsem čerpala z Francouzské kuchařky r. v. 1988. Autorka D. Peukertová .

A jako vždy jsem přidala i jednu fotografii z dob dávno minulých.

Přeji všem dobrou sladkou chuť.

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.