Génius Jára Cimrman
baví diváky již 45 let

Génius Jára Cimrman
baví diváky již 45 let

4. 10. 2012

Český fiktivní vynálezce a génius Jára Cimrman žije nejen díky aktivitám divadla nesoucího jeho jméno. Dostane novou muzejní expozici v Praze, díky desítkám dokladů dokumentujících jeho existenci si jeho fenomén připomínají turisté a obyvatelé jiných měst.

Dokladem péče populárních cimrmanologů o památku jejich chlebodárce bude 4. října historicky první přímý přenos do kin v České republice. Na jevišti Žižkovského divadla při té příležitosti uvedou Járovu poslední hru České nebe. Divadlo Járy Cimrmana tak oslaví 45. narozeniny.

Prvním počinem tohoto kolektivu byla 4. října 1967 premiéra Hry Akt Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. Stalo se tak v pražské Malostranské besedě, kde bude ještě v říjnu otevřeno muzeum vynálezů populárního Járy, které nabídne i stovky plakátů, fotografií, kostýmů a rekvizit. Samostatná část připomene režiséra Ladislava Smoljaka, který předloni zemřel. "Jako sirotci po Láďovi máme úkol udržet to divadlo živé a stále hrát těch 15 inscenací, o kterých si myslíme, že živé jsou," komentoval to Svěrák.

U zrodu fiktivního génia Járy Cimrmana v roce 1966 stáli vedle něj i Jiří Šebánek a Karel Velebný. Z jejich rozhlasové Nealkoholické vinárny U pavouka se posluchači poprvé dozvěděli o velikánovi, jehož jméno předtím nikdo neznal. Zprvu nezávazná mystifikace okolo imaginární postavy se rozrostla do netušených rozměrů. O rok později založené Divadlo Járy Cimrmana se po celou dobu své existence těší nebývalému zájmu diváků. Hry i přednášky jsou úspěšné i na CD a DVD. Už v roce 2008 převzalo divadlo od Supraphonu multiplatinovou desku za milion prodaných zvukových nosičů.

Po Járovi byly pojmenovány i ulice - v Roztokách u Prahy, Olomouci, Dačicích, Letohradu a v Brně. V Lipníku nad Bečvou nese jeho jméno nábřeží, i když tam vodní tok chybí. Milovníci humoru populárních cimrmanologů vědí, že ve stanici Kaproun blízko Kunžaku v lesích České Kanady byl Jára roku 1900 vyhozen z vlaku, protože neměl jízdenku. Dodnes to připomíná reliéf, jak se otiskl do hlíny.

Náměstí v Lomnici blízko Tišnova zdobí plastika Cimrmanových nohou začátek naučné stezky, v Březové nad Svitavou věnovali Mistrovi mezi stromy ukrytou rozhlednu. V letohradském zámku pečují o rodnou světničku a pomník Járy, v Tanvaldu po něm pojmenovali cyklostezku a na balkoně kina odkryli jeho "mlžnou" sochu. Nejnižší rozhlednu Járy Cimrmana mají v Semilech-Nouzově - na louce připomíná spíše ohrádku. Obří trychtýř, do něhož vtékají všechny druhy energií, stojí v Havlíčkově Brodě.

S českým géniem je spojeno i Konopiště, kde prý s odporem vyučoval děti následníka císařského trůnu Františka Ferdinanda d'Este. Tajně je přitom učil píseň Hej, Slované a vštěpoval jim, že monarchie je zřízení prohnilé.

Cimrman divadlo mystifikace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.