Adventní tip: Upečte si jihotyrolský ovocný chléb Zelten
Jihotyrolský koláč Zelten. Foto: IDM

Adventní tip: Upečte si jihotyrolský ovocný chléb Zelten

29. 11. 2018

V Česku před Vánocemi pečeme vánočku, na severu Itálie dávají přednost koláči Zelten. Peče se z žitné mouky, je plný kandovaného ovoce, ořechů a chutná výborně.

Zelten si připravuje mnoho hospodyněk samo doma, my pro něj chodíme do pekařství," říká Katharina Alber z Jižního Tyrolska, regionu na severu Itálie.

Ovocná směs:
500 g sušených fíků
nakrájíme na plátky 250 g rozinek
120 g vlašských ořechů
120 g piniových oříšků
120 g mandlí
50 g kandovaných pomerančů a citrónů
70 g medu
50 ml červeného vína
1 sklenici rumu
½ polévkové lžíce
strouhané pomerančové kůry
½ polévkové lžíce strouhané citrónové kůry
½ polévkové lžíce mleté skořice
½ lžičky mleté skořice  

Těsto na chléb:
200 ml vlažné vody
100 g pšeničné mouky
150 g žitné mouky
25 g droždí
Sůl
1 polévková lžíce oleje
1 polévková lžíce
anýzu

Na ozdobení:
Oloupané mandle, ořechy, sušené třešně, med.  

Příprava:
Jemně pokrájíme sušené ovoce, kandované ovoce a ořechy. Do mísy přidáme rozinky, rum, citrónovou a pomerančovou kůru spolu s kořením, dobře promícháme a necháme namočené přes noc. Druhý den ingredience smícháme s chlebovým těstem a vypracujeme malé tenké bochánky, potřeme je sirupem nebo medem a pečeme na střední teplotu asi 45 min. V průběhu pečení se bochánky občas potírají sirupem. Ozdobte kandovaným ovocem a mandlemi a nechte 24 hodin vychladnout. Uchovávejte na chladném místě.    

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.