Mňau! My jsme kočičí královny
Ilustrační foto: pinterest.com

Mňau! My jsme kočičí královny

29. 11. 2018

Peterbald, ragdoll, savanová. To jsou názvy některých nejdražších koček. Je to podobné jako se psy. Čas od času se nějaké dostanou do módy, lidé za ně platí desítky tisíc a vlastně nikdo neví proč.

Příznivci obyčejných domácích koček tyto módní trendy v lásce nemají. Kočka je podle nich to podivuhodné sebejisté stvoření, které vypadá tak, jako kočky od pradávna vypadaly. Liší se jen v barevném zbarvení. Jenže existuje i jiný druh obdivovatelů koček. Lidé, kteří propadli určitému plemenu nebo šlechtí stále nové druhy a předhánějí se, kdo bude vlastnit ten co nejvíce exotický. Takže teď nebude řeč o kočkách, které si kdykoli vyrážejí na potulky a vracejí se domů, kdy se jim zachce, plné klíšťat a šrámů z dobrodružných výprav.

Tady jsou nejdražší princezny, které pravděpodobně pouze leží na gaučích a to, že existuje nějaká příroda, něco jiného než byt či dům, zpravidla netuší.

Savanová. Tak se říká kočce, jejíž cena v zahraničí v přepočtu už mnohdy vyšplhala ke čtyřem stům tisícům korun, pokud šlo o chovné výstavní šampionky. Je velká, vzhledem připomíná divokou šelmu a ve skutečnosti to není žádný líný domácí mazlík. Zkrátka, je vhodná pro ty, kdo mají možnosti připravit jí v domě různí prolézačky a prvky, které ji zabaví. Běžně se její cena pohybuje přes dvacet tisíc korun a jde o typický příklad, kdy se nějaké plemeno stane módní.

Bengálská. Vzhledem připomíná tygříka, může vážit až deset kilo a výstavní kousky se prodávají za více než sto tisíc korun.

Mainská mývalí. Říká se jí něžný obr, protože na rozdíl od dvou předešlých, je mazlivá a klidná. Cena se pohybuje od dvaceti až do sedmdesáti tisíc korun.

Perská. I na ni si její obdivovatel musí připravit pár desítek tisíc korun, pokud chce, aby byla z kvalitního chovu, zdravá a opravdu měla znaky typické pro perské kočky. To znamená nádhernou hustou srst. A je třeba počítat s tím, že péče o srst si vyžádá hodně času a starostí. Je to podobné jako s huňatými psy, kteří vyžadují neustálé česání.

Peterbald. Nyní velmi módní plemeno, které bylo uznáno jako samostatné plemeno až v roce 2007. Bylo vyšlechtěno z donského sphynxe a orientální kočky, což znamená, že je bez srsti.

Objevují se názory, že připomíná návštěvníka z kosmu a že vůbec není hezká. Nicméně fakt je ten, že lidé jsou za ni dát až několik desítek tisíc korun. Tak to byla elitní pětka, která je všeobecně považována za v současnosti nejdražší kočičí plemena. Ale módních jich je mnohem víc. Patří mezi ně například ragdoll, kterého je i v českých domácnostech rok od roku víc. Kocouři váží až deset kilo, takže jde o pořádné macky.

Lidé si je zamilovali, protože mají ze všech kočičích druhů nejvíce vlastností podobných psům. Na rozdíl od koček, které jsou většinou sebevědomé a tváří se, že člověk zas až tak moc nepotřebují, ragdollové často čekají na pomazlení a na povel jako pejsci. A mají mimořádně výrazné modré oči, což je také prvek díky kterému poutají pozornost.

Skutečnost je taková, že vznikají stále nová kočičí plemena, jenže na rozdíl od psů, o nich vědí jen milovníci koček. Když se parku objeví zajímavý, neokoukaný pes, lidé se často dávají do řeči a ptají se, co je to rasu. Jenže tuto kočičí elitu zpravidla můžeme poznat jen na výstavách. Jinak žijí v teple domovů, takže často lidé vlastně vůbec neví, že třeba ve vedlejším bytě nebo domě nějaký takový exotický krasavec či krasavice bydlí.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

 

kočka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%