Mňau! My jsme kočičí královny
Ilustrační foto: pinterest.com

Mňau! My jsme kočičí královny

29. 11. 2018

Peterbald, ragdoll, savanová. To jsou názvy některých nejdražších koček. Je to podobné jako se psy. Čas od času se nějaké dostanou do módy, lidé za ně platí desítky tisíc a vlastně nikdo neví proč.

Příznivci obyčejných domácích koček tyto módní trendy v lásce nemají. Kočka je podle nich to podivuhodné sebejisté stvoření, které vypadá tak, jako kočky od pradávna vypadaly. Liší se jen v barevném zbarvení. Jenže existuje i jiný druh obdivovatelů koček. Lidé, kteří propadli určitému plemenu nebo šlechtí stále nové druhy a předhánějí se, kdo bude vlastnit ten co nejvíce exotický. Takže teď nebude řeč o kočkách, které si kdykoli vyrážejí na potulky a vracejí se domů, kdy se jim zachce, plné klíšťat a šrámů z dobrodružných výprav.

Tady jsou nejdražší princezny, které pravděpodobně pouze leží na gaučích a to, že existuje nějaká příroda, něco jiného než byt či dům, zpravidla netuší.

Savanová. Tak se říká kočce, jejíž cena v zahraničí v přepočtu už mnohdy vyšplhala ke čtyřem stům tisícům korun, pokud šlo o chovné výstavní šampionky. Je velká, vzhledem připomíná divokou šelmu a ve skutečnosti to není žádný líný domácí mazlík. Zkrátka, je vhodná pro ty, kdo mají možnosti připravit jí v domě různí prolézačky a prvky, které ji zabaví. Běžně se její cena pohybuje přes dvacet tisíc korun a jde o typický příklad, kdy se nějaké plemeno stane módní.

Bengálská. Vzhledem připomíná tygříka, může vážit až deset kilo a výstavní kousky se prodávají za více než sto tisíc korun.

Mainská mývalí. Říká se jí něžný obr, protože na rozdíl od dvou předešlých, je mazlivá a klidná. Cena se pohybuje od dvaceti až do sedmdesáti tisíc korun.

Perská. I na ni si její obdivovatel musí připravit pár desítek tisíc korun, pokud chce, aby byla z kvalitního chovu, zdravá a opravdu měla znaky typické pro perské kočky. To znamená nádhernou hustou srst. A je třeba počítat s tím, že péče o srst si vyžádá hodně času a starostí. Je to podobné jako s huňatými psy, kteří vyžadují neustálé česání.

Peterbald. Nyní velmi módní plemeno, které bylo uznáno jako samostatné plemeno až v roce 2007. Bylo vyšlechtěno z donského sphynxe a orientální kočky, což znamená, že je bez srsti.

Objevují se názory, že připomíná návštěvníka z kosmu a že vůbec není hezká. Nicméně fakt je ten, že lidé jsou za ni dát až několik desítek tisíc korun. Tak to byla elitní pětka, která je všeobecně považována za v současnosti nejdražší kočičí plemena. Ale módních jich je mnohem víc. Patří mezi ně například ragdoll, kterého je i v českých domácnostech rok od roku víc. Kocouři váží až deset kilo, takže jde o pořádné macky.

Lidé si je zamilovali, protože mají ze všech kočičích druhů nejvíce vlastností podobných psům. Na rozdíl od koček, které jsou většinou sebevědomé a tváří se, že člověk zas až tak moc nepotřebují, ragdollové často čekají na pomazlení a na povel jako pejsci. A mají mimořádně výrazné modré oči, což je také prvek díky kterému poutají pozornost.

Skutečnost je taková, že vznikají stále nová kočičí plemena, jenže na rozdíl od psů, o nich vědí jen milovníci koček. Když se parku objeví zajímavý, neokoukaný pes, lidé se často dávají do řeči a ptají se, co je to rasu. Jenže tuto kočičí elitu zpravidla můžeme poznat jen na výstavách. Jinak žijí v teple domovů, takže často lidé vlastně vůbec neví, že třeba ve vedlejším bytě nebo domě nějaký takový exotický krasavec či krasavice bydlí.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

 

kočka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Ciprova-srncova
Mám doma fenu briarda, kočičáka od 4 dni co se jej někdo zbavil v čekárně veteriny před ordinačními hodinami a mainskou mývalí s PP kočičku 2 letou. K Vánocům si kupují dva kočičáky brášky 14 týdenní Mainske mývalí samozřejmě s PP a mainy jsou super. Veliká kočka povahou spíš pes, aportuji, poslouchá, nemnouka, je nesmírně něžná, nevytahne drápky na člověka, chodí na vodítku... Je nesmírně hravá, mazlivá ale když ona chce, nevydrží se mazlit dlouho raději stále něco vymyšlí a je v pohybu. Dřív sem si nedokázala představit, život bez velkého psa, nedokázala jsem si představit zvíře v posteli ? dnes neusnu pokud kočičky v posteli nemám a život bez psa si představit dokážu ale už ne bez koček. Mainská mývalí je ale velmi návyková, je jako droga. Člověk který je pozná, jejich povahu nesmírně po nich touží a nikdy nezůstane pouze u jedné. ? Jsou to miláčkové, moje největší lásky ❤️ ❤️ ❤️ Arwenkou, Leo, Dafne, Cicero a Cedryku děkuji že jste, miluji vás ❤️❤️❤️
Olga Štolbová
Souhlasím s Marcelou, "kočka domácí" přinese do domova radost, pohodu i starost. Ale je to člen rodiny, nemusím se bát o ty desetitisíce, které stála a mohu ji nechat žít, jak se jí líbí. ♥
Marcela Pivcová
Už jsem několikrát, jako milovnice koček, psala články i příspěvky o těchto oblíbených domácích mazlíčcích. Jsou to zvířata, která mají své kouzlo a ten, kdo je má rád, se nebude především zabývat tím, k jaké rase kočka patří a jaká by byla její cena. Naše největší kočičí "hvězdy" ( Naďa a Čertík) se k nám dostaly z umisťovací výstavy a jejich rasa? - kočka domácí. Cena? Příspěvek ochranářům za očkování. Nikdy jsem ani nepomyslela, že bych místo nich chtěla nějakou neobvyklou a drahocennou kočku.
Jitka Caklová
O svém vztahu ke zvířatům obecně, jsem napsala v článku "Zvířata a já". Mám dojem, že k různým trendům a módním výstřelkům začalo docházet v éře odtržení-se člověka od přírody, kdy člověk přestal spoléhat na své "TO", jak napsala v článku Jana Šenbergerová. Vidím to stejně jako Danuše Stočesová. Také jsem se kdysi ujala mladé kočičky, která v zimě u samoobsluhy žadonila o pohlazení. Byla už březí, což jsem poznala až později. Přivedla na svět tři koťata, každé jiné. Nechali jsme si imitaci "Sibiřana", "říznutého" "Britkou". Vyklubal se z něho nádherný kocour :-) Dnes by mi nejvíce vyhovoval/a 11.jpg, protože nemám ráda všudypřítomné chlupy, ale zase se mi nelíbí. A tak se raději dál spoléhám na vlastní "TO" :-) ♥
Zdenka Jírová
Mám ragdollku s PP. Do mimulého týdne jsem měla ještě obyčejnou micku z útulku. Žádný podstatný rozdíl jsem mezi jejich chováním neviděla. I tu ragdollku jsem dostala darem od paní, která se o ní nemohla starat. Mám ji už 4 roky, dostala jsem ji jako dvouletou. Myslím, že není pravda, že se ragdollky chovají jako psi a přiběhnou na zavolání - naopak si davá na čas, než si rozmyslí, že přijde. Je pravda, že jsou mazlivé a mazlení si dokonce občas vynucují. Mají krásný, měkký kožíšek a nádherné modré , velké oči. Moje kočička se jmenuje Madison, ale já jí říkám Mejdy, váží necelých 7 kg. O druhou kočičku z útulku jsem po 12 letech přišla, dostala mrtvici. Obě jsem měla a mám ráda. Jsou to skvělé partnerky.
Věra Ježková
Škoda, že pod fotkami nejsou uvedena plemena koček. Mně se líbí první koťátko a Mainská mývalí – nedávno jsem viděla v televizi takového kocoura – byl úžasný.
Danuše D'Engeli
Ta kočka na obrázku je moc krásná, ale asi dost drahá. Je to stejne, jako s některými módními značkami. Když se projdete Pařížskou ulicí, tak tam jsou nejdražší obchody a někteří lidé si tam nakupují. Podle mne je to jen proto, aby tito lidé ukázali, že mají hodně peněz. Přeji, aby je měli, ale neukazovali ostatním, kteří mají třeba jen na jídlo, že jsou bohatí. Každý si zaslouží důstojně žít, mít na byt, jídlo, oblečení...... Moje máma si vzala zatoulaného kocourka, který je nesmírně hodný.Jmenuje se Luis a pořád by se mazlil.***
Libuše Křapová
Všechny se mi líbí. Ale některé víc :-)
ivana kosťunová
Mě se nejvíc líbí ten malý tygřík s netopýříma ušima :))
Jarmila Komberec Jakubcová
Super kočičáci - nejvíc se mi líbí předposlední kocour obrázek jpg.10.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.