Kam vyrazit na lyže? Tady je několik tipů pro rodiny s dětmi, seniory i zdatné lyžaře
Zermatt a jeho dominanta Matterhorn. Foto: myswitzerland.com

Kam vyrazit na lyže? Tady je několik tipů pro rodiny s dětmi, seniory i zdatné lyžaře

10. 12. 2018

Přemýšlíte, kam příští rok vyrazit na lyžařskou dovolenou? Zde je několik tipů na pěkné areály v Česku a Evropě i s doporučením, pro koho jsou vhodné.

Pro seniory: Hochficht
Na Šumavě, jen pár kilometrů od českých hranic, leží pěkné středisko s 21 kilometry sjezdovek. Ty nejdelší mají 3400 metrů – od pohodových seniorských až po závodní trať, na které se jel Evropský pohár. V jedné z mezistanic se nachází nový prostorný výukový Junior park s téměř 200 metrů dlouhým zastřešeným pojízdný pásem. Horní stanice lanovky se nachází přímo na česko-rakouské hranici na vrcholu Reischlberg (Hraničník) v nadmořské výšce 1 281 m, ze kterého je nádherný výhled na Alpy, celé Horní Rakousko a do Čech. Ve středu a v pátek se tu koná večerní lyžování. Vnoučata mohou vyrazit  na skikrosovou trať, do fun parku, anebo je po lyžování můžete vzít na sáňkařský svah. Běžky s sebou: vyrazit se dá upravované běžecké stopy o délce 79 km.

Pro náročné lyžaře: Kronplatz
Pět černých sjezdovek dlouhých až sedm kilometrů, 116 km tratí celkem a výborná gastronomie – to je středisko Kronplatz na severu Itálie. Je to vlastně lyžařská hora, jejíž vrchol je ve 2275 metrech nad mořem, je ze všech stran obtočená lanovkami a sjezdovkami. Díky supermoderním lanovkám (některé mají i wifi připojení) budete rychle zpět nahoře. Černým sjezdovkám se dá ovšem elegantně vyhnout a den strávit na modrých či červených tratích. Na vrcholu je možné navštívit muzeum Reinholda Messnera věnované horách, unikátní stavbu zapuštěnou do skály projektovala architektka Zaha Hadid. Letošní novinkou je muzeum fotografie Lumen, jehož součástí je i restaurace AlpiNN, kde se o kvalitu gastronomie postará tříhvězdičkový michelinský kuchař Norbert Niederkofler. Za lyžováním na Kronplatz je možné dojíždět i vlakem. Zastavuje v městečku Percha/Perca přímo u gondoly. Projíždí celé údolí Hochpustertal/Alta Pusteria a nastupuje se v lyžákách.

Pro rodiny s dětmi: Ski Welt Wilder Kaiser Brixental
Jen necelých pět hodin z Prahy a terény přesně takové, jaké ocení rodiny s dětmi – to je Ski Welt nedaleko rakouského Kufsteinu. Má 284 kilometrů sjezdovek, a zrak se zde každou chvíli stočí na impozantní masiv Wilder Kaiser. Jen málokterý vrchol tohoto lyžařského areálu přeleze 1900 metrů nad mořem. Přesto středisko nabízí krásné, široké a terénně příjemně členité sjezdovky. Podobně jako slavnou italskou Sella Rondu ho lze objet po zelené či oranžové značce (ve směru nebo protisměru hodinových ručiček). Hlavním orientačním bodem je vrchol Hohe Salve s kapličkou, odkud je nádherný výhled na okolní horské masivy. Zahlédnout je možné i Grossglockner. Areál nabízí dětem do patnácti let v doprovodu rodičů lyžování zdarma v před a po sezoně.

Pro toho, kdo nerad jezdí daleko: Dolní Morava
Pod masivem Králického Sněžníku leží příjemné středisko s 13 kilometry tratí, které prošlo v minulých letech rekonstrukcí. Dnes ho obsluhují dvě sedačkové lanovky, letos přibyla nová tříkilometrová trať s názvem Vyhlídková, protože nabízí krásné výhledy. Je to pěkné lyžování, pro milovníka ostřejších terénů tu mají černou sjezdovku, kterou lyžaři označují jako nejprudší v Česku. Sjezdovky jsou příjemně carvingové, 50 metrů široké, takže zde nehrozí žádné zácpy ani strkanice. Nechybí areály pro děti. Snadno tu získáte pocit, že jste se ocitli někde v malých Alpách. Občerstvit se zde můžete v horských chatách s pěknými názvy jako Amálka, Slaměnka, Marcelka, U Slona. Letošní novinkou je nová panoramatická restaurace Skalka s posuvnou prosklenou střechu, která se pro všechny milovníky zimní pohody otevírá při slunečných dnech. A také neuvěřitelné výhledy na Králický Sněžník, údolí Králického Sněžníku a Stezku v oblacích. Tu musíte navštívit, stejně jako bobovou dráhu a další atrakce, které fungují v zimě.

Pro milovníky Dolce Vita: Sölden
Rakouský Sölden je zárukou výborného lyžování. Jedná se 140 kilometrů sjezdovek, které mají v zádech sněhovou jistotu - dva ledovce – strmější Rettenbach a mírný Tiefenbach. Po Vídni je to druhé nejnavštěvovanější místo a to zřejmě i díky dokonalému apres-ski. Jsou zde bary, kam se chodí tančit rovnou v lyžákách, ale i diskotéky, které jedou až skoro do rána. Můžete se tu také vypravit po stopách Jamese Bonda a jeho filmu Spectre - do muzea 007 ELEMENTS, které bylo otevřené v květnu. V devíti halách na 1.300 m² se věnují scénám natočeným v Söldenu, ale i dalším bondovkách. Obdivuhodná stavba  důmyslně zapadá do horského prostředí. Navštivte také restauraci ice Q, kde se Bond také točil. Tří až pětichodové menu mladého kuchaře Patricka Schnedla chutná ve 3048 metrech výborně.

Pro milovníky krásných scenérií: Zermatt
Jednou z nejfotografovanějších hor světa je švýcarský Matterhorn, jehož zakřivená špice přitahuje pohledy lyžařů snad z každé sjezdovky v Zermattu, kde se lyžuje na 300 kilometrech sjezdovek. Lyže si lze připínat v nadmořské výšce 3889 metrů na Malém Matterhornu, kde je i vyhlídková terasa. Anebo vyjet zubačkou na Gornergrat – trvá to, ale cestou se otevírají nádherná panoramata na Matterhorn a masív Monte Rosy. Za návštěvu stojí i samotné centrum města okolo řeky Vispy. Mezi luxusními hotely a bary nechybí ani původní dřevěné domečky na kuřích nožkách s plochými kameny, to aby se k obilí nedostaly myši. Do města se nejezdí autem, poslední úsek je třeba zdolat vlakem. „Přijel jsem na týdenní dovolenou a jsem tu už patnáct let,“ shrnuje barman v Brown Cow Pub v centru města.

lyžování sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%