Mám ráda kuchařské knihy - XXVIII. díl
ilustrační foto:pixabay com

Mám ráda kuchařské knihy - XXVIII. díl

11. 12. 2018

Přátelé, vánoční svátky jsou u nás již tradičně spjaty s dobrou kuchyní. Minule jsem psala o kapru v různých úpravách.

A protože na další sváteční dny mnozí z vás připravují i drůbež, tak jsem několik receptů vyhledala. Tentokrát to budou recepty z různých koutů Evropy. Ostatně posuďte sami, třeba vás budu inspirovat.

Plněná kachna - Bulharsko

  • Kachna, 200 gr mletého telecího masa, 4 lžíce sádla, 1 cibule, 2 sklenky vína,1 lžíce rajčatového protlaku, mletá paprika, petrželka, bobkový list, sůl

Kachní játra nakrájíme na drobné kostičky. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na 2 lžících sádla, přidáme mleté telecí maso, sůl, mletou papriku, usekanou petrželku, 2 lžíce vína a játra. Promícháme a naplníme do kachny. Kachnu sešijeme, opečeme na sádle po všech stranách do červena, podlijeme vařící vodou s vínem, přidáme rajčatový protlak, mletou papriku, bobkový list, sůl a dusíme na mírném ohni do měkka. Měkkou kachnu nakrájíme na porce, šťávu přecedíme.

Pečená husa - Švédsko 

  • Husa, 1/2 citrónu, 20 švestek, 2 lžíce bramborové mouky, pepř, sůl

Dobře omytou a osušenou husu potřeme na povrchu citrónovou šťávou. Omyté švestky uvaříme do měkka, vyjmeme a odstraníme pecky. Jablka oloupáme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky, smícháme se švestkami a naplníme do husy. Oba konce sešijeme, husu osolíme, opepříme, vložíme na pekáč, pokryjeme jej alobalem, jehož okraje dobře upevníme k okrajům pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Asi po 2 hodinách alobal sejmeme, šťávu slijeme, husu vložíme na 5 - 10 minut zpět do trouby a kůžičku necháme zhnědnout. Sádlo ze šťávy slijeme  šťávu zahustíme bramborovou moukou rozmíchanou v trošce vody a krátce povaříme. Podáváme s opečenými bramborami a s červeným zelím.

Kachna s olivami - Španělsko

  • Mladá kachna, 30 gr másla, 60 gr hladké mouky, 4 cibule, 6 mrkví, 6 dcl vývaru nebo vody, 3 dcl bílého vína nebo madeiry, velká plechovka rajčatového protlaku, 4 tucty oliv, petrželka, pepř, sůl, olej

V pekáči rozehřejeme máslo a lžíci oleje, přidáme dobře očištěnou a osušenou kachnu a na plátky nakrájené cibule a mrkve. Kachnu pomalu opečeme do zlatova po všech stranách (asi 20 minut), pak ji  vyjmeme. Máslo zaprášíme moukou, dobře rozmícháme, zalijeme vínem a rajčatovým protlakem rozmíchaným s trochou horké vody, přidáme zpět kachnu, petrželku, pepř a sůl, podlijeme trochou vývaru a dusíme asi 1 hodinu. Olivy ohřejeme v horké vodě, vyjmeme pecky a přidáme do šťávy.

Pečená kachna s pomerančovou omáčkou - Anglie

  • Kachna o váze 2,5 kg, 15 gr hladké mouky, 3 dcl vývaru z drůbků, 4 pomeranče, cibule, pepř, sůl

Náplň : 30 gr dobrého margarínu, 2 malé cibule, 90 gr čerstvé strouhanky, 2 rovné lžičky jemně nakrájené petrželky, 1 vejce, 1/2 lžičky sušené šalvěje, pepř, sůl, řeřicha na ozdobu

Omáčka : 1 pomeranč,1,5 dcl vody, 3 dcl vody, 3 dcl vývaru z drůbků, sklenka šery, 1 lžička škrobové moučky, sůl

Z drůbků, hrubě nakrájené cibule, pepře, soli a 1,25 l vody připravíme vývar. Do horní části břišní dutiny kachny vložíme nádivku a kůži sepneme jehlou na masové závitky. Kachnu vložíme do pekáče, prsíčka a stehýnka propícháme, pokryjeme alobalem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu. Pak alobal odstraníme, prsíčka a stehýnka opět napícháme, poprášíme moukou a pečeme dalších 20 - 30 minut.

Oloupané pomeranče nakrájíme příčně na silnější kolečka, zrníčka odstraníme a 1/4 hodiny před dopečením obložíme kolem kachny. Kachnu vložíme na mísu, ozdobíme řeřichou a obložíme kolečky pomeranče. Ze šťávy slijeme všechen tuk, přidáme 1,5 dcl vývaru, pepř, sůl, seškrábneme výpečky, povaříme a nalijeme pod kachnu. Podáváme s omáčkou.

Příprava omáčky: Z pomeranče tence skrojíme oranžovou kůru, nůžkami ji nastříháme na proužky velikosti zápalky a povaříme 10 minut v mírně osolené vodě. Do vývaru z drůbků přidáme šťávu z pomeranče, měkkou pomerančovou kůru, přivedeme k varu a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve lžíci prochladlého vývaru z pomerančové kůry. Omáčku krátce povaříme, přidáme šery a nalijeme do omáčníku.

Příprava náplně : Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na margarínu, sejmeme z plotýnky a přidáme strouhanku, pepř, sůl,bylinky a nakonec rozšlehané vejce.

A nakonec také něco od nás.

Pavlovská kachna

  • 1 kachna, 150 gr předního hovězího, 150 gr vepřového bůčku, sůl, mletý pepř, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce strouhanky, 8 vajec,100 gr žampiónů, 2 nožičky tenkých párků, 1 lžíce hladké mouky, 500 gr kyselého zelí,100 gr brambor, 1 jablko, 50 gr cukru

Opranou a očištěnou kachnu vykostíme a rozložíme ji na plát. Tam, kde je silnější vrstva masa, ji seřízneme a doplníme na tenčí vrstvu masa, naklepeme, osolíme a plát naplníme. Hovězí a vepřové maso jemně umeleme společně s cibulí a česnekem. Přidáme 2 vejce, pepř, na plátky nakrájené žampióny a vypracujeme těsto, kterým pokryjeme připravený plát vykostěné kachny. 6 natvrdo uvařených vajec oloupeme, špičky skrojíme a vnitřek vypíchneme trubičkou do průměru tenkého párku. Párek provlékneme vejci, zbytek vajíčka pokrájíme a zatlačíme do masové fáše. Vejce s párkem položíme do středu plátu kachny, srolujeme, stáhneme provázkem, osolíme a dáme péct. Upečenou kachnu vyjmeme, do výpeku dáme překrájené zelí, podlijeme vodou a podusíme. Před změknutím vložíme jemně nastrouhané brambory a nastrouhané jablko, zamícháme, dochutíme cukrem a solí a podusíme.

Porce kachny podáváme s připraveným zelím, vhodnou přílohou je bramborový knedlík. Takto připravenou kachnu (ovšem bez zelí) je možné podávat i jako studený předkrm.

 

Recepty jsem čerpala z:

1.) knihy : Co chutná v Evropě (r .v. 1979) - autorka Libuše Vlachová 

2.) sešitu : Horácká kuchařka - autor František Mořický (r .v. neuveden)

Pod článek jsem přidala, jak mívám ve zvyku, také 2 kresby drůbeže z mého archivu starých kuchařských knih.

Přeji všem dobrou chuť.

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%