Osamělost o vánocích? To přece není nutné
Ilustrační foto: ingimage.com

Osamělost o vánocích? To přece není nutné

20. 12. 2018

Mnoho starších lidí nemá nikoho, s kým by mohli trávit vánoce. Ale musí opravdu zůstat sedět sami doma? Zde je několik alternativ k nechtěné osamělosti:

Vánoce jsou rodinným svátkem. Ale mnoho starších lidí tráví Štědrý den nebo dokonce celé svátky o samotě. Důvodem samoty je často ztráta partnera. V mnoha případech mají děti už dávno vlastní potomky a přijdou na návštěvu jen o 1. nebo 2. vánočním svátku. Pokud vůbec přijdou. M

Mnoho osamělých pociťuje svou samotu obzvlášť bolestně právě o vánocích. Aby se těmto pocitům dalo vyhnout, na to existuje několik doporučení od psychoterapeutů. Které z těchto doporučení je pro koho to nejlepší, to už si musí posoudit každý sám.

1. Jděte ven na procházku
Osvědčeným prostředkem proti samotě je jít ven a potkávat lidi. I o Štědrém večeru jsou četná představení, zvoucí k návštěvě. Nabídka sahá od koncertů až po bohoslužby. Vyplatí se prozkoumat i programy sociálních komunit, domovů seniorů a dalších pořadatelů ve svém okolí.

2. Odcestujte na zájezd
Kdo se postará včas, může si rezervovat speciální cestovní nabídku na vánoce. Výhodou tu je setkání s lidmi v obdobné situaci a navíc se vyhnete každodennímu prostředí, které samotu připomíná.

3. Sejděte se s někým v obdobné situaci
Kdo se trochu porozhlédne v okruhu svých známých, určitě objeví lidi, kterým se vede obdobně. Sejděte se nebo někoho pozvěte. Dokonce se může stát, že někdo pozve vás, a nemusí to být jen jednotlivec, ke společné oslavě.

4. Dopřejte speciální péči sami sobě doma
Každý nechce na Štědrý den navštívit nějaké představení nebo slavit s přáteli. Mnohý zůstane raději doma a prožije vánoce v rozjímání sám. Nečekejte nečinně, až přijde večer, věnujte čas nějakým aktivitám. Proč třeba v tuto dobu neopečovávat i sami sebe, když byste to rádi udělali pro druhého člověka? Dělejte něco, co vás odvede od pocitu opuštěnosti a udělá vám dobře. Poslouchejte pěknou hudbu, udělejte si pěnovou lázeň, podívejte se na oblíbený film. Kdo má chuť, může si slavnostně prostřít stůl a připravit si menu o několika chodech., aby dostal tu správnou vánoční náladu.

Vánoce - den jako každý jiný?
Jednoduše ignorovat Štědrý večer a pojmout 24. prosinec jako každý obyčejný den asi není ta nejsprávnější varianta. Vánoce jsou masový fenomén a jejich dosahu nelze uniknout. Lepší je tedy si včas zvážit své potřeby a pak si rozmyslet, jak s nimi naložit. Není to zcela jednoduché, ale trápit se samotou a nic proti ní nepodniknout není řešení.

psychika Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.