Osamělost o vánocích? To přece není nutné
Ilustrační foto: ingimage.com

Osamělost o vánocích? To přece není nutné

20. 12. 2018

Mnoho starších lidí nemá nikoho, s kým by mohli trávit vánoce. Ale musí opravdu zůstat sedět sami doma? Zde je několik alternativ k nechtěné osamělosti:

Vánoce jsou rodinným svátkem. Ale mnoho starších lidí tráví Štědrý den nebo dokonce celé svátky o samotě. Důvodem samoty je často ztráta partnera. V mnoha případech mají děti už dávno vlastní potomky a přijdou na návštěvu jen o 1. nebo 2. vánočním svátku. Pokud vůbec přijdou. M

Mnoho osamělých pociťuje svou samotu obzvlášť bolestně právě o vánocích. Aby se těmto pocitům dalo vyhnout, na to existuje několik doporučení od psychoterapeutů. Které z těchto doporučení je pro koho to nejlepší, to už si musí posoudit každý sám.

1. Jděte ven na procházku
Osvědčeným prostředkem proti samotě je jít ven a potkávat lidi. I o Štědrém večeru jsou četná představení, zvoucí k návštěvě. Nabídka sahá od koncertů až po bohoslužby. Vyplatí se prozkoumat i programy sociálních komunit, domovů seniorů a dalších pořadatelů ve svém okolí.

2. Odcestujte na zájezd
Kdo se postará včas, může si rezervovat speciální cestovní nabídku na vánoce. Výhodou tu je setkání s lidmi v obdobné situaci a navíc se vyhnete každodennímu prostředí, které samotu připomíná.

3. Sejděte se s někým v obdobné situaci
Kdo se trochu porozhlédne v okruhu svých známých, určitě objeví lidi, kterým se vede obdobně. Sejděte se nebo někoho pozvěte. Dokonce se může stát, že někdo pozve vás, a nemusí to být jen jednotlivec, ke společné oslavě.

4. Dopřejte speciální péči sami sobě doma
Každý nechce na Štědrý den navštívit nějaké představení nebo slavit s přáteli. Mnohý zůstane raději doma a prožije vánoce v rozjímání sám. Nečekejte nečinně, až přijde večer, věnujte čas nějakým aktivitám. Proč třeba v tuto dobu neopečovávat i sami sebe, když byste to rádi udělali pro druhého člověka? Dělejte něco, co vás odvede od pocitu opuštěnosti a udělá vám dobře. Poslouchejte pěknou hudbu, udělejte si pěnovou lázeň, podívejte se na oblíbený film. Kdo má chuť, může si slavnostně prostřít stůl a připravit si menu o několika chodech., aby dostal tu správnou vánoční náladu.

Vánoce - den jako každý jiný?
Jednoduše ignorovat Štědrý večer a pojmout 24. prosinec jako každý obyčejný den asi není ta nejsprávnější varianta. Vánoce jsou masový fenomén a jejich dosahu nelze uniknout. Lepší je tedy si včas zvážit své potřeby a pak si rozmyslet, jak s nimi naložit. Není to zcela jednoduché, ale trápit se samotou a nic proti ní nepodniknout není řešení.

psychika Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Kopecká
Umím být sama a osamělá si nepřipadám. S dětmi ne přece nemusím vidět zrovna na Štědrý den mezi pátou a osmou, kdy většina lidí usedá k jídlu a jde ke stromku. Vždycky jim říkám, klidně si to udělejte doma po svém a my se můžeme vidět první či druhý svátek, kdy se to bude hodit vám. Ono mít tradici ve stylu širší rodina pravidelně pohromadě sice může být takové šlechetné, ale ta hospodyně, u které se to koná /většinou se nestřídají/, toho musí mít jako buchet. Zaklínadlo přece maminku, babičku, dědu, tátu nenecháme samotné, je sice takové jakési zavazující, ale je otázka, co to komu skutečně donese. Ze slušnosti každý rok stran pozvaného poslouchat stesky na to, že je člověk starý a na obtíž, že by se doma sám ubrečel, to asi není to, na co se celá rodina těší. A stran mladých - holt to ten den s mámou, našimi nějak vydržíme - to taky není ten nejlépe zvolený krok do svátků. Mělo by to vyhovovat skutečně všem. Na druhou stranu okázalé - nic neslavím dejte mi pokoj chci to radši zaspat - proč? Ty svátky jsou krásné, i když nesedíme u stolu s dvaceti lidmi. Máme volbu, zda koukat na TV, vzpomínat na ty, co tu nejsou, číst si, jen tak si posedět, dát si pro radost sami pár maličkostí i třeba pod ozdobenou větev, když jsme nezvolili stromeček. Samozřejmě můžeme se navzájem navštívit a chvíli posedět s těmi, co jsou taky sami, proč ne. Kouknu se z okna a řeknu si, všude svítí světýlka, a za těmi okny jsou lidi, co mají to štěstí, že jsou zdraví a doma. Pokud by mělo být neveselo člověku, je jedno jak starému, který má doma teplo, uklizeno, a je doma rád, co by měli říkat lidi po nemocnicích, kteří se domů třeba už nevrátí? Vánoce kolem nás budou, i když je budeme odmítat. Můžeme se do nich tak trochu připojit, i když zrovna těch pár hodin, kdy většina je pospolu, strávíme letos sami, ne?
Soňa Prachfeldová
Zapomněla jsem podotknout, že mamka bydlela s námi v RD, teď už jsem babí já, v RD se synem a jeho rodinou a situace se opakuje, také jsem ráda občas sama jen s kocourem :-)
Zdenka Hillová
Na ŠD jsme s manželem doma , 25.12. pak jsme pozvaní k dceři 26.12 u syna 28.12 jsou všichni u nás užijeme si radosti dost :))
Soňa Prachfeldová
Každý má na výběr, jak chce strávit svátky. Je to hlavně o povaze člověka, o jeho zdraví a možnostech. Moje maminka byla dlouho sama a vždy jsem jiusela přemlouvat, aby přišla k nám. Měla své zájmy . Každý snáší, nebo prožívá svoji samotu jinak.
Zdena Proboštová
Jsem sama tak dlouho, že by mi další člověk asi překážel. Občas jedu na štědrý den k někomu, ale obvykle přijdu na to, že jsem to neměla dělat. Vlastně jsem zrušila vánoce, nemívám smutky, ale už mě štvou celý týden poslouchat v rádiu všelijaké vánoční písně nebo koledy. Takže jsem přesedlala na youtube a celý den si hraju co mě baví. A jsem spokojená :-)
Dana Puchalská
Na Silvestra posledních 10 let pravidelně usínám . Ovšem jen do půlnoci. To mně probudí rachejtle a ráda se podívám z terasy na krásné ohňostroje.
Zdenka Jírová
Na Vámpce jsem s dětmi a vmoučaty, ale o Silvestra jsem sama z vlastní vůle. Dívám se na televizi, popovídám si s přítelkyní po telefonu. Udělám si něco dobrého. Alkohol nepiji, tak si nemusím připíjet, leda kofolou. Celý život jsme s manželem někam chodili bylo to veselé, rádi jsme tancovali. Tak si na to zavzpomínám bez hořkosti. Umím být sama se sebou, když chci.
Věra Halátová
V podstatě je člověk sám celý život. Všichni žijeme svůj vlastní život. Abych "přežila" Vánoce, mám odcestovat na zájezd? Jednak nevím kam a jednak nevím za co. S lidmi ve stejné situaci bych se nestýkala, většina lidí si jen stěžuje a lká. Vánoce jsou především pro děti. Kdo má rodinu, tak určitě se s ní o Vánocích setká. A kdo se kdysi rozhodl být bez rodiny, tak s tím musel počítat, že přátelé zmizí a vymřou a bude sám. A co se týká Silvestra, to jsem si kdysi v mládí představovala veslí a zábavu. Pár Silvestrů, za mládí a svobodna, na horách, s kamarády a kamádkami, to bylo fajn. Ale když už byly děti, tak se mi vůbec nechtělo někam chodit, trávit noc ve společnosti cizích lidí a "veselit se". A proč vlastně, copak život je o tom, někam chodit mezi lidi, které neznám, opíjet se a tvářit se "vesele"? Aby člověk mohl být sám, musí být silný. Každý to nezvládne.
Věra Ježková
Myslím, že je rozdíl mezi tím, když je člověk sám delší dobu, a tím, když je to poprvé. To je samozřejmě horší, těžší. A taky je důležité, jestli člověk umí být sám se sebou, nebo ne. Asi třikrát jsem byla sama na Silvestra – a zvládla jsem to. O půlnoci jsem si připila před zrcadlem. Mezi cizí lidi bych asi nešla.
Danka Rotyková
Článek je zajímavý, více způsobů jak trávit čas o Vánocích bych určitě nevymyslela. Je to jen na nás, jak se situaci přizpůsobíme. Já řeším chvíle o samotě různě, nejraději mám zajímavý film, dobrou knihu a k tomu pokaždé tak důležité procházky. Venku potkám každý den někoho známého, občas si i popovídáme a po návratu domů se ráda rozmazlím nějakou dobrotou. Tu máme o svátečních dnech určitě všichni připravenou. A příprava takového pohoštění pro návštěvy mi zabere také dost času, takže za ten klid o samotě jsem vlastně vděčná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.