Kotlíkový guláš „ukradený“ Halině Pawlovské
Foto: autorka

Kotlíkový guláš „ukradený“ Halině Pawlovské

9. 12. 2018

V létě se v Kunovicích na Uherskohradišťsku uskutečnil první ročník Guláš festu. Protože Slovácko je pro gastronomii zemí zaslíbenou, nebylo divu, že se přihlásilo na dvě desítky tříčlenných družstev. Vařilo se v kotlích nad otevřeným ohněm.

Jeden z týmů – Gulášci – chtěl do soutěže vstoupit s opravdu originálním receptem. A tak se v rodinách listovalo v kuchařkách, hledaly osvědčené recepty. Tím pravým se nakonec ukázal recept z knížky Haliny Pawlovské – Zeptej se mámy, aneb 100 receptů, jak se dožít sta let. Kniha plná nejen výborných receptů, ale i vzájemné lásky mezi matkou a dcerou, a vlastně celou širokou rodinou. Volba to byla výborná, Gulášci skončili na skvělém druhém místě, a hlavně - ten guláš byl opravdu výtečný.

Paní Halinu jsem proto oslovila s žádosti o svolení ke zveřejnění jejího receptu. Velmi ochotně souhlasila a přidala i osobní vzpomínku: „Můj tatínek pocházel z krásného kraje, z Podkarpatské Ukrajiny. Odešel z něj v devatenácti letech a už se do svého milovaného rodiště nikdy nepodíval. O to víc lpěl na všem, co mu domov připomínalo, patřilo k tomu i jídlo a Kotlíkový guláš karpatského pastevce se řadil mezi nejoblíbenější. Samozřejmě, že jej vaříval sám. Původní recept byl mnohem prostší, tatínek ho postupně vylepšoval o další suroviny a verze z knížky je ta finální. A že gulášek uspěl v soutěži, to mě opravdu těší. Čtenářům „Šedesátky“ přeji, aby se jim také tak podařil,“ dodala svým typickým milým hlasem Halina Pawlovská.

Suroviny na čtyři porce:
750 g hovězího zadního masa, nebo kližky, 500 g brambor, 4 papriky (2 červené, dvě zelené), 2 větší cibule, 4 rajčata, 50 g vepřového sádla, 5 stroužků česneku, 1 dl bílého vína, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička mleté pálivé papriky, 1 lžička majoránky, sůl

Nahrubo nasekanou cibuli osmahneme na sádle, přidáme maso nakrájené na kostky a za stálého míchání opečeme. Poté podlijeme vínem. Když maso změkne (dusíme asi půl druhé hodiny za občasného podlévání), přidáme nakrájené brambory, rajčata, papriky a znovu mírně podlijeme vodou. Osolíme, okořeníme podle chuti oběma paprikami, česnekem a dál dusíme. Na závěr do směsi promneme majoránku. Guláš vaříme velmi zvolna, není dobré jej často míchat. Hotový pokrm netřeba zahušťovat, o to se postarají brambory. Kotlíkovou pochoutku si samozřejmě můžete v pohodě uvařit i na nejmodernějším sporáku, ale pokud byste zatoužili po originálu, není nic snazšího, než se vydat do Maďarska, kde jsou na rozdíl od nás v obchodní síti hojně zastoupeny obchody s domácími potřebami. Ve skvělé nabídce nechybí ani kotle a kotlíky různých velikostí. Stačí jenom rozdělat oheň a dát se do vaření.

 

Alena Kučerová pro portál i60 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.