Prověřené triky, jak upéct nejlepší vanilkové rohlíčky, perníčky a hvězdičky
Vánoční vanilkové rohlíčky. Foto: Lanterna

Prověřené triky, jak upéct nejlepší vanilkové rohlíčky, perníčky a hvězdičky

12. 12. 2018

Vanilkové rohlíčky, voňavé perníčky a ořechové hvězdičky k Vánocům patří stejně jako kapr s bramborovým salátem. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se a chutnaly opravdu skvěle, radí profesionální cukrářka. 

Vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku
Nešetřete na kvalitním tuku a používejte výhradně máslo. Je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje. Mouku před pečením prosívám, aby byla nadýchaná. A velkou roli hraje i kvalita ořechů, které by měly být dobře usušené. Připravené těsto nechte minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků naopak postupujte co nejrychleji. Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když v něm máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Hned po jejich vytažení z trouby je ještě horké máčíme ve směsi mletého a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do krabičky. Čím víckrát se na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím víc z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí Pavla Stoklasová, profesionální cukrářka z Velkých Karlovic, která se svými kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků. A přidává ještě jednu radu: Vanilkové rohlíčky si po upečení musí odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech!

Recept na vanilkové rohlíčky od Pavly Stoklasové
410 g Babiččiny hladké mouky
140 g cukru moučka
240 g másla
140 g rozemletých ořechů
1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
20 g vanilkového cukru

Postup:
1. Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech.
2. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200 °C.
3. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic; skladujeme v chladnu.  

Perníčky s fondánovou polevou
Existuje celá řada receptů na perníčky. „Většinou se liší jen poměrem surovin nebo volbou tuku – Hery či másla. I já mám samozřejmě receptů více, ale nejvíc se mi osvědčil právě tento. Mám jej od mé učitelky vaření z odborné školy. Je zajímavý tím, že se do těsta používá nejen pšeničná, ale částečně i žitná mouka. Perníčky díky tomu vydrží déle měkké a člověk má také pocit, že přece jen mlsá trochu zdravěji,“ říká Pavla Stoklasová s tím, že ke zdobení si zvykla místo běžného bílku s cukrem používat fondán. „Dělá hezčí bílou barvu, lépe se s ním pracuje při zdobení a ozdoba na perníčku je pak odolnější a nepraská, což je zvláště při tvoření jemnějších detailů žádoucí,“ dodává pekařka.

Recept na perníčky:
Potřebujeme (suroviny na 2 kg těsta – cca 200 perníčků):
1 200 g hladké mouky (750 g pšeničné, 450 g žitné)
420 g cukru moučka
250 g Hery
6 vajec
8 lžic medu
3 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 vanilkový cukr
3,5 lžičky sody
citronová kůra

Poleva na perníčky:
400 g fondánu
1 bílek
8 kapek citronu
Postup:
1. Mouku prosejeme, promícháme s cukrem, sodou, perníkovým kořením a kakaem. V rendlíku rozpustíme Heru, přidáme do ní med a za stálého míchání přivedeme k varu.
2. Rozpuštěný tuk s medem vlijeme do mouky a metlami zamícháme. Vznikne tak nejprve sypká směs podobná drobence, teprve k ní přidáme všechna vejce a rozmícháme.
3. Vypracujeme těsto nejprve hnětacími metlami, pak ručně. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme do potravinové fólie a necháme jeden až tři dny odležet.
4. Těsto před rozvalováním po částech propracujeme na vále, pak vyválíme na 4-5 mm vysokou placku, ze které vyrábíme tvořítky různé tvary.
5. Pečeme při teplotě 190 °C, po upečení potíráme směsí z jednoho celého vejce a jednoho žloutku.
6. Připravíme si fondán a perníčky po vystydnutí dle libosti ozdobíme.  

Ořechové hvězdičky
„Je to jednoduché, rychlé a chutné cukroví, které s vámi snadno zvládnou připravit i děti. Výroba těsta i tvarování cukroví opravdu zvládne každý. Tento recept vám navíc skvěle poslouží i pro využití přebytků z pečení jiného cukroví. Na korpus využijete zbytky lineckého těsta, na hrudku zase směs na vosí úly,“ doporučuje Pavla Stoklasová.

Recept na ořechové hvězdičky:
Potřebujeme:
Suroviny na těsto - korpus:
470 g hladké mouky
150 g cukr moučka
315 g Hery
2 žloutky
20 g vanilkového cukru
citronová kůra z 1 citronu
Suroviny na „hrudku“: 
300 g cukr moučka
300 g mletých ořechů
1 bílek

Postup:
1. Z rozváleného těsta vykrájíme hvězdičky.
2. Na ně klademe hrudky z ořechové směsi.
3. Nakonec nahoru klademe na ozdobu mandle nebo vlašský ořech.
4. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 až 180 °C a pečeme velmi krátce – jen pět až šest minut

 

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.