Jak vařily naše prababičky: vánoční mandlové ořechy
Jak vařily naše prababičky

Jak vařily naše prababičky: vánoční mandlové ořechy

20. 12. 2018

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Pojďme se podívat na jeden vánoční recept.

Bývaly časy, kdy se hospodyně předháněly, kolik druhů cukroví na Vánoce napečou. To už je sice pryč, přesto není špatné si sortiment trochu zpestřit něčím méně obvyklým. Mohou to být třeba babiččiny (nepečené!) mandlové "ořechy" v podobě ořechů skutečných.

Ve strojku umeleme půl kila ořechových suchých jader a zpracujeme je s 25 dkg práškového cukru, sáčkem vanilínového cukru a jedním bílkem v tvárlivé těsto, které pak v hmoždíři jemně utlučeme. Takto vzniklou hmotu rozdělíme na dva díly. Do jednoho z nich poté zapracujeme lžičku kakaového prášku.

Následující operace může být trochu problematická, protože k ní potřebujeme dřevěnou formu v podobě ořechu. Ty se dřív vyskytovaly v domácnostech běžně, dneska asi budete muset vzít za vděk moderní kovovou a zdaleka ne tak hezkou náhražkou.

Formu lehce vysypeme práškovým cukrem, do jedné půlky dáme kakaem zbarvené těsto, do druhé nezbarvené. Lehce je do formy vtlačíme a pak opatrně vyklopíme. Obě půlky potřeme bílkem a smáčkneme k sobě. Pokud byste cukroví chtěli věšet na vánoční stromek, můžete ještě před tím mezi půlky vložit papírové očko nebo režnou nit. Pak hotové tvary naklademe na suchý koláčový plech a necháme v teple oschnout. Nepečeme!

Jednou z předností tohoto cukroví je kromě vynikající chuti i překvapivá trvanlivost.

 

Ingredience
0,5 kg loupaných ořechů
25 dkg práškového cukru
1 sáček vanilínového cukru
1 bílek
1 lžička kakaového prášku

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.