10 cestovatelských atrakcí, které stojí za to vidět. Třeba už letos
Jedním z netradičních cestovatelských zážitků je let helikoptérou nad Riem de Janeiro. Foto: CK SEN

10 cestovatelských atrakcí, které stojí za to vidět. Třeba už letos

9. 1. 2019

Projet Dillí na cyklorikše, projít se se lvy v Zimbabwe a prochodit Oslo po stopách detektiva Harryho Holea – čtěte o netradičních zážitcích po celém světě.

1. Bílou jachtou mezi dračí skály
Jednou z největších atrakci Vietnamu jsou dračí útesy Halong Bay, nechybí na seznamu UNESCO. Unikátní možnost, jak je poznat a objevit, představuje projížďka na bílé pronajaté jachtě: tropické moře, čerstvé krevety grilované přímo na palubě a kvalitní bílé víno. Dračí útesy Halong Bay se dají navštívit i během jednodenního výletu z Hanoje, ale mnohem větší zážitek je zůstat zde jednu nebo dvě noci.  

2. Sami na Velké čínské zdi
Mao Ce Tung prohlásil: muž, který nevystoupil na Velkou čínskou zeď, není skutečný chlap. A prý je to i jediná stavba viditelná z měsíce. Ani jedno, ani druhé není pravda, ale to jí nic neubírá na kráse. Procházka po Velké čínské zdi, spousta schůdků, úžasné výhledy a stavba, která ztělesňuje tisíce let čínské kultury, jsou nezapomenutelným zážitkem. „Doporučuji vyrazit z Pekingu velmi brzy ráno, vybrat si méně exponované místo a vyhnout se davům. Budete mít zeď jen pro sebe,“ říká cestovatel Jozef Zelizňák.  

3Po Dillí na cyklorikšách
Staré Dillí v Indii je samostatný vesmír jako vystřižený z absurdního filmu. Vstoupíte do chaotického labyrintu tohoto výjimečného místa, na cyklorikšách objevíte svět, co se nemění už stovky let. Je však nutné tvrdě vyjednávat a dopředu si dohodnout program (ale klidně se nechte vzít i do obchodu s tradičními korálky). Nejlepší je začít u mešity Jama Masjid, pokračovat úzkými uličkami k džinistickému chrámu a odkud na náměstí Chandni Chowk, kde jsou zajímavé trhy.

4. Na koních skalním městem Petra
Jeden z novodobých divů světa a perlu Jordánska můžete prozkoumat z koňského sedla. Po návštěvě všech top atrakcí této legendy Blízkého východu doporučujeme zdatným turistům treking k Aaronové hrobce. U hrobky bratra Mojžíše nebývá nával.  

5. Procházka se lvy
Procházka se psem je běžná věc. Už jste ale někdy venčili lva? To můžete zažít na Viktoriiných vodopádech v Zimbabwe. Nebudete litovat. Absolutní zážitek a dokonalé fotografie pro Instagram…. Lev je doopravdy velmi krotký a není se čeho bát. Přesto každému silně buší srdce.  

6. Grand Canyon v USA
Postavit se na okraj Grand Canyonu ve Spojených státech je úchvatný zážitek. Ale co se navíc projít po proskleném chodníku 1100 metrů nad řekou Colorado a podívat se na dno tohoto největšího kaňonu světa přes průhledné sklo? „Srdce buší tak, že chce vyletět z hrudi. Nebojte se, že se to proboří, chodník, který leží v západní části kaňonu, je stavěný na nosnost 747 letadel,“ říká Jozef Zelizňák.  

7. Sedm pláží na Kubě
Na Kubě vyrazte dále než jen do turistického ráje Varadero. Kromě Havany a dalších míst se vyplatí objevit i další krásné pláže rozmístěné po celém ostrově svobody. U města Trinidad u Karibiku je to pláž Ancón. „Playa“ Paraíso se nachází na ostrově Cayo Largo, playa Esmeralda leží u města Guardalavaca. Hlavním mottem Kuby je užívat si života, tak do toho.  

8. Vrtulník v Rio de Janeiru
Nikde jinde nemáte důvod překonat strach z letu vrtulníkem a podívat se na město shora. Od tohoto dne budete závidět ptákům. Vrtulníky startují z místa pod vrcholem Cukrové homole a na výběr máte od krátkých letů, v rámci kterých obletíte homoli i sochu Ježíše Krista, až po hodinové lety nad celým regionem.  

9. Síň slávy v Torontu
Fanoušci hokeje se musejí v kanadském Torontu zastavit v hokejové síni slávy. I Česko a Slovensko v nich má své zástupce – Dominika Haška, Stana Mikitu a Petera Šťastného. Vkusně zařízená expozice v centru Toronta a slavný Stanleyův pohár zde rozbuší srdce každého fanouška. Mají zde patnáct výstavních síní a 5000 m2 lásky k hokeji.  

10. Jo Nesbø a jeho Oslo
Milovníci norských detektivek se v Oslu mohou vydat po stopách svých románových hrdinů. Začít je možné na ulici Sofies gate, kde bydlel Harry Hole, podíváte se do luxusní čtvrtě Holmenkollen k jeho milované Ráchel. Na večeři se můžete zastavit u Schrødera, kam se do překvapivě příjemné hospůdky chodil Harry Hole opíjet.    

cestování
Hodnocení:
(3.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%