Mám ráda kuchařské knihy - XXXVI. díl
Ilustrační foto:pixabay. com

Mám ráda kuchařské knihy - XXXVI. díl

10. 1. 2019

Nedalo mi a opět jsem zalistovala v knize o kuchyni Orientu.

A našla jsem tam dost receptů z indonéské kuchyně. A ta je velice rozmanitá.

Polévka  s vejcem  - Malajsie

120 gr kuřecího, hovězího nebo vepřového masa, 1 l kuřecího nebo hovězího vývaru, 2 mladé cibulky s natí, 1 a 1/2 lžíce oleje  1 vejce, 1 stroužek česneku 

Maso nakrájíme přes vlákno na velmi tenké plátky. Česnek utřeme a opečeme ho dohněda na oleji. Přidáme k němu maso a opékáme, až maso změní barvu. Pak přilijeme vývar a asi 5 minut "utajeně" vaříme. Pánev stáhneme z ohně a do polévky opatrně vmícháme lehce rozšlehané vejce. Nakonec přidáme jemně nakrájenou cibulku. 

Grilovaná ryba po javánsku - Pangang ikan baval djava

1 ryba (platýz, pražma, flundra  aj.), 5 červených chilli papriček  nebo 1 a 1/2 lžičky kayenského pepře, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce cukru, 1 lžička másla, 1 silný řez citrónu, 3 stroužky česneku 

Rozetřeme česnek a smícháme ho se lžící sójové omáčky a lžící vody. Rybu očistíme, potřeme ji česnekovou pastou a 1 hodinu marinujeme. Grilujeme ji při velmi mírné teplotě a potíráme zbylou pastou  Když je ryba měkká, přelijeme ji rozpuštěným máslem,posypeme chilli, polijeme zbylou sójovou omáčkou, pokapeme citrónem a podáváme.

Žlutá rýže po javánsku - Nasi kuning

500 gr rýže, 1/4 až 1/2 l kokosového mléka, 1 bobkový list, 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky laosu (chuťově výraznější druh zázvoru), 2 lžičky másla 

Rýži dobře promyjeme a okořeníme ji. Vaříme ji v takovém množství, aby se tekutina vstřebala, když je rýže poloměkká. Pak vlijeme kokosové mléko, omastíme a dále vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Občas zamícháme, aby se rýže nepřichytávala ke dnu. Podáváme ji horkou, ozdobenou proužky omelety, smaženými cibulovými vločkami, jemnými řezy okurky nebo masovými nudličkami abon. 

Křupavé masové nudličky abon

500 gr svíčkové nebo zadního hovězího masa, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1/2 lžičky kmínu, štáva z 1/2 citrónu  2 lžičky cukru, 1 dcl hustého  kokosového mléka, 1 dcl oleje, mletý pepř a sůl podle chuti 

Maso zbavíme tuku a pod pokličkou nebo v tlakovém hrnci je uvaříme doměkka. Pak je vyjmeme, naklepeme tupou stranou paličky a vidličkou roztrháme na jednotlivá vlákna  Ta smícháme v pánvi s mletým kořením, jemně nasekanou cibulí a utřeným česnekem. Pak je dusíme v kokosovém mléce za občasného míchání, až se mléko vstřebá. Pak přilijeme olej a usmažíme masová vlákna do křupava. Přesypeme na síto a necháme dobře okapat, trochu je ještě vymačkáme, aby byla co nejsušší. Vidličkou vlákna opět rozvolníme a osušíme je na savém papíru. 

Cibulové vločky - Goreng bavang

Cibuli oloupeme, rozřízneme a nakrájíme na jemné plátky. Ty rozprostřeme na papír nebo utěrku a necháme několik hodin oschnout. V pánvi rozehřejeme trochu oleje a naklademe do něho cibulové plátky tak, aby se nepřekrývaly. Snížíme teplotu a necháme je zvolna zhnědnout, pak obrátíme. Nesmíme je připálit! Když jsou dobře osmažené, vyjmeme je a rozložíme na savý papír. Chladné a suché můžeme v uzavřené nádobě určitou dobu uschovat. Solíme teprve těsně před použitím. 

Osmažené vonné maso - Empal daging - Jáva

500 gr libového hovězího masa, 2 lžičky koriandru, 2 stroužky česneku, 1 lžíce tamarindové (reveňové nebo citrónové) šťávy, 1dcl oleje, 2 lžíce smažených cibulových vloček, sůl a pepř 

Maso nakrájíme na velmi tenké (3 mm) plátky velikosti 5 X 5 cm. Ochutíme je směsí mletého koriandru, česneku, soli, pepře a ovocné šťávy. Povaříme je v 5 cl vody, až se tekutina vstřebá. Pak je osmažíme na rozpáleném oleji dohněda, naklademe na nahřátý podnos a posypeme cibulovými vločkami. 

Neodmyslitelným doplňkem indonéských jídel jsou sambaly. Nahrazují totiž u nás tolik oblíbenou hořčici a okurky. Bez sambalu si Indonésané nedovedou svoji kuchyni představit. Proto si správný Indonésan s sebou na cesty do ciziny vždy bere malý džbánek sambalu.

Rybí sambal - Sambal terasi

2 lžíce kayenského pepře, 1 cibule, 1 lžička sardelové pasty nebo pasty z krevet, šťáva z 1/2 citrónu, sůl 

Kayenský pepř, jemně nasekanou cibuli, sardelovou pastu a sůl zpracujeme v jemnou pastu. Vmícháme do ní citrónovou šťávu a necháme ji rozležet. 

Sambal z arašídů - Sambal bubuk dari ketjang

60 až 120 gr arašídů, 1/4 lžičky trasi nebo sardelové pasty, 1 čerstvá chilli paprička nebo 1/2 lžičky kayenského pepře, 1/2 listu bazalky, trocha cukru, sůl 

V pánvi osmažíme v oleji arašídy a v mixéru nebo v hmoždíři je rozdrtíme spolu s ostatními složkami. 

Venkovský Sambal - Sambal lada uap

 5 papriček chilli, 1 velká cibule, 2 rajčata, 1 ančovička nebo 1 lžička pasty z krevet či garnátů, sůl 

Chilli, čtvrtky cibule a rajčata uvaříme v páře doměkka. Rozmixujeme je s ančovičkou nebo s pastou z krevet a osolíme. 

 
A na závěr vám všem může "Karfík" jenom  popřát : "Selemat makau! ", což v překladu znamená Dobrou chuť. 


Recepty jsem vyhledala v knize Variace na kuchyně Orientu. Autoři Alena Nouzová, Martin Nouza a Karel Nouza. Rok vydání 1983. 

recepty
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.