Mám ráda kuchařské knihy - XXXVII.díl
Ilustrační foto :pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXXVII.díl

13. 1. 2019

Dobrý den přeji všem.

Posledních pár dílů svého seriálu o kuchařských knihách jsem věnovala především orientální kuchyni.

Ale nyní jsem se rozhodla, že se podívám také do kuchyně země, kterou máme vlastně kousek za humny. Dá se říci, že naše země mají v gastronomii mnoho společného.

Ano, je to rakouská kuchyně.

Vybrala jsem pár receptů, které by mohly zaujmout. Bude to takový kuchařský pel - mel.

Marinované malé ryby

  • 4 malé ryby (pstruzi, makrely, čerstvé sardelky), olej, 200 gr žampiónů, 4 rajčata, 1/8 l bílého vína, 1 velká cibule, 1 citrón, petrželka, pepř, 1 bobkový list, tymián, 2 hřebíčky, sůl

Očištěné ryby osušíme utěrkou, několikrát lehce nařízneme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na plátky nakrájené žampióny, jemně usekanou petrželku, spařená, oloupaná a zrníček zbavená rajčata. Zalijeme vínem a citrónovou šťávou, okořeníme, osolíme, přivedeme k varu a nalijeme na rybu. Přivedeme k varu a podusíme 5 minut v horké troubě. Ryby vychladíme, urovnáme na mísu a posypeme jemně nakrájenou petrželkou.

Studená citrónová polévka 

  • 3 citróny, 150 gr kostkového cukru, 4 žloutky, 1/4 l bílého vína

Kostky cukru otřeme o omyté a osušené citróny  na cukr vymačkáme citrónovou šťávu a necháme jej rozpustit. Žloutky smícháme se 1/4 l vína a 1/4 l vody. Přidáme cukr s citrónovou šťávou a na velmi malém ohni vyšleháme v krémovou polévku (nesmí se však vařit). Polévku pak šleháme do vychladnutí a podáváme studenou.

Kardinálská polévka 

  • 1 litr velmi silného hovězího vývaru, 700 gr rajčat, 1/2 citrónu, 1,5 dcl bílého vína,1 lžíce cukru, 1 lžička bramborové mouky,1 dcl madeiry, 1dcl smetany ke šlehání, bobkový list, tymián, 2 zrnka nového koření, cukr, pepř, sůl

Omytá, na kousky nakrájená rajčata uvaříme do měkka v hovězím vývaru  Po chvilce přidáme koření, šťávu z půlky citrónu, kousek tence seříznuté citrónové kůry, bílé víno a vaříme dále. Přidáme sůl, pepř a cukr. Polévku prolisujeme, zahustíme bramborovou moukou rozmíchanou v madeiře a krátce povaříme. Polévku podáváme v šálcích a ozdobíme šlehačkou.

Šunkové jehly

  • Dušená šunka, malá kulatá rajčata, plněné olivy, kolečka ananasu z konzervy, citrón, máslo, tousty

Ananas nakrájíme na  proužky dlouhé asi 5 cm,  obalíme je plátky šunky a střídavě s rajčaty a olivami napícháme na kovové jehly. Pokapeme je rozpuštěným máslem a grilujeme po obou stranách. Pokapeme citrónovou šťávou a podáváme na čerstvě připravených toustech. 

Poznámka: Ilustrační foto receptu je pod článkem. 

Řezy ze svíčkové "Metternich" 

  • 4 malé řezy ze svíčkové, 200 gr žampiónů, 2 lžíce smetany, 80 gr másla, 200 gr rýže, 1 lanýž ( můžeme použít žampión), 2 rajčata, pepř, sůl

Přebranou, dobře spařenou rýži, drobně nakrájený lanýž (žampión), 20 gr másla a spařená, oloupaná, zrníček zbarvená a na kostičky nakrájená rajčata zalijeme 3 dcl osolené vody a dusíme do měkka. Pak rýži vtlačíme do 4 vymaštěných polévkových šálků a vložíme do teplé vodní lázně. Řezy že svíčkové jemně naklepeme, osolíme, opepříme, na másle lehce opečeme po obou stranách a položíme na kopečky rýže. Na plátky nakrájené houby osmahneme na másle, zalijeme šťávou z masa, přidáme smetanu, kousek másla, přihřejeme k varu a nalijeme na připravené řezy.

Poznámka: Ilustrační foto k receptu je pod článkem. 

Rybí filé po vídeňsku 

  • 4 tenké porce rybího filé, 50 gr slaniny, 10 gr kaparů ,10 gr másla ,1/8 l kyselé smetany, 1 lžíce hořčice, strouhaný sýr, citrón, sůl 

Omyté porce rybího filé osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Jednu porci vložíme do vymaštěného kastrolu, podlijeme trochou rozkvedlané smetany, poklademe plátkem slaniny, kapary a jemně usekanou okurkou. Pak na ní položíme druhou porci, potřeme ji hořčicí, opět poklademe plátkem slaniny, okurkou a kapary, na ní stejně třetí a čtvrtou porci. Porce ryb přelijeme smetanou, posypeme jemně nastrouhaným sýrem a pečeme půl hodiny ve středně vyhřáté troubě. 

Skopové po štýrsku

  • 500 gr skopového masa, 100 gr mrkve,100 gr celeru, 100 gr cibule, 700 gr brambor, celý pepř, ocet, tymián, sůl, bobkový list 

Opláchnuté maso nakrájíme na větší kousky, zalijeme horkou vodou, přidáme ocet, sůl, koření a uvaříme téměř do měkka. Pak přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a na čtvrtky nakrájené brambory a dovaříme .

Fazolky po vídeňsku 

  • 500 gr fazolek, 20 gr másla, 1 lžíce hladké mouky, kousek cibule, 1 lžička usekaného kopru a petrželky, vývar z kostí nebo zeleniny, 1/2 šálku kyselé smetany, pepř, sůl, ocet 

Očištěné fazolky nakrájíme na kousky,  vložíme do malého množství osolené vody a dusíme do měkka. Pak je ocedíme. Do rozehřátého másla vmícháme mouku, potom drobně nakrájenou cibuli a osmažíme. Přidáme kopr a petrželku, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Vmícháme fazolky, ocet, pepř  sůl a rozšlehanou smetanu a za stálého míchání krátce povaříme. 

 Vaječný salát se zeleninou

  • 3 natvrdo vařená vejce, 300 gr brambor (nejlépe rohlíčky), 2 sterilované okurky, 4 rajčata, 100 gr majonézy, 150 gr fazolek, 1 lžíce oleje, cukr, pepř, pažitka, ocet, sůl 

Ve slupce uvařené brambory oloupáme a necháme vychladnout. Brambory, okurky a vejce nakrájíme na plátky. Smícháme s majonézou zředěnou octem a ochucenou solí, pepřem a cukrem. Salát urovnáme na mísu, obložíme fazolkovým salátem (do měkka uvařené proužky fazolek ochutíme octem, olejem, solí, pepřem, cukrem) a čtvrtkami rajčat. 

     A na závěr každého dobrého oběda nebo večeře patří i sladká tečka, ne? Vybrala jsem 2 typicky rakouské moučníky. 

Salzburské noky

  • 3 vejce, 100 gr másla, 20 gr cukru, 10 gr hladké mouky, vanilkový cukr

Z bílků ušleháme velmi tuhý sníh, vešleháme cukr, potom lehce vmícháme žloutky a mouku a utvoříme 3 velké noky, které vložíme na pánvičku s rozehřátým máslem. Necháme je na plotýnce zčervenat, pak je obrátíme a upečeme v mírně vyhřáté troubě (5 až 6 minut). Upečené posypeme vanilkovým cukrem a ihned podáváme.

Zámečníci

  • 20 velkých sušených švestek, 20 mandlí, 1 velké vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce mléka, olej na smažení, malinová šťáva 

Omyté švestky namočíme na 10 hodin do vody, pak je uvaříme do měkka. Z vychladlých švestek odstraníme pecky. Do každé švestky vložíme spařenou, oloupanou mandli, namočíme v pařížském těstíčku (připravíme z vejce, mouky, mléka a 1 lžíce oleje) a usmažíme v horkém oleji. Usmažené ihned podáváme s malinovou šťávou, nebo je obalíme v cukru a strouhané čokoládě. 

Dobrou chuť všem přeje "Karfík". 

Recepty jsem vyhledala v knize Co chutná v Evropě. Autorka Libuše Vlachová  Vydalo nakladatelství Avicenum v r. v. 1979 .

 

Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie
TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Dano, láká mě filé, zkusím..
Jana Šenbergerová
Ani já bych nebyla hlady. :-)
Věra Ježková
Ještě že jsme nezůstali v Rakousko-Uhersku. :-)
Eva Mužíková
Za mne - fazolky po vídeňsku...
Naděžda Špásová
Taky bych si něco vybrala. :-)
Dagmar Bartušková
Tak tentokrát bych si dala pouze Metternicha.
Hana Rypáčková
Tak jsem se inspirovala na oběd..Bude krkovice po štýrsku s fazolkami / skopové není/
ivana kosťunová
No aby neměly naše země v gastronomii mnoho společného - vždyť naše české dívky se učily vařit u Vídeňských paniček, kam chodily do služby. Studená citronová polévka-moje dnešní volba.