Mám ráda kuchařské knihy - XXXIX.díl
ilustrační foto:Pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXXIX.díl

20. 1. 2019

Dobrý den, přátelé dobrého jídla.

Tentokrát jsem svoje povídání o gastronomii nasměrovala na sever Evropy. A bude to skandinávská kuchyně.

Je to kuchyně velice zajímavá a převažují v ní pokrmy z ryb. A jsou zde také v hojné míře pokrmy, kde je hlavní surovinou mléko a sýry. Protože receptů je opravdu mnoho, bude mít moje psaní o skandinávské kuchyni 3 díly. Nerada bych zapomněla na něco dobrého z té které země. Tentokrát se budu věnovat kuchyni d á n s k é. 

Pivní polévka s chlebem  

  • 250 gr žitného chleba, 1/8 l vody, 2 láhve světlého piva, cukr, 2 dcl smetany, strouhaná citrónová kůra 

Na malé kousky nakrájený chléb namočíme na několik hodin do směsi vody a 1/2 l piva. Pak je vaříme asi 20 minut, prolisujeme, přidáme zbylé pivo, krátce povaříme, přidáme smetanu, cukr a citrónovou kůru. 

Jablečná polévka 

  • 700 gr drobně nakrájených, očištěných jablek, šťáva z celého citrónu, 1,5 dcl jablečného moštu, skořice, cukr

Jablka zalijeme vodou, aby byla potopena, a rozdusíme na malém ohni. Pak je prolisujeme, přidáme ostatní přísady a ihned podáváme  Polévku můžeme také zahustit lžící bramborové nebo kukuřičné moučky  kterou v polévce povaříme 2 minuty. 

Pečené šunkové závitky se sýrem 

  • 8 plátků šunky, 30 gr másla, 30 gr hladké mouky, 1,5 dcl mléka, 150 gr tvrdého sýra, 8 tenkých plátků sýra, 2 žloutky, 2 lžíce rajčatového protlaku zředěného 4 lžícemi mléka  pepř, sůl 

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme  ji 1,5 dcl mléka  krátce povaříme a necháme vychladnout. Vmícháme žloutky, pepř, sůl, 150 gr na kostičky nakrájeného sýra a ohřejeme, až se sýr roztaví a směs je hladká. Připravenou směs rozdělíme na plátky šunky, stočíme je a urovnáme do vymaštěné zapékací misky. Závitky přelijeme rajčatovým protlakem s mlékem, poklademe plátky sýra a zapečeme v horké troubě. 

Vepřová žebírka s jablky a sušenými švestkami

  • 8 tenkých vepřových žebírek, 1 jablko, 8 sušených švestek, pepř , sůl, olej 

Vepřová žebírka naklepeme, 4 žebírka poklademe plátky jablka a odpeckovanými švestkami, příklopíme zbylými žebírky, okraje spíchneme párátky, osolíme a opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji. 

Vařená treska s hořčicovou omáčkou

  • 600 gr rybího filé, 30 gr másla, pepř, sůl, citrónová šťáva

Omáčka : 30 gr másla, 1 lžíce hladké mouky, 3 dcl rybího vývaru, 1 lžička hořčice, 2 lžíce smetany, pepř, sůl

Opláchnuté rybí filé nakrájíme na 4 porce, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou, vložíme na pánvičku, přidáme máslo a několik lžic vody, pokryjeme pomaštěným pergamenem (pečicím papírem) a upečeme do měkka  Podáváme s hořčicovou omáčkou.

Příprava omáčky :Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Přidáme hořčici, pepř, sůl a nakonec smetanu.

Šunkový kastrolek a makaróny 

  • 200 gr šunky, 250 gr makarónů, 50 gr másla, 3 vejce, 2 dcl mléka nebo smetany, 4 lžíce tvrdého strouhaného sýra, sůl

 Makaróny uvaříme v osolené vodě do měkka, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Šunku nakrájíme na kostičky  osmažíme na polovině másla, promícháme se sýrem a makaróny, rozestřeme do máslem vymazané zapékací misky. Zalijeme mlékem (nebo smetanou) rozšlehaným s vejci a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Podáváme s rajčatovou nebo žampiónovou omáčkou  

Míchaný salát z červené řepy 

  • 2 nakládané červené řepy, 2 jablka, 1 mladý celer, 100 gr majonézy

Červenou řepu, oloupaný celer a jablka nakrájíme na tenké nudličky, přidáme majonézu, dobře promícháme a necháme v chladničce půl hodiny proležet. Podáváme s dílky citrónu 

Čokoládový koláč s mandlemi

  • 100 gr másla, 60 gr cukru, 180 gr hladké mouky, 3 vejce, dezertní lžička kypřícího prášku, 1 dcl  mléka, 100 gr čokolády na vaření, 60 gr mandlí

Změklé máslo vyšleháme s cukrem v lehkou pěnu, postupně vmícháme žloutky, pak mouku prosátou s kypřícím práškem, mléko  strouhanou čokoládu a strouhané mandle. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozestřeme do koláčové formy (o průměru 20 cm) vyložené pergamenovým nebo pečicím papírem, potřeným máslem, a upečeme v mírně vyhřáté troubě (asi 1 1/4 hodiny).

Dánové mají ve veliké oblibě chlebíčky, které obkládají převážně sýrem, krevetami, lososem, sardelkami, slanečky, vejci a chřestem. Ilustrační foto k chlebíčkům je pod článkem.

Dobrou chuť vám přeje "Karfík".

Recepty jsem vyhledala v knize Co chutná v Evropě  Autorka Libuše Vlachová. Vydalo Avicenum v roce 1979.

Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie
TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Mně by se moc zamlouvaly ty jejich chlebíčky.
Věra Ježková
Až na tu červenou řepu, kterou nemusím, bezva. Zrovna včera jsem dělala šunkofleky. S uzeným. :-)
Dana Puchalská
Pokusím se o to, vytáhnout z něj něco. Hrozně nerad prozrazuje svoje recepty.
Elena Valeriánová
Já bych uvítala recepty od vašeho muže - kuchaře, pěkně ověřené a vyzkoušené. Ne recepty opsané z knih, papír a televizní obrazovka snese všechno. Nemůžete to zprostředkovat? Myslím, ty recepty od vašeho muže.
Naděžda Špásová
Tak tady bych se taky najedla. :-)
Zuzana Pivcová
Velmi lákavé, jen ta pivní polévka je pro mě otazník. :-D
Hana Nováková
I já se přidávám k Ivaně, červená řepa mě oslovila, mám ji ráda i když i ty žebírka a k nim čerstvý chléb nebylo to jistě marné. Děkuji Dano za recepty a nápady na vaření, jen tak dál pokračujte...
ivana kosťunová
Skandinávskou kuchyni jsem neznala, ale asi by mi chutnala. postupně vyzkouším vše, zatím ale mě nejvíc láká ta pomazánka z červené řeky