Mám ráda kuchařské knihy - XLI. díl
Ilustrační foto - pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XLI. díl

26. 1. 2019

Dobrý den, přátelé. Předminule jsem psala, že povídání o skandinávské kuchyni bude mít 3 díly. 

Dnes tady uvádím třetí, závěrečný díl. Vím, že ve Skandinávii žijí i Finové, ale recepty z jejich kuchyně jsem v oné kuchařské knize našla pouze 2. A ty napíšu dolů pod recepty ze švédské kuchyně. 

Švédská kuchyně je opravdu rozmanitá. V knize, ze které zde uvedené recepty čerpám, je jich opravdu hodně. Snažila jsem se vybrat ty nejzajímavější. Jestli se mi to povedlo, záleží jen na vašem posouzení. 

Ptačí hnízda

  • 4 sardelové řezy, 2 syrové žloutky, 2 lžíce jemně usekané cibule, 1 lžíce kaparů, 1 lžíce jemně nakrájené pažitky, sterilovaná červená řepa, 1 vařený brambor

Doprostřed mělké misky urovnáme do kruhu sardelové řezy, kolem nich kruh cibule, pak na drobné kostičky nakrájenou červenou řepu, na kostičky nakrájený brambor a okolo kruh z kaparů smíchaný s petrželkou. Doprostřed misky opatrně vložíme syrové žloutky. Podáváme s černým chlebem. Při podávání všechny suroviny na misce dobře promícháme a našleháme vidličkou, při převracení směsi si pomáháme lžící v levé ruce.

Slanečkový salát

  • 1 slaneček, 150 gr vařeného masa (např. vepřového, hovězího, drůbežího), 150 gr červené vařené řepy,  200 gr vařených brambor, 2 menší jablka, mléko, 1 sterilovaná okurka, 2 lžíce kyselé smetany, ocet, sůl, cukr, pepř

Na ozdobu : 1 natvrdo vařené vejce, 1 vařená červená řepa, petrželka, šlehačka

Slanečka očistíme a namočíme na noc do vody. Odstraníme kůži a kosti a namočíme jej na 2 hodiny do mléka. Potom jej opláchneme, osušíme, nakrájíme společně s masem, červenou řepou, brambory, jablky a okurkou na malé kostičky a smícháme ve větší misce. Salát podle chuti osolíme, okyselíme, osladíme, opepříme a lehce promícháme se smetanou. Salát urovnáme na mísu, dobře vychladíme, na povrchu ozdobíme pruhy jemně nastrouhaného bílku, žloutku a červené řepy. Po obvodu urovnáme petrželku a podáváme se šlehačkou.

Špenátová polévka se žloutkem

  • 300 gr špenátu, 8 dcl vývaru z kostí, 50 gr másla, 1 žloutek  2 dcl smetany ke šlehání, petrželka  pepř, sůl 

Dobře propláchnutý špenát nakrájíme na kousky  vložíme na rozehřeáté máslo a dusíme 5-8 minut. Zalijeme jej vývarem, osolíme, opepříme a krátce povaříme. V polévkové míse rozšleháme žloutek se smetanou, zalijeme špenátovou polévkou, posypeme jemně nakrájenou petrželkou a podáváme.

Makrely pečené s pórkem 

  • 4 makrely, 2 cibule, 2 pórky, 9 lžic oleje, kopr, ocet, sůl 

Makrely očistíme, nakrájíme na větší kousky, osolíme a urovnáme (masitou částí nahoru) do nákypové formy vyložené pergamenovým papírem. Oloupanou cibuli a pórek nakrájíme na drobné kousky, smícháme a  urovnáme na makrely. Poklademe snítkami kopru, zalijeme směsí oleje a octa, příklopíme pokličkou a pečeme asi půl hodiny v dobře vyhřáté troubě. Pak odstraníme snítky kopru, makrely posypeme čerstvým, jemně nakrájeným koprem a podáváme s brambory vařenými ve slupce. 

Rybí nákyp 

  • 500 gr štiky nebo tresky, 80 gr másla, 4 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 2 dcl smetany, sardelová pasta, 1,5 dcl smetany ke šlehání, bílý pepř, sůl, máslo na vymaštění a strouhanka na vysypání formy

Vykostěné rybí maso umeleme dvakrát na mlýnku na maso, přidáme sardelovou pastu, pepř, sůl a umícháme v hladkou kaši. Ve smetaně rozšleháme žloutky a mouku a po částech přidáme k rybí směsi(srazí-li se směs, mírně ji nahřejeme nad párou a umícháme do hladka). Vmícháme ušlehanou šlehačku a sníh z bílků, těsto vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané nákypové formy. Přikryjeme pergamenovým papírem a pečeme ve vodní lázni v mírně vyhřáté troubě asi hodinu.

Gratinovaný humr

  • Maso ze 2 vařených humrů, 80 gr másla, 20 gr hladké mouky  1,5 dcl rybího vývaru, 0,5 dcl smetany, 2 žloutky, 3 lžíce strouhaného tučného sýra, petrželka, pepř, sůl

Ze 20 gr másla a mouky připravíme bledou jíšku, zředíme vývarem a smetanou, dobře rozmícháme a povaříme. Středně hustou omáčku sejmeme z plotýnky, přidáme 1 lžíci strouhaného sýra, žloutky, sůl a směs dobře rozmícháme. Pak vmícháme na nudličky nakrájené humří maso, pepř, naplníme do humřích krunýřů (nebo malých gratinek - zapékacích misek), posypeme strouhaným sýrem, pokapeme rozehřátým máslem a prudce zapečeme pod grilem nebo v hodně vyhřáté troubě. Posypeme jemně nakrájenou petrželkou,  přidáme dílky citrónu a ihned podáváme.

Ilustrační foto k receptu je pod článkem. 

Grilovaný uzenáč

  • 4 velké uzenáče, 40 gr másla, 1/2 citrónu, kopr, špetka pálivé papriky

Uzenáče opatrně zbavíme kůže a vykostíme. Na rozehřátém másle lehce zpěníme papriku, jemně usekaný kopr a citrónovou šťávu a nalijeme na půlky uzenáče. Po krátkém proležení je urovnáme do zapékací misky a grilujeme asi 10 minut (nebo krátce zapečeme v hodně vyhřáté troubě). Podáváme s vařenými brambory nebo s brambory vařenými ve slupce.

Masové placičky se sýrem a slaninou 

  • 300 gr mletého hovězího masa, 100 gr mletého telecího masa  1 vejce, 4 lžíce strouhanky, 2 dcl mléka, 4 velké tenké plátky slaniny, 4 plátky tvrdého sýra, 20 gr másla, pepř, sul6

Vejce rozšleháme s mlékem a strouhankou, přidáme mleté maso, pepř, sůl a vypracujeme v hladké těsto. Utvoříme z něj 4 placičky, obalíme je ve slanině, sepneme párátky, vložíme na rozehřáté máslo a pečeme v horké asi 20 minut  troubě za občasného přelévání mastnou šťávou. Pak na každou placičku položíme plátek sýra a pečeme, až se sýr roztaví .Podáváme s vařenými bramborami a se zeleninovým salátem.

Tvarohový nákyp 

  • 400 gr měkkého tvarohu, 4 vejce, 80 gr cukru, 2 dcl smetany ke šlehání, 100 gr mandlí, 60 gr hrubé mouky, 2 lžíce rozinek  vanilkový cukr, špetka soli, máslo na vymaštění  a strouhanka na vysypání formy

Měkký tvaroh jemně prolisujeme, vmícháme žloutky, mouku, spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle, smetanu, spařené okapané rozinky, sůl, vanilkový cukr a nakonec tuhý sníh z bílků, do něhož jsme vešlehali cukr. Těsto rozestřeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Nákyp upečeme v mírně vyhřáté troubě (asi 40 minut), podáváme teplý se zředěným ovocným sirupem.

A na závěr 5 receptů z finské kuchyně. 

Jehněčí ragu se zeleninou a brambory 

  • 500 gr jehněčího masa, 2 menší mrkve, kousek bílé ředkve, 750 gr brambor, 80 gr másla, vývar z masa nebo zeleniny, pepř, sůl 

Jehněčí maso nakrájíme na drobné kousky, osmažíme na másle, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a dusíme téměř do měkka.

Hustá rybí polévka 

  • 450 gr bílé ryby, 5 středně velkých brambor, 1 l mléka  1 menší cibule, 40 gr másla, 40 gr hladké mouky,pepř  sůl

Na kousky nakrájené rybí maso a brambory zalijeme trochou vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Postupně přidáme mléko, drobně nakrájenou cibuli, máslo,  pepř, a vaříme dále. Po chvilce polévku rozšleháme metličkou,  zahustíme moukou rozmíchanou v trošce mléka a krátce povaříme.

Při hledání v dalších kuchařských knihách jsem našla ještě další 3 recepty na úpravu zeleniny z finské kuchyně .

Okurková polévka 

  • 2 lžíce másla, 1 malá cibule, 3 středně velké okurky, 2 lžíce hladké mouky, 4 šálky slepičího vývaru, 1 žloutek, 1/4 šálku smetany, 1 lžíce suchého sherry, 2 lžíce sekané petrželky, sůl 

V rozpuštěném másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme oloupané, na plátky nakrájené okurky a za občasného zamíchání podusíme pod pokličkou 10 minut. Vmícháme mouku, osolíme, opepříme a uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo umixujeme, přivedeme k varu a sejmeme z plotýnky. Žloutek smícháme s vínem a se smetanou, vlijeme do polévky a přidáme sekanou petrželku. Polévku můžeme podávat teplou i studenou. 

Okurkový salát s olejem a smetanou

  • 1 středně velká okurka, 1 1/2 lžíce octa, 1 šálek kysané smetany, 1/3 šálku oleje, 1/2 lžíce cukru, 3 lžíce sekaného kopru, pepř, sůl 

Okurku nakrájíme na tenké plátky. Ostatní suroviny, kromě kopru, dobře promícháme,přelijeme přes plátky okurky a dobře vychladíme. Před podáváním posypeme koprem. 

Zelný salát s brusinkami

  • 400 gr hlávkového zelí  200 gr brusinkového kompotu, 2 zrnka soli, 3 lžíce vody 

Velmi jemně pokrájené zelí smícháme s brusinkami a solí a podle potřeby zředíme vodou. Před podáváním necháme v chladničce proležet. 

Dobrou chuť i inspiraci k vaření vám přeje "Karfík".

Recepty jsem vyhledala v knihách :

Co chutná v Evropě. Autorka :Libuše Vlachová. Vydalo nakladatelství Avicenum v roce 1979.

Zelenina v kuchyni celého světa. Autoři : Libuše Vlachová a František Raboch. Vydáno v roce 1974

recepty
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.