Adolf Loos: Muž, který pramálo dbal o veřejné mínění
FOTO: Muzeum hl. města Prahy a wikimedia.org.cz

Adolf Loos: Muž, který pramálo dbal o veřejné mínění

20. 1. 2019

Inspiraci pro moderní a jednoduchou stavbu či pro nápadité zařízení interieru můžete hledat ve dvou pražských vilách, jejichž autorem je Adolf Loos. Müllerovu najdete ve Střešovicích a Winternitzovu na Smíchově.

Krátké zimní dny před nás staví otázku, jak si je zpestřit a poznat něco nového. My jsme se dnes vydali odhalit dvě památky po Adolfu Loosovi, který sám sebe označoval za světoobčana a Evropana. Na svět Loos přišel v roce 1870 v Brně do rodiny sochaře kameníka.Tato  skutečnost měla zásadní vliv na jeho tvorbu. Jím navrhované vnitřní prostory  vždy pracují s ušlechtilým kamenem a mramorem.

Krátce po roční vojenské službě Loos odchází do Ameriky. Ve Filadelfii čerpá nápady v muzeích, veřejných stavbách či kavárnách. Architekturu studuje pouze jeden rok v Drážďanech. Poklidný život vídeňské společnosti poprvé naruší v roce 1908, kdy vydává manifest Ornament je zločin. Svůj progresivní postoj potvrdí v roce 1911 stavbou obchodního domu na nároží Michalského náměstí v centru Vídně. Bílá strohá budova je příčinou kontroverzní diskuze. Mnohými je označována za ohyzdnou. Další však pochopili, že toto je cesta, kterou se bude ubírat moderní Evropa.

Loos, jenž si za svého života užil opojení slávou, umírá v roce 1933 v blízkosti Vídně.

Prvním objektem našeho zájmu v Praze se stala Müllerova vila. V letech 1928 až 1930 si funcionalistickou rodinnou vilu od architektů Adolfa Loose a Kamila Lhoty nechal postavit František Müller, spolumajitel stavitelské firmy Kapsa-Müller. Od počátku budila velké rozpaky, ale Adolf Loos svoji práci hájil vyjádřením, že ji nestaví pro obdiv kolemjdoucích, ale pro pohodlí budoucích majitelů. Je zde využit systém tzv. Raumplanu. To znamená, že místnosti jsou různě vysoké a prolínají se v rozdílných úrovních. Vnitřní vybavení zůstalo vzácně zachováno, a tak má návštěvník při prohlídce pocit, že může kdykoli narazit na původní obyvatele domu.

Druhá památka na architekta Adolfa Loose je Pražanům a turistům přístupná teprve dva roky. Pro právníka Josefa Winternitze byla třípatrová vila vybudována v letech 1931 až 1932. Dnes je objekt otevřen stále více veřejnosti a zdejší galerie má pestrý program. Například od  6. 3. 2019 do 16. 6. 2019 zde proběhne výstava s ázvem ADOLF LOOS Modely. Profesor Tokijské univerzity spolu se svými studenty vystaví poprvé v Evropě modely nejvýznamnějších staveb Adolfa Loose v měřítku 1:50. 

Praktické info:
Müllerova vila je otevřena v úterý, čtvrtek, sobota a neděle. Rezervace prohlídky je nutná. Dostupnost termínů zjistíte v rezervačním systému na  webových stránkách: http://www.muzeumprahy.cz/mullerova-vila/. Vstupenky do Müllerovy vily je nutné zakoupit ve studijním a dokumentačním centru Norbertov před začátkem prohlídky. Adresa je: Nad hradním vodojemem 53/13, 162 00 Praha 6 – Střešovice.
Winternitzovu vilu je možné navštívit vždy od neděle do středy mezi 12. a 18. hodinou, v sobotu a v neděli probíhají komentované prohlídky. Vstup do vily je bez rezervace, ta je nutná pouze na komentované prohlídky a je možné ji provést na našich stránkách https://www.loosovavila.cz/akce/2017/6/21/komentovan-prohldky-vily. Komentovaná prohlídka je většinou pro 10 - 15 lidí.

 

Božena Hažová pro portál i60

 

 

architektura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.