Radioteleskopy v Austrálii
mohou odhalit taje vesmíru

Radioteleskopy v Austrálii
mohou odhalit taje vesmíru

7. 10. 2012

Na světě je zařízení, které může svět posunout mílovými kroky dopředu. Uprostřed australské pouště vědci postavili a spustili superrychlý radioteleskop, který má za úkol průzkum vnějšího vesmíru. Kromě nich si na jeho objevy brousí zuby i lovci mimozemšťanů.

Podle britské stanice BBC bude přístroj moci konečně prozkoumávat hlubiny vesmíru s přesností, o které se nám zatím ani nezdálo. Může odhalit nové galaxie a jít až k samotným začátkům vesmíru. V odlehlé australské poušti stojí celkem 36 talířů, každý s průměrem 12 metrů.

Vědci očekávají, že díky radioteleskopu by mohli objevit přes 700 tisíc nových galaxií. Jednu drobnost ale budou muset vědci ještě dořešit.

Na světě totiž neexistuje počítač, který by si poradil se všemi údaji, které teleskop generuje. Jen za první den průzkumu totiž zaznamenal víc informací, než obsahuje celá knihovna amerického kongresu.

věda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.