Medicína, historie, či filmová věda? Co vás bude bavit
Ilustrační foto: ingimage.com

Medicína, historie, či filmová věda? Co vás bude bavit

3. 2. 2019

Chcete se vrátit do studentských let? Stačí si najít ty správné přednášky na vysoké škole, kterou jste nestihli , nebo nemohli vystudovat. A vybírat je z čeho! Kurzy v rámci Univerzity třetího věku totiž nabízejí všechny české veřejné vysoké školy.  

Například Univerzita Karlova na 16 fakultách, Masarykova univerzita na devíti. Výčet pokračuje Univerzitou Palackého, Ostravskou, Plzeňskou, v Českých Budějovicích, Ústí nad Labem…

„Na 1. Lékařské fakultě UK je k dispozici studium v základním kurzu, který je dvouletý a kde se uchazeči mohou dozvědět vše podstatné o biologii člověka – od buňky přes správné fungování lidského těla, jeho onemocnění a předcházení nemocem až po výživu ve stáří či duševní hygienu. Po absolvování se lze zapsat do navazujícího ročního kurzu, který uchazečům přiblíží nové poznatky v medicíně,“ nabízí webové stránky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.  

Studovat můžete kromě medicíny třeba práva, dějiny umění, politologii, biologii, ekonomii, fyziku či historii. „Baví mě chodit do kina, vybírám si hlavně umělecké filmy, viděla jsem jich stovky  a vždycky mě zajímalo, jak se tvoří recenze, tak jsem se přihlásila na přednášky na FAMU,“ popisuje svou školní docházku šedesátiletá Dana Marková z Prahy. Kromě zajímavých přednášek a cvičení si pochvaluje i sociální dopad studia. „Seznámila jsem se se zajímavými lidmi různého věku i denními studenty a ráda rozebírám kvalitu filmů s nimi, je to nesmírně zábavné,“ dodává aktivní seniorka.

Pokud vás další studium zajímá, sedněte k internetu, zadejte třeba heslo www.vysokeskoly.cz, kde je kompletní seznam vysokých škol a podle dostupnosti vybírejte, kam byste mohli docházet. Obory, které školy nabízí, najdete většinou pod odkazem U3V, nebo Celoživotní vzdělávání na stránkách jednotlivých fakult. Přehled univerzit najdete také zde. Výběr je skutečně hodně široký. Oproti denním studentům to máte navíc podstatně jednodušší, nemusíte skládat přijímací zkoušky, stačí, že doložíte maturitní vysvědčení a důchodový věk. Ale pozor! Tak úplně bez překážek to není. Až budete vybírat kurzy, narazíte na ty, které jsou hodně žádané a tudíž naplněné. Takže hledejte a zjišťujte včas.

Největší zájem je o historii umění, filozofii a vůbec humanitní vědy. Velký zájem hlásí i lékařské obory. Tam je třeba si místa pohlídat. Ale podle údajů ze studijních oddělení škol je třeba kapacitu sledovat i po uzávěrkách přihlášek, místo se může najít třeba i těsně před začátkem kurzu, protože se lidé hlásí na více míst a pak jdou na to, které jim vyhovuje nejvíc. 

Studium třetího věku je koncipováno různě, podmínky i poplatky za výuku se liší, může se jednat o semestrální či dvousemestrální přednášky, nebo třeba o dvou i víceleté navazující studium zakončené slavnostním předáním osvědčení. To zjistíte přímo na stránkách fakult, kde jsou i konkrétní informace o podmínkách přihlášek. Přihlášky školy přijímají elektronicky i osobně v různých termínech podle začátku výuky.  Například Teologická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích pořádá dvouměsíční kurz Otazníky české historie. Přihlásit se dá do 28. 2. 2019, kurz začíná 4. března, končí 17. května a stojí 500 korun.

 

Michaela Vítková pro portál i60

 

 

 

 

 

aktivní senioři univerzity třetího věku
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.