Mám ráda kuchařské knihy - XLVI.díl
ilustrační foto:pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XLVI.díl

7. 2. 2019

Dobrý den, přátelé dobré gastronomie. 

V dnešním díle se budu věnovat receptům, které jsou oblíbené u našich sousedů na Slovensku.

A slovenská kuchyně má jedno, co my v Čechách, Moravě i Slezsku máme také ve velké oblibě. A to je ovčí sýr bryndza.

A dá se z ní připravit mnoho skvělých jídel. Ostatně, zde je dost dobrá nabídka. 

Bryndzová polévka - demikát - 4 porce

  • 150 gr bryndzy, 1 malá cibule, kmín, 4 krajíce staršího chleba, 1 litr převařené vody nebo vývar z brambor

Bryndzu vyšleháme s nakrájenou cibulí,rozkrájeným chlebem a rozdrceným kmínem. Zalejeme převařenou osolenou vodou nebo vývarem, promícháme a podáváme.

Bryndzová polévka s nudlem - 4 porce

  • 120 gr nudlí, 6 dcl vývaru z nudlí, sůl, mletá červená paprika, kopr, 150 gr bryndzy, 2 dcl mléka

Nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme a rozdělíme na talíře. Do 6 dcl vývaru z nudlí přidáme mletou červenou papriku, posekaný kopr, necháme zavařit, přilejeme mléko, zašleháme bryndzu a nalejeme na nudle.

Moc dobré jsou i zavářky do polévek z bryndzy.

Bryndzové nudle - 4 porce

  • 160 gr hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 60 gr bryndzy

Do prosáté mouky přidáme vejce, osolíme ,přidáme bryndzu a zamícháme nudlové těsto. Na pomoučněném vále ho rozválíme a nakrájíme na širší nudle, které uvaříme ve vodě. Můžeme je zavářet do hotové polévky.

Hodí se do vývaru z kostí, masa a zeleniny i do zelňačky.

Bryndzové knedlíčky - 4 porce

  • 40 gr slaniny, 1 malá cibule, 1 houska, 2 lžíce mléka, 100 gr bryndzy, 1 vejce, pažitka, 50 gr krupice, sůl

Nadrobno nakrájenou slaninu napůl opražíme, přidáme nastrouhanou cibuli, na kostky nakrájenou žemli. Osmažíme do zlatova a pokropíme mlékem. Bryndzu vyšleháme se žloutkem a nakrájenou pažitkou. Přidáme krupici, housku se slaninou, sůl a tuhý sníh z bílku. Uděláme malé knedlíčky, které ihned zavaříme do vařící polévky.

A skvělé jsou pomazánky. Je jich neuvěřitelné množství. Vybrala jsem dvě. Ostatně posuďte sami. 

Bryndzová pomazánka z Liptova

  • 250 gr bryndzy, 100 gr másla, 1 cibule, 1 lžička červené papriky, kmín, 1 lžička hořčice, 2 lžíce piva, svazek pažitky 

Máslo vyšleháme s nastrouhanou cibulí, rozdrceným kmínem, červenou paprikou, hořčicí, nakrájenou pažitkou, bryndzou a pivem.

Můžeme přimíchat i lžičku sardelové pasty nebo kečupu. Když přidáme obě dvě příchutě, vznikne pikantní pomazánka.

Když vynecháme pivo a hořčici a necháme jen  pažitku, budeme mít jarní bryndzovou pomazánku.

Bryndzová pomazánka s uzeným masem

  • 150 gr bryndzy, 100 gr vařeného uzeného masa nebo šunky, 40 gr másla, 1 lžička hořčice, kmín, pažitka 

Do bryndzy zamícháme umleté uzené maso  hořčici, kmín a nakrájenou pažitku. Máslo přidáme, jen když je maso málo tučné. 

Stejně můžeme připravit pomazánku i ze salámu, masa z uzenáče, lososa i s paštikou.

Existuje také varianta, že ubereme trochu masa a dáme do pomazánky více bryndzy (20 - 30 gr). Jde o to, jak moc máte rádi maso. 

A moc dobré jsou i tyto 3 následující recepty. 

Bryndzový koláč 

  • 500 gr polohrubé mouky, 50 gr másla, 1 žloutek, sůl, 20 gr droždí, 3 dcl mléka, 100 gr slaniny, 250 gr bryndzy, 6 lžic zakysané smetany, pažitka, kmín, 1 malá cibule

Do středu prosáté mouky uděláme jamku, rozdrobíme do ní droždí, zalijeme teplým mlékem a necháme zkynout. Přidáme změklé máslo, sůl, žloutek a se zbylým teplým mlékem zamícháme těsto, které necháme na teplém místě kynout. Vykynuté rozválíme na velikost plechu, přeložíme na vymaštěný plech (nebo na pečicí papír) a napůl upečeme. Když se těsto peče, opražíme na kostky nakrájenou slaninu s cibulí do růžova. Těsto vyndáme z trouby, posypeme opečenou slaninou a cibulí, poklademe bryndzou, kmínem, polejeme smetanou, posypeme nakrájenou pažitkou a v horké troubě dopečeme .

Podáváme s kyselým mlékem. Je vhodný jako pohoštění k pivu, vínu nebo čaji.  

Křehké bryndzová kolečka (velmi lehké a rychlé na přípravu) 

  • 300 gr bryndzy, 250 gr másla, 300 gr polohrubé mouky, vejce na potření, sůl a kmín na posypání 

Z bryndzy, másla a mouky vypracujeme těsto, vykrájíme z něho kolečka , poklademe je nejdřív na papír, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem a upečeme ve středně vyhřáté troubě. 

Bryndzové pirohy - 4 porce

  • 1 kg brambor, 120 gr hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 120 gr krupice 

Náplň : 200 gr bryndzy, 1 vařená brambora, 2 lžíce mléka, sůl 

Na posypání : 100 gr bryndzy, 100 gr slaniny, kopr

Uvařené ještě horké brambory prolisujeme, přidáme mouku a sůl a vypracujeme těsto. Necháme jej vychladnout a do studeného zapracujeme vejce a krupici. Těsto rozválíme na výšku 3-4 mm, na jednu polovinu dáme hromádky bryndzové náplně, přikryjeme druhou polovinou těsta, okolo hromádek přitlačíme a rádýlkem vykrájíme tvary pirohů. Dáme vařit do vroucí vody, potom vybereme, polejeme na kostky nakrájenou osmaženou slaninou, posypeme rozdrobenou bryndzou a nasekaným  koprem.

Náplň : Do bryndzy zamícháme uvařenou a prolisovanou  bramboru, mléko a podle chuti osolíme. 

Podáváme s kyselým mlékem nebo podmáslím.

 

Recepty jsem čerpala z mých zápisků a výstřižků o jidlech z mléka a sýrech. 

2 recepty jsem našla v knížečce Jedlá z mlieka a mliečnych vyrobkov. Autorka Anna Marienková z roku 1977. 

 

P. S. Neodolala jsem a pod článek dala ještě jednu krásnou fotografii přírody na Slovensku. 

 Dobrou chuť přeje "Karfík. 

Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie
TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Bryndzu mám ráda..
Dana Puchalská
Vladislavo, to jsem nevěděla. Jinak bych vám nevlezla do "zelí". Ale bryndza je vynikající, nemám pravdu? Recept na halušky jsem nepsala, ten zná určitě spousta čtenářů. Já osobně je mám moc ráda.
Vladislava Dejmková
Já také dělávám kromě klasických halušek s brynzou i různé pomazánky nebo palačinky s brynzou. Psala jsem o tom tady na íčku asi před rokem.
Soňa Prachfeldová
Bryndzu doma nepoužívá m ale na Slovensku s haluškami si ji dám.
Dagmar Bartušková
Naši kupovali bryndzu v takových malinkých bedničkách a škopíčkách. Mám jí ráda s chlebem. Dala bych si pomazánku z Liptova a ochutnala ty pirohy. Brynzu bez d v Čechách nebo bryndzu s d na Slovači neřeším. Hlavně, že rozumíme a že si pochutnáme :-)
Eva Mužíková
Brynzu sním, když mi jí někdo nabídne třeba s haluškami. Sama ji nepoužívám.
Marie Seitlová
Naďo, já také brynzu nejím, také mi vůbec nechutná. A to mám snachu Slovenku a ona ji používá.
Dana Puchalská
Nadi, nevadí. Já zase nejím kozí sýry.. Tak Tě úplně chápu. :-) :-) :-)
Naděžda Špásová
Jo, a doufám, že tě moje upřímnost moc neštve, díky za pochopení. :-) :-)
Naděžda Špásová
Danko, bryndzu jsem ochutnala na Slovensku kdysi dávno a zařekla jsem se, že nikdy více. Ale ostatním přeji dobrou chuť. :-)
ivana kosťunová
Bryndzu mám moc ráda, většinu těch receptů znám. Manželovi Slovenští příbuzní nám vařili pirožky jenom z nudlového těsta, plněné bryndzou smíchanou s vařeným bramborem. Polévali je rozškvařenou domácí slaninou, a byla to velká dobrota. Ne moc zdravá, přiznávám.
Věra Ježková
Bryndzu ráda. Ale je moc vydatná. Recepty jsou inspirativní a lákavé. (Taky bych normálně psala "dz".)
Dana Puchalská
Zuzano. Já taky měla dilema, jestli jsem slovo bryndza napsala správně česky. Překládala jsem to sama. Snad mi to projde. :-) :-) :-) Tak jsem se koukla na recepty v mé knize zápisků a všude byla bryndza.
Zuzana Pivcová
Přemýšlela jsem, jestli se píše brynza nebo bryndza, jako měla Danka. Pravily chytré stránky, že snad česky z a slovensky dz. Vlastně je to jedno, hlavně, že pokrmy s ní tak dobře chutnají. I když já znám vlastně jen halušky.