Naše první cesta k moři aneb Vzpomínka na Jadran
Povile u Crikvenice 1985 (archiv autorky)

Naše první cesta k moři aneb Vzpomínka na Jadran

16. 2. 2019

Naše první cesta k moři? Tak trochu nečekaný zázrak v podobě přiděleného devizového příslibu, málo peněz, ale spousta nadšení z možnosti konečně někam vycestovat...

Mozaika vzpomínek - večery v liduprázdné zátoce s černým nebem a hvězdami nad Jadranem (neměli jsme na hotel, spali jsme ve stanu v borovém lesíku, nad ním hlasy a hudba z hospůdek a pizérií). Ta touha ochutnat mořské speciality a zároveň vědomí, že musíme vystačit s práškovými knedlíky z Vitany a plechovkou masa z českého vepře!

Pak najednou seznámení se s chorvatskou rodinou, chodící denně na naši pláž a vyjíždějící v noci s loďkou na moře. Marko - drobný obchodníček dodávající dary moře na místní trh. A jeho upřímné, přátelské pozvání na jeden z jejich nočních lovů. Lovil pomocí svítilny a harpuny. Co tahal z vody, to nevím, ale zřejmě všechno, co nestačilo utéct - pár pohledů na několik podivných mořských tvorů a představa, co by se stalo, kdyby se stará, rozkolísaná bárka s osmi lidmi a z toho čtyřmi malými dětmi uprostřed noci převrhla (děti samozřejmě tehdy bez jakýchkoliv záchranných vest), mi nedovolovala patřičně si toto dobrodružství užít.

K ránu jsem nervově vyčerpaná vystoupila na břeh a netušila, co mne čeká dál. Náš hostitel trval na tom, že to, co ulovil, musíme též ochutnat. Za delikatesu považoval jakousi "sipu" - kousky masa s rýží v černé vodové omáčce. Má slušnost  mi nedovolila nabízené odmítnout a má zbabělost to sníst. A tak jsem touto delikatesou (maso jsem pro jistotu vynechala a dávala jí jen černou rýži a zbytek odhodila do křoví, když se hostitel nedíval) nakrmila tajně svou mladší dceru - tenkrát neprotestovala, neuměla totiž ještě pořádně mluvit. Ale dodnes mi mou podlost vyčítá...Dodatečně jsem potom zjistila, že sipa byla samozřejmě sépie. Od té doby mi toto slovo okamžitě připomene noční Jadran, blikající bárku, pohostinnost tamních lidí a mou tehdy nevyužitou šanci ochutnat čerstvé dary moře, kterým se ovšem dodnes vyhýbám.

Soutěž pro nováčky II.
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%