Mám ráda kuchařské knihy - LII. díl
ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - LII. díl

2. 3. 2019

Přátelé, přicházím s posledním dílem čínské kuchyně. 

Bude obsahovat recepty na sladké moučníky. 

Už první název je víc než zajímavý. Takže, kdo máte čas a chuť, můžete se začíst a třeba i inspirovat. 

Ovčí ocásky - pro větší společnost 

  • 7 bílků, 2 vrchovaté polévkové lžíce škrobové mouky, 120 gr bílých fazolí, 60 gr cukru, olej 

Do měkka uvařené fazole oloupete a na pánvi rozmícháte s cukrem. Formujete malé kuličky. Ušleháte bílky na tuhý sníh a vmícháte do něj škrobovou mouku  Rozehřejete olej na hluboké pánvi. Napíchněte vždy jednu kuličku na dlouhou vidlici, obalte ji v bílkové pěně a ponořte do oleje a opečte do zlatova. Dejte na teplý talíř a pocukrujte. Servírujte horké.

Hrachové kostky - pro 2 až 3 osoby 

  • 1/4 kg sušeného sladkého hrášku, 3 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce kukuřičné škrobové mouky rozmíchané v 1/2 šálku vody

Šest šálků vody povařte půl hodiny. Když voda vychladne, namočte do ní sušený hrášek. Druhý den v téže vodě vařte hrášek, až změkne. Přepasírujte hrách přes jemné síto, přidejte cukr, vše dejte do hrnce, zalijte 5 šálky studené vody, přidejte škrobovou mouku a za stálého míchání vařte 15 až 20 minut. Směs začne tuhnout. Nalijte ji na porcelánový tác, aby vytvořila vrstvu asi 3 cm vysokou. Nechte vychladnout. Potom krájejte na kostičky. Nabodávají se párátkem a jedí se jako zákusek k čaji.

Sladké vlašské ořechy - pro 2 až 3 osoby 

  • 1/4 kg vlašských ořechů, 1 polévková lžíce sirupu, 2 polévkové lžíce cukru, 1 kávová lžička škrobové mouky, olej, špetka soli 

Ořechy spaříte vařící vodou. Přidáte sůl, vodu znovu zahřejete, aby se ořechy lépe loupaly. V horkém oleji opečete dobře usušené ořechy,  až zezlátnou. Do druhé pánve dejte sirup a cukr a s trochou oleje míchejte asi 1 minutu, až cukr zesklovatí. Potom zahustíte škrobovou moukou, nasypete ořechy a dobře promícháte.

Je to rychlý a moc dobrý recept. Ráda jej připravuji. Moje foto jsem dala pod článek. 

Banány v cukru - pro 2 osoby 

  • 2 banány, 6 polévkových lžic cukru, olej

Na vymaštěné pánvi rozpalte cukr, položte tam plátky banánu a pohybujte pánví, aby se cukr stejnoměrně rozlil po banánech. Servírujte ihned, než cukr ztvrdne. Při jídle se každý kousek namáčí v mističce se studenou vodou, až zchladne a nelepí se. 

Totéž lze udělat z ananasu, hrušek, plátků jablek, apod.

Následující  dva recepty jsou sice trošku náročnější na čas a zručnost, ale výsledek stojí opravdu za to. 

Voňavý nákyp - pro 4 osoby 

  • 5 vajec, trochu horké vody, olej na vymaštění ovoce (hrušky,jablka nebo broskve), 5 polévkových lžic práškového cukru, 1/2 kávové lžičky skořice, 4 kávové lžičky sherry nebo lihoviny, ve které byla několik dní namočena 1 celá vanilka a 3 hřebíčky

V misce ušlehejte vajíčka s vodou a se dvěma  kávovými lžičkami sherry. Horkou vodu přidávejte po částech, dokud hmota hodně nenabude. Potom vlejte dvě třetiny do uzavřené formy a ve vodní lázni vařte 10 minut na mírném ohni. Mezitím si připravte ovoce, kterým chcete nákyp naplnit (můžete např.oloupat a nakrouhat jablka). Po 10 minutách opatrně formu rozevřete, položte vrstvu ovoce, posypte cukrem a pokapejte sherry, polejte zbylou třetinou ušlehaných vajec. Ty ještě přikryjte tenkou vrstvou ovoce, posypte cukrem a pokapejte lihovinou. Potom formu opět uzavřete a vařte ještě 10 minut. Podávejte teplé na nahřátém talíři, posypané cukrem a skořicí.

Žloutkový moučník - pro 4 osoby

  • 5 žloutků, 2 polévkové lžíce škrobové mouky rozmíchané v 2/3 šálku vody, 2/3 šálku práškového cukru, 5 lžic oleje

Dobře rozšlehejte žloutky, přidejte cukr a roztok škrobové mouky. Rozehřejte 4 polévkové lžíce oleje, a když je hodně prohřátý, vlejte vaječnou směs tak, aby pokryla dno. 15 minut míchejte rychle jedním směrem, a jakmile se z moučníku začne kouřit, polejte okraje olejem. Odstavte z ohně, přikryjte pokličkou a nechte vychladnout. 

 

"Karfík" přeje všem dobrou chuť.

Recepty jsem čerpala ze svých zápisků. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%