Vycházka kolem řeky
FOTO: autorka

Vycházka kolem řeky

8. 3. 2019

Ráno bylo mokré po nočním dešti. Přesto se vydám na vycházku kolem řeky. Po proudu tam a proti zpátky. Do vody se právě chystají na jarní sjíždění řeky. Řeka Sázava je v tomto úseku v přírodní rezervaci Stvořidla v délce asi 5 km. Po obou březích jsou jehličnaté lesy a krásná příroda.

Vycházíme od mostu ve Smrčné směrem k Čertovu kameni. Koryto řeky je víc než plné, a tak kameny - co zde rozházel čert, jsou vidět jen ty velké. Podmáčená louka se zdála nějak jiná. To se tu vyřádila divoká prasata, i po celé trase jsme pozorovali rytí od prasat. Nad hlavami se ozýval koncert lesního ptactva a občasný křik volavky popelavé. Ani křik káněte nechyběl a spolu s hukotem řeky mi pomohl zapomenout na všední starosti. Cesta podmáčená, velmi kamenitá a místy zarostlá náletovými dřevinami. Ne cesta, ale vyšlapaná pěšinka podle řeky mi nedávala jistotu, že dojdu do cíle ,,suchou nohou“. Podle mechu na stromech a padlých stromů mi toto místo připomínalo prales a dlouho zapomenutý les. Je poledne a projíždí Posázavský pacifik.

Jsme v polovině cesty. Most přes řeku je houpací, ale houpání je zakázané, jsme na Stvořidlech. Teď chvilka oddychu a jdeme proti proudu zpět. Turistická značka nás vede lesem, mírně ve svahu, a tak pohled na řeku je trochu jiný než z druhého břehu, kde se šlo podle vody.

Sluníčko nás tentokrát neprovázelo, jen občas nakouklo, ale šlo se dobře a vám nabízím foto z tohoto dne.

Pro ty, kdo neví, proč čertovy kameny, je tu : https://www.i60.cz/clanek/detail/7354/certovy-kameny-ve-stvoridlech

 

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.