Ten přesunutý...
Fota: Eva Krausová, snímky Českého Krumlova sdíleny z FB /J.Starý/

Ten přesunutý...

7. 3. 2019

Po delší době jsme s Megí putovaly za přesunutým kostelem. Přesněji řečeno, jde o kostel Nanebevzetí Panny Marie, gotický chrám.

Byl vystavěn v letech 1517-1550 po požáru města v r. 1515. V r. 1975 byl přesunut o 841 metrů. Průměrná rychlost přesunu byla 2,16 cm za minutu.

Přesun kostela je zapsán do zlaté knihy Guinessových rekordů tisíciletí. Jenže tato "sláva" měla za sebou barbarský čin totalitní vlády, která nejdříve historické královské město Most nechala záměrně zchátrat, aby ho pak mohla zbourat... Dnes by toto město bylo chloubou naší země, stejně jako dnes je chloubou Český Krumlov, přestože také za totality "díky" komunistům velice chátral. Měl ale štěstí, nebylo pod ním uhlí... /viz snímky zchátralého Českého Krumlova z r. 1971/.

Kostel v roce 1578 vyhořel. Do r. 1602 byl opravován. Roku 1597 byl vysvěcen, stejně pak po jeho přesunu, přesto, že byl otočen oltářem na jih místo na východ, byl dodatečně roku 1993 znovu vysvěcen.

U kostela je rybník, je tam tiché posezení, stejně jako hezká procházka. Megí byla unavena, zavíraly se jí oči. Pravda, dost jsme se prošly, ono se to dá docela šlapat pěšky tam i zpět.

No a protože pěší turistika je nám oběma blízká, nedávno jsme zašly do parku v Mostě na konečnou tramvaje. Park nás bohužel zklamal. Je zarostlý křovím, neudržován. Smutný to pohled přesto, že by tam jinak byla hezká procházka, je dost rozlehlý. A zatímco zahrádkáři si tam zahrádky zvelebují, magistrátu asi na srdci neleží příroda v Mostě, ani technickým službám. Pokud ovšem tento pozemek pod město patří? /zřejmě ano/. S námi tentokát cestoval Druid a nestačil se divit, jaký dnes mají lidé vztah k přírodě... Asi by zodpovědní na magistrátě potřebovali nějaký bylinný lektvar moudrosti od něj, aby konečně prozřeli, byli tu pro občany města a zachovali přírodu pro další generace. Místo toho i na cestě ke kostelu je trapný pozdrav "Dycky Most!". No i to svědčí o skutečnosti, jací zastupitelé na magistrátě jsou, že?

A protože za mne hovoří lépe snímky, podívejte se. Stejně jako na krátké video od kostela "Ticho v duši".

A vám všem přejeme  ty správné kroky za poznáním nejen na jaře, které já tak miluji.

                   Eva & Meginka

Můj příběh
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%