Ten přesunutý...
Fota: Eva Krausová, snímky Českého Krumlova sdíleny z FB /J.Starý/

Ten přesunutý...

7. 3. 2019

Po delší době jsme s Megí putovaly za přesunutým kostelem. Přesněji řečeno, jde o kostel Nanebevzetí Panny Marie, gotický chrám.

Byl vystavěn v letech 1517-1550 po požáru města v r. 1515. V r. 1975 byl přesunut o 841 metrů. Průměrná rychlost přesunu byla 2,16 cm za minutu.

Přesun kostela je zapsán do zlaté knihy Guinessových rekordů tisíciletí. Jenže tato "sláva" měla za sebou barbarský čin totalitní vlády, která nejdříve historické královské město Most nechala záměrně zchátrat, aby ho pak mohla zbourat... Dnes by toto město bylo chloubou naší země, stejně jako dnes je chloubou Český Krumlov, přestože také za totality "díky" komunistům velice chátral. Měl ale štěstí, nebylo pod ním uhlí... /viz snímky zchátralého Českého Krumlova z r. 1971/.

Kostel v roce 1578 vyhořel. Do r. 1602 byl opravován. Roku 1597 byl vysvěcen, stejně pak po jeho přesunu, přesto, že byl otočen oltářem na jih místo na východ, byl dodatečně roku 1993 znovu vysvěcen.

U kostela je rybník, je tam tiché posezení, stejně jako hezká procházka. Megí byla unavena, zavíraly se jí oči. Pravda, dost jsme se prošly, ono se to dá docela šlapat pěšky tam i zpět.

No a protože pěší turistika je nám oběma blízká, nedávno jsme zašly do parku v Mostě na konečnou tramvaje. Park nás bohužel zklamal. Je zarostlý křovím, neudržován. Smutný to pohled přesto, že by tam jinak byla hezká procházka, je dost rozlehlý. A zatímco zahrádkáři si tam zahrádky zvelebují, magistrátu asi na srdci neleží příroda v Mostě, ani technickým službám. Pokud ovšem tento pozemek pod město patří? /zřejmě ano/. S námi tentokát cestoval Druid a nestačil se divit, jaký dnes mají lidé vztah k přírodě... Asi by zodpovědní na magistrátě potřebovali nějaký bylinný lektvar moudrosti od něj, aby konečně prozřeli, byli tu pro občany města a zachovali přírodu pro další generace. Místo toho i na cestě ke kostelu je trapný pozdrav "Dycky Most!". No i to svědčí o skutečnosti, jací zastupitelé na magistrátě jsou, že?

A protože za mne hovoří lépe snímky, podívejte se. Stejně jako na krátké video od kostela "Ticho v duši".

A vám všem přejeme  ty správné kroky za poznáním nejen na jaře, které já tak miluji.

                   Eva & Meginka

Můj příběh
Autor: Eva Krausová
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Pro čtenáře, kteří neustále soudí druhé: Moudro Jana Třísky. "Nejvíce zbytečných starostí mi v životě odebralo uvědomí, že nemusím bránit ani vysvětlovat jakékoli své rozhodnutí před druhými. Protože je to můj život." Kéž by toto moudro vždy okolí bralo na vědomí i zde na "Íčku"...
Eva Krausová
Jarmilo, klobouk je u památek, jestli jste si náhodou nevšimla. Že Vás irituje, že jsou památky s kloboukem je úsměvné. No, vidíte, děláte úsudky o druhých, aniž je znáte osobně. Já jsem pouhý pozorovatel života druhých a snažím se v lidech vidět spíš to dobré a naopak si cením lidí, co toho hodně dokázali skutky, ne opakováním stále stejných slov jako kafemlejnek... Škoda, že nemohu na Vás vybafnout zde v diskuzi. -:) Ale nebojte, on nastane čas, kdy zas cosi napíši a věřte, vybafnu na Vás opět. Vy mi v tom doopravdy nezabráníte. A víte, že díky Vašim komentářům mi zvyšujete čtivost mého článku? Myslím, že díky vám 3 se zde lidé baví, jak nemůžete vydýchat skutečnost, že i nadále budu psát i fotit jen dle svého uvážení. Tak to konečně pochopte a věnujte se smysluplnější činnosti. Toto je ztráta času pro nás pro obě. Jak by řekli mnozí politici Bez komentáře. No, aspoň jste mne rozesmála, že jsem na Vás vybafla. Vidím, že jsem snímek dobře nazvala - Ten, co budí emoce ( tedy nejen kostel, ale i klobouk). -:)
Jarmila Fialová
Těžko přehlédnout,když na to na mě vybafne na FD :) ,Evo,fotek pro mě není málo,ale víc než moc,pouze mi tam chybí ty podstatné,kterých se snad článek týká.Kdybych se držela fotek,bude článek o Vás a červeném klobouku.Úsudek o člověku si dělám i podle jeho názorů,případně i fotek - Eleno,jste mi čím dál víc sympatičtěější.
Eva Krausová
Eleno, je to pro Vás děsivé a přesto články opětovně čtete...? Odpověď na toto dala zde jasnou p.Jitka Caklová za mne. Víte, co pro mne je děsivé? Že si zde o víkend někdo vzal život skokem ze 13.patra. To je pro mne děsivé. Protože, když nejde o život nejde o nic. Třeba tomu člověku nebyl nablízku nikdo, kdo by ho podpořil v těžkých chvílích, třeba měl okolo sebe jen lidi, co soudí, jako i Vy tady... Mě těší, že tu jsou lidičky, kterým se články i snímky líbí (stejně jako na FB), ukázalo se to kladně i ve fotu dne 10.3. A Vám radím, nečtěte a mějte klid a dopřejte ho i lidem zde na Íčku. Tak málo stačí. Já žiji svůj život a Vaše pocity na tom nic nezmění. To je Váš problém, mě Vaše pocity netíží. Informací je o kostelu dost, nějak špatně čtěte. A jestli Vy v demokracii mlčíte, já ne. Umím se ozvat, kde je potřeba. Nemlčíte zde u mého článku, ač na tom nic nezměníte. Možná byste spíše neměla mlčet u podstatnějších problémů, které ovlivňují život nás všech, než u článku mé maličkosti. Nevím, jaké fotky z poslední série se Vám líbí, část někdy fotím sama, část sdílím z webu někdy. A ujišťuji Vás ať se Vám to líbí nebo ne, psát i fotit budu nadále jen dle mého usouzení, ne dle Vás, Jarmily F., Naděždy Š. Tak to vemte dámy na vědomí a mé články do budoucna nečtěte abyste z mých snímků neměla trauma... Bez nich se Vám třem bude jistě lépe "dýchat". -:)
Elena Valeriánová
Přečetla jsem si Váš článek paní Krausová, normálně Vaše články nečtu. A znovu jsem se utvrdila proč. Vaše autoportréty jsou pro mě nestravitelné. A vidět jich 40 v jednom článku je přímo děsivé, jistě to je můj problém. V článku není žádná přidána informace. Ano minulý režim páchal, za tiché podpory nás všech, neodpustitelná zvěrstva. Ale to se děje i teď v tzv. demokracii, a zase všichni mlčíme. Republika se stala skladem Evropy, prošpikovaná dálnicemi a zahlcena odpadky. Na koho to svedeme nyní! My u toho nejsme? A to je ta krásná země, země česká, domov můj. Bože, pomáhej ... Líbí se mi poslední fotky z Vaší série, ale pokud jsem to dobře pochopila nejste jejich autorkou, pouze je sdílíte z FB. Jestli se pletu, tak se omlouvám.
Eva Krausová
Milou odpověď jste dali "Íčkaři" lidem, jako je Jarmila F. a Naděžda Š. 10.3. na Fotu dne u snímku "Ten, co budí emoce". Potěšilo, že tam je i 5 mužských. Normálně bych tam foto nedala, ale když to bylo zaměřeno na klobouky, proč ne, že? Všem poklidný den přeji.❤
Eva Krausová
Jitko, i proto jsem použila níže Vaše slova. Ale někteří mají neustálou potřebu nám vnucovat jejich představy o nás. Jejich problém to je, niko-li náš. ❤
Jitka Caklová
"Nikdo neví jaká ve skutečnosti jsem, přesto řada lidí, zřejmě z pocitu vlastní dokonalosti, ví, jaká bych měla být." ♥
Eva Krausová
Jarmilo, to je to, oč tu běží. Pozorně jste si neprohlédla snímky, ale je jich pro Vás málo. Když Vás děsím, proč mé články čtěte? Mě více děsí Váš pohled na lidi, které osobně ani neznáte. Tudíž pro Vás tato slova jsou jak ulitá: "Soudíš mě celého a myslíš, že tím říkáš, kdo jsem já. Přitom jen říkáš, kdo jsi Ty. Kdo soudí, nikdy neporozumí. Kdo porozumí, nikdy nesoudí." No, mám kolem sebe naštěstí lidičky, kteří mne nejen v klobouku vidí jako šťabajznu, madam a dovedeme se tomu zasmát. A článek se mj. líbí i herečce mosteckého divadla Regině R. Asi i proto, že jako umělkyně má kreativní pohled na svět, na rozdíl od toho Vašeho temného.
Jarmila Fialová
Portrét Lízy na FD není možné srovnávat s portréty a klobouky u článku,který je o kostele....Ne,křížku jsem si opravdu nevšimla ani po Vašem upozornění,ani jsem pozorně neprohlédla všechny fotky,protože Váš pohled mě děsí,což už jsem Vám jednou napsala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.