Spolek seniorů v Dobrušce
FOTO: autorka

Spolek seniorů v Dobrušce

17. 3. 2019

Dlouho jsem se tady neukázala a ještě déle jsem sem nic nevložila. Mnozí mě znají. Chci se všem přátelům omluvit, že jsem přestala komunikovat, ale musela jsem se poprat s nemocí. A teď mám málo času. U nás jeden moudrý pán založil Klub seniorů a já ho našla čistě náhodou. Spolek mi zabírá hodně času. Rozhodla jsem se vám představit naše společenství. Máme členy po celém Hradeckém kraji a všem se u nás líbí.

Tady je něco málo o nás.

Nejprve bych měla představit náš spolek důchodců. Úmyslně píši, důchodců, protože členy nejsou jen senioři, ale invalidní důchodci bez rozdílu věku, tím je náš spolek výjimečný. Byl založen v červnu 2017 panem Petrem Tojnarem a za dobu jeho trvání jsme uspořádali nespočet akcí nejen pro členy. S plánovanými akcemi nás seznamuje paní Renata Moravcová na posezeních.

Jen za letošní rok se uspořádalo mnoho akcí, a to je teprve první čtvrtletí.

Za zmínku stojí odpolední posezení s hostem, které se uskutečnilo 17.1. Přišlo mnoho lidí, i nečlenové, jen tak se podívat. Někteří požádali o přihlášku, protože se jim líbí program našeho spolku. Hostem byl ten den kastelán pan Ondřej Daněk ze zámku v Novém Městě nad Metují. Dozvěděli jsme se zajímavé věci nejen o sochách, ale třeba o stopě architekta Jurkoviče na zámeckých úpravách.

20.1 2019 bylo posezení s muzikou. Hráli Muzikanti z Podkrkonoší. Všichni jsme se dobře bavili, zazpívali si při harmonice a někteří si zatančili.
A najednou tu je únor a i ten je bohatý na akce. Tradičně se začínal posezením Na slovíčko, kde nechybělo jako vždy pohoštění a seznámení s dalším programem .

Následovalo 17.2  Zpívání pro potěšení. I tady se objevili lidé, kteří nejsou členy. Program byl pestrý a všem se líbil.

21.2 se uskutečnilo další sousedské posezení, na kterém nechybělo pohoštění a kterého se zúčastnili vzácní hosté z Českého rozhlasu Hradec Králové, pan ředitel Jiří Kánský a paní redaktorka Lada Klokočníková. Pověděli nám veselé historky, které se jim přihodily při natáčení, a historky svých kolegů, v neposlední řadě jsme se dozvěděli, že Československý rozhlas, dnes Český rozhlas, začal vysílat hned po stanici BBC. Hosté se nám podepsali do naší kroniky a při loučení slíbili další návštěvu.

Poslední akcí února byl 27.2 výlet do Vamberka, kde jsme navštívili krajkářské muzeum. I tady jsme se dozvěděli mnoho zajímavého, kupříkladu, že krajkářství bylo v našem kraji zavedeno před 400 lety, když na panství příšel císařský generál, Nizozemec Kryštof z Grambu. Jeho manželka, belgická šlechtična Magdalena z Meldeka, zavedla na panství paličkování jako robotní povinost. V muzeu jsme viděli mnoho nádherných krajek. Cestou domů jsme se zastavili v zámecké zahradě v Kostelci nad Orlicí. Zahrada byla ještě smutná, sem tam vykukovaly sněženky, pomalu se probouzí k životu, za pár dní budou k vidění v plné kráse. Po návratu do Dobrušky nás pár zašlo ještě do kavárny na Šubrtově náměstí, kde jsme si vyprávěli naše dojmy z výletu. Domů jsme se rozcházeli s vědomím, že se nám den vydařil, a natěšeni na další výlety.

Skupina se rozrostla o další členy. Někteří lidé nečlenové si vzali od paní Renaty Moravcové přihlášky a příště s námi pojedou už jako naši členové.
Zapomněla jsem se zmínit, že našich akcí se může zúčastnit každý, kdo má zájem, s tím rozdílem, že členové mají cestu zdarma, ale nečlenové si musí na cestu přispět malou finanční částkou.

Tento článek je napsaný z podnětu paní Renaty Moravcové, místopředsedkyně spolku.
Přidávám pár fotek z posledního výletu.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.