Jak jsme "dali" Indii
Foto: autorka

Jak jsme "dali" Indii

26. 3. 2019

Z nějakého nejasného strachu jsme cestu do Indie roky odsouvali. Až když jsem si přečetla slova Máhatma Gándhího: "udělat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu", bylo rozhodnuto. Naše letošní cesta bude do jižní Indie.

Vyrazili jsme 17.1.2019 letecky směr Mumbaj. Po Indii jsme nacestovali 1083 km autobusy, 2938 km vlaky, 540 km letecky, nepočítány cesty tuk-tukem a po svých. Plni zážitků a zbaveni předsudků o Indii, jsme se po 40ti dnech, šťastni, že jsme "to dali", vrátili domů.

 

mapa Indie

Goa -  sem se jezdí hlavně za mořem a odpočinkem - velmi nás překvapila čistota pláží a všude přítomní plavčíci.

Goa

 Hampi - památka UNESCO z 12.století, vedle krásných památek i nádherná příroda, na naší cestě zastávka TOP 2

Hampi

Bengaluru - třetí největší město v Indii. Velká města moc nemusím, ale sem jsme ráno přijeli a večer pokračovali dál, takže nezbylo, než si najít celodenní zábavu. V botanické zahradě se konal festival květin u příležitosti 150 let od narození Gándhího  a my byli u toho :-).

Bengaluru

Hassan - toto městečko nebylo ničím moc zajímavé, ale sloužilo nám jako základna do okolních vesniček Helebeedu, Beluru a Shravanabelagoly, kde se nacházejí další památky z 12.století. Jedná se o chrámy s nádhernou reliéfní výzdobou sekanou do tvrdého kamene. 

Hassan

Mysore - úchvatný maharádžův palác

Mysore

Ooty - po návštěvě množství památek / ani je zde všechny neuvádím/, to chtělo trochu změnu, tak jsme vyjeli do výšky 2200 m n.m. do horského městečka Ooty. Kdybychom tušili, jaká zde bude v noci zima, cestu bychom si asi rozmysleli.  Přes den bylo ale nádherně a my se nestačili divit, co všechno může v těchto výškách růst - třeba dobrý známý bez černý. Nejkrásnější zde byla růžová zahrada s 750 druhy růží.

Ooty

Z výšky 2200 m n.m. jsme sjeli parním vláčkem do výšky 400 m n.m.Čtyřicetikilometrová cesta trvala 4 hodiny a občas musel vlak zastavit a vodou  chladit brzdy. Tunely, viadukty, krásná okolní krajina a spolucestující Indové, kteří se z toho všeho dětinsky radují.

Vláček

Kochin - z hor jsme opět dojeli k moři do přístavního města Kochin. Zajímavostí jsou zde velké čínské rybářské sítě a  pro nás suchozemce také nákladní, vojenské i osobní lodě.

Kochin

Munnar - zase jsme se přemístili trochu výš, tentokrát do oblasti nejvýše položených čajových plantáží na světě, do výšky 1600 m n.m. Okolní hory však dosahují výšek přes 2000 m n.m.. Toto místo je pro nás asi TOP 1 na naší cestě. Celé dva dny, co jsme zde byli, jsme dokázali courat mezi plantážemi a kochat se okolní přírodou.

Munnar

NP Peryar - slibuje slony, tygry, divou zvěř - až na pár ptáků a jenoho buvola jsme neviděli žádná zvířata, trochu zklamání, ale zase příroda zde byla krásná.

NP Peryar

Alapuzza - městečko u moře, kam jsme dojeli z výše uvedeného NP autobusem a následně lodí po řece Kadoor.

Alapuzza

Varkala beach - v závěru naší cesty jsme se rozhodli pár dní strávit u moře, nejsme už nejmladší :-) a chtělo to trochu načerpat síly před zpáteční cestou.

Varkala

Kanyakumari - 17.2.2019 - nejjižnější pevninský bod Indie a dva šťastní důchodci!!!

Kanyakumari

 Zde bych asi mohla vyprávění ukončit, dosáhli jsme našeho cíle. Čekala nás ještě cesta vlakem do Mumbaje přes 2000 km se zastávkou v městě Maduraj. Povídání je dost cestopisné, nějak nezbyl prostor povídat o tom, kolik milých lidí jsme potkali, kolik dobrých, převážně vegetariánských jídel jsme ochutnali, s kolika novými druhy ovoce jsme se seznámili, tak snad někdy příště - NAMASTÉ

Mumbaj

Mumbaj

 

 

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%