Jak o Velikonocích nepřibrat
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak o Velikonocích nepřibrat

14. 4. 2019

Hýbat se, jíst zdravě, omezit alkohol - to jsou hlavní triky, jak si udržet váhu i během velikonočního hodování. 

1. Nezapomínejte na pohyb
Neseďte doma a po návštěvách, ale vyrazte ven. Zajděte si po vydatném obědě na svižnou procházku, potkejte se s přáteli v přírodě, anebo na horách. 

2. Všeho s mírou
Kvalitní sváteční svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo k Velikonocím tak nějak patří. Ale držte se známého hesla - jezte do polosyta a pijte do polopita. A tak si místo pěti knedlíků nechejte dát na talíř dva nebo tři. S množstvím jídla to nepřehánějte, ochutnat můžete od každého trochu.

3. Nezdravé nahraďte zdravým
Klasické chlebíčky z bílé veky se silnou vrstvou majonézového salátu, tučným salámem a sterilovanou zeleninou nahraďte zdravější variantou: například celozrnou bagetou s lehkým tvarohovým sýrem nebo domácí pomazánkou a čerstvou zeleninou. Přidejte ředkvičky a voňavou pažitku. „Na zobání si můžete připravit také zeleninu namáčenou v dipu. Nakrájejte si například mrkev, kedlubnu nebo ředkev na kousky a k nim servírujte dip ze zakysané smetany nebo jogurtu s bylinkami podle chuti,“ doporučuje výživová poradkyně Věra Burešová.

4. Pozor na alkohol
Velikonoce svádějí k nadměrné konzumaci alkoholu. Dopřejte si třeba skleničku nealkoholického piva nebo bílého vína. Snažte se vynechat tvrdý alkohol, který má více kalorií. A nezapomínejte pít vodu.

5. Zrádné cukry
Pokud chcete mlsat, připravte si zdravý domácí koláč s tvarohem a ovocem, bez zbytečně velkého množství cukru, nezdravých polev a tučných krémů. Pozor také na sycené sladké limonády a kolové nápoje. Pít můžete například čistou vodu dochucenou nakrájeným ovocem a bylinkami.

A co si naopak o Velikonocích dopřát?
Dejte si čerstvé ovoce, zeleninu, tmavé pečivo, dejte přednost domácí kuchyni. Například mazanec z kynutého těsta si doma upečete zdravější, když použijete špaldovou mouku.

Zelený čtvrtek
S příchodem jara je většinou sezónní zelenina dostupná. Berte Zelený čtvrtek doslova a pod touto záminkou si dopřejte pořádnou porci zeleniny - mlladou cibulku, pažitku, mrkev, listové saláty či špenát – výběr je velký. 

Výhoda Velikonoc – vajíčka
Vaječný bílek je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, díky nim se tělu dostane přísun esenciálních aminokyselin, těch, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Při dietě je oceníte, neboť poměrně dobře zasytí. Žloutek zase dodá sílu. Obsahuje tuky, ale také široké spektrum vitamínů, jsou to například A, D, K, D. Vaječný žloutek je dále bohatý na minerální látky jako je železo, hořčík, draslík. Třebaže přes rok vajíčkám moc neholdujete, díky Velikonocím se jim nevyhýbejte.

 

dieta gastronomie hubnutí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%