Koutek v zahradě přinese radost
Ilustrační foto: ingimage a pinterest.com

Koutek v zahradě přinese radost

30. 3. 2019

Měl by být v každé zahradě. Malý koutek, kde se člověk může uchýlit, když si chce číst, přemýšlet nebo si jen tak odpočinout od partnera, od rodiny. Tajemné tiché koutky však ze zahrad téměř vymizely, přestože dříve v nich byly běžné.

Kdysi bývaly zahrady bujné, tajuplné, barevné, plné vzrostlých keřů a stromů. Majitelé městských vil je zakládali záměrně tak, aby se časem měnily v oázy zeleně a ticha. Ovšem i na vesnicích, kde lidé měli v okolí chalup spíše zahrady užitkové, bylo běžné, že pod nějakým vzrostlým stromem bývala lavička a vzniklo tak příjemné zákoutí k odpočinku.

V poslední době takové příjemné koutky vymizely. Zahrady u novostaveb tvoří především trávníky a exotické dřeviny, které nedosahují velkých výšek. Nejčastějším model zahrady je nyní tento: řadu tújí, trávník a na něm dětská trampolína a nafukovací či plechový modrý bazén. Když praží slunce, vytáhne se slunečník. Pamětníci starých zahrad se diví: Není rozumnější vysadit stromy, keře a pak sedět v jejich stínu, kochat se jejich krásou, vůní?

Opravdu krásná a funkční zahrada se podle odborníků pozná tak, že se v ní dobře žije. To znamená, že si na ní děti mají kde hrát, dospělí kde odpočívat, je koncipována tak, že si v ní lidé nepřekážejí a dá se v ní najít soukromí. Zkrátka je rozmanitá. Taková zákoutí se dají vytvořit i na zahradách nevelkých rozměrů, klidně i ve vnitroblocích činžovních domů, pokud mají jejich obyvatelé štěstí a sejdou se tam lidé, kteří si chtějí okolí domu zkrášlit, využívat ho. Krásné koutky mohou vzniknout klidně i na sídlištích, pokud je možné kousek okolí domu oplotit, osadit zelení. Tak tady je malá inspirace, jak takový zahradní koutek může vypadat.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.