Jako
Foto: https://pixabay.com/

Jako

9. 4. 2019

„Buďte jako Irové. (Deník Metro.) Oblékejte se jako celebrita AB. Bydlete jako VIP CD. Jezte jako šéfkuchař EF.“ Mám dojem, že výzvy, abychom někoho napodobovali, se na nás hrnou ze sdělovacích prostředků čím dál víc. Nelíbí se mi to. Mírnější formou je „Inspirujte se tou a tou … “. Setkáváme se s ní i zde na íčku. Inspirovat se? Budiž. Ale být jako někdo? To mne nikdy nenapadlo. Ani když jsem byla malá. Nechtěla jsem být dokonce ani jako maminka. Možná někdo namítne, že je to jen hra se slovy. Pro mě ne. Cítím v tom rozdíl.

Zaujalo mne, že tyto výzvy jsou zaměřeny převážně na vnější efekt, materiálno. Jistě, ono je to víc vidět a je snazší toho dosáhnout, než se zlepšit v nějakém oboru. Četli jste někde: „Buďte jako lékař, vědec, spisovatel, umělec“?

Každý člověk je originál. Snaha více lidí být jako jeden jiný člověk vede k uniformitě. Být jako někdo, dělat něco jako někdo pro mne představuje nesamostatnost, nedostatek fantazie. Nejistotu. Nespokojenost se sebou samým. Nechci být jako někdo XY. Chci být jako já.

 

PS

„Jako jedinec jsem zcela jedinečný, odlišný ode všeho, s ničím nesrovnatelný. Ani veškerá hmota vesmíru není sto rozdrtit mou individualitu.“ (Rabíndranáth Thákur - bengálský básník, prozaik, dramatik, hudební skladatel, malíř a filozof, 1861 – 1941)
„Všichni jsme jedno - ale každý z nás je jedinečná, neopakovatelná jsoucnost.“ (Erich Fromm - německý filozof, psycholog a psychoanalytik, 1900 – 1980)

Zdroj: https://citaty.net/citaty/265145

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.