Jako
Foto: https://pixabay.com/

Jako

9. 4. 2019

„Buďte jako Irové. (Deník Metro.) Oblékejte se jako celebrita AB. Bydlete jako VIP CD. Jezte jako šéfkuchař EF.“ Mám dojem, že výzvy, abychom někoho napodobovali, se na nás hrnou ze sdělovacích prostředků čím dál víc. Nelíbí se mi to. Mírnější formou je „Inspirujte se tou a tou … “. Setkáváme se s ní i zde na íčku. Inspirovat se? Budiž. Ale být jako někdo? To mne nikdy nenapadlo. Ani když jsem byla malá. Nechtěla jsem být dokonce ani jako maminka. Možná někdo namítne, že je to jen hra se slovy. Pro mě ne. Cítím v tom rozdíl.

Zaujalo mne, že tyto výzvy jsou zaměřeny převážně na vnější efekt, materiálno. Jistě, ono je to víc vidět a je snazší toho dosáhnout, než se zlepšit v nějakém oboru. Četli jste někde: „Buďte jako lékař, vědec, spisovatel, umělec“?

Každý člověk je originál. Snaha více lidí být jako jeden jiný člověk vede k uniformitě. Být jako někdo, dělat něco jako někdo pro mne představuje nesamostatnost, nedostatek fantazie. Nejistotu. Nespokojenost se sebou samým. Nechci být jako někdo XY. Chci být jako já.

 

PS

„Jako jedinec jsem zcela jedinečný, odlišný ode všeho, s ničím nesrovnatelný. Ani veškerá hmota vesmíru není sto rozdrtit mou individualitu.“ (Rabíndranáth Thákur - bengálský básník, prozaik, dramatik, hudební skladatel, malíř a filozof, 1861 – 1941)
„Všichni jsme jedno - ale každý z nás je jedinečná, neopakovatelná jsoucnost.“ (Erich Fromm - německý filozof, psycholog a psychoanalytik, 1900 – 1980)

Zdroj: https://citaty.net/citaty/265145

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Nikdy jsem nechtěla být "jako " nějaká celebrita,i když jsem ji třeba obdivovala pro její umění. Také jsem nikdy slepě nepodlehla nějaké módní vlně za každou cenu / třeba tu, že je to sice moderní,ale já proto nejsem vhodný typ/, jednoduše jsem ji nechala plynout bez své účasti. Totéž platí o hudbě, malířství ap. Ale chtít něčeho dosáhnout vlastními silami po vzoru nějaké opravdové veličiny, není na škodu. Takový vzor je účinný.
Věra Ježková
Hani, smrt nás asi všechny zglajchšaltuje. Jarmilo, ano, učíme se i napodobováním. Ale moje úvaha není o učení. Danko, já vím. Jiné „jako“ připomněla Zuzka. Já jsem o něm nepsala. Borku, souhlasím. Na sportovce jsem ve svém výčtu lékař, vědec… nepomyslela. Jde o dovednost, schopnost, nikoli o to, vypadat či mít něco jako někdo. :-)
Libor Farský
Přesto, Věrko, vidím dvě výjimky. Myslím, že to neplatí pro aktivní sportovce. Myslím, že klukovi vůbec neuškodí snaha být někdy jako J.Jágr a třeba gymnastce jako Věra Čáslavská. No a já, když jsem se stal učitelem, velmi často vzpomínal na svého oblíbeného učitele matematiky a uplatňoval jsem jeho zásadu, která spočívala v pěstování logiky myšlení.
Naděžda Špásová
Věrko, je vidět, že jsi moudrá žena. Taky jsem se nikdy s nikým nechtěla ztotožnit, hlavně ne s nikým z rodiny. Naštěstí se mi to povedlo. Už se nepamatuju, jestli jsem se chtěla podobat nějaké celebritě, je to už moc dávno. Spíš jsem měla vždycky pocit, že vyčnívám z davu. Někdy to bylo nepříjemné. :-)
Dana Puchalská
Věrko. Slovní vata je moje označení výrazu - "nešťastná vycpávka" jak psala Zuzana.
Hana Rypáčková
Spletla jsem to . Čím jste vy, jsme byli i my.. :-)
Hana Rypáčková
Z Kuksu: Čím jsme my , jste byli i vy....Buďme rádi za rozlišení...
Jarmila Komberec Jakubcová
Napodobování je přirozená lidská vlastnost nebo se jen opičíme? I opice chtějí být "jako" a dělají to co ostatní. Asi jsme ze stejného základu. Ale každý člověk jsme jedinečná bytost, jinak reagujeme na různé podněty. Nakonec i říši zvířátek např. koček to tak funguje. Nikdy jsem neměla povahově stejnou kočku a přitom je to živočišný druh "kočka domácí".
Zorka Horká
Paní Ježková, článek krátký, ale nutí k zamyšlení.Přivedla jste mě ke vzpomínkám. Jestlipak si někdo vzpomíná, že by nás před třiceti- čtyřiceti lety někdo takhle někam cpal ? Pokud jsem se netrefila (špatně pochopila) váš článek, promiňte prosím stařence :-) :-)
Jitka Hašková
Mluvíš mi ze srdce. Nejenže se na vás valí stále z reklam "být jako"", ale hodně lidí mluví jako, někde jako byli, něco jako dělali....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...