Dechovka opět rozezní město Kolín

Dechovka opět rozezní město Kolín

6. 5. 2019

Jsou na světě místa, která jsou naší srdeční záležitostí. Jejich krása a genius loci nás jímá neopakovatelnou touhou se tam vrátit, či v nich žít. U mnohých z nás jsou tato místa spojena s jejich narozením a tak to mám i já.
Mým rodným městem je město ležící na řece Labi, v úrodné Polabské nížině, kde se v letních měsících slabým vánkem rozvlní lány obilí, v zimě, když je štěstí, zde jiskří sníh na nedozírných úrodných polích. Město po staletí protíná tiše plynoucí tok řeky Labe.
Kolín charakterizují dvě dominanty postavené v různých staletích, chrám sv. Bartoloměje a vodárna, která je nejen technickou památkou, ale v poslední době i rozhlednou. Obě jsou jakýmisi majáky.Ze všech světových stran, odkud směřujete do Kolína, jsou majestátními dominantami, do dáli viditelnými právě díky rovinaté krajině, a já se při tomto pohledu třesoucím se hlasem neubráním slovům: A zase jsem doma, a přitom mám slzy na krajíčku. Když máte štěstí, můžete zahlédnout z vodárenské rozhledny Sněžku, Studniční horu, další vrcholky Krkonoš nebo Bezděz a další. K blízkému okolí Kolína se svažují Železné hory, nejsou sice vysoké, je to jakési pohoří, ale při výjezdu z města směrem na východ je vidět jejich krásnou přírodní kulisu, měnící se během celého roku.

Kolín je starobylým městem s bohatou historiíí. Díky Františku Kmochovi je Kolín městem hudby, které právě Kmoch proslavil po celém světě. Jistě, s městem jsou spjati i další velikáni jako malíři Kremlička, Morstadt, Radimský, básník Leger, fotograf Sudek, herci Brzková, J.G.Deburau a další.

Já se zastavím u Františka Kmocha, na jehož počest se každoročně koná v městě Kolíně festival dechových hudeb. Jako rodačka z Kolína si vás dovoluji pozvat na již 56. Kmochův Kolín, který se uskuteční

                                                                        ve dnech 7.- 9. června tohoto roku.

V počítači si ve vyhledavači zadejte Kmochův Kolín a najdete zde všechny potřebné informace a můžete si vybrat z bohatého programu festivalu. Kdo sobotní, odpolední, nádherný pochod hudeb viděl, ví, o čem píši, ti, kteří ho třeba zhlédli v televizi nebo jen o něm slyšeli, by si neměli tuto podívanou alespoň jednou naživo nechat ujít. Průvod městem, kdy kapely včetně zahraničních, které se sjely do Kolína, defilují městem a hrají skladby známých skladatelů, např. Kmocha, Vacka, Vejvody, mažoretky roztleskají tísíce přihlížejících, stojících při okraji silnic a pak všichni dopochodují a zpívají za zvuků hudby na náměstí, kde spolu zahrají známé skladby. Všechny hudby tak vzdají hold odkazu významné historie spojené se jménem hudebního skladatele a kapelníka Františka Kmocha.
Od pátku do neděle je na různých místech Kolína bohatý hudební program, který je završen nedělním odpoledním koncertem na kolínském náměstí.
Neopakovatelným zážitkem je pak v pátek Nocturno v chrámu sv. Bartoloměje a v sobotu večer v kolínské synagoze se uskuteční komorní program.
Hosté letošního festivalu jsou: David Koller, Jitka Čvančarová, Ivan Mládek a Banjo Band, Ondřej Havelka a Melody Makers, Modrý cimbál, Šoulet, Eva Pilarová, Vlaďka Skalová a další hosté budou v synagoze.

Přijměte pozvání do města Kolína. Město vás uchvátí v době festivalu nejen hudbou, ale i svojí historií a i letos jsou všechny akce zdarma

 

Tak vítejte, přátelé hudby, brány Kmochova Kolína se pomalu otevírají a z dáli zní Kolíne, Kolíne, stojíš v pěkné rovině....

 

foto: autorka, zdroj MÚ Kolín

Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%