Na hrady a zámky zavítaly
téměř čtyři miliony lidí

Na hrady a zámky zavítaly
téměř čtyři miliony lidí

15. 10. 2012

Od začátku roku do září navštívilo české památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) asi 3 940 000 návštěvníků.

"Letošní sezóna se vydařila i přesto, že návštěvnost mírně poklesla. Propad oproti loňskému roku je asi 1,7 procenta, což je asi 67 900 návštěvníků. To však je z hlediska dlouhodobého trendu číslo zanedbatelné," uvedla Naďa Goryczková, generální ředitelka NPÚ.

Návštěvnická sezóna navíc zářím nekončí, na řadě objektů je připraven i podzimní a zimní provoz, například adventní prohlídka asi čtyřiceti památek či zimní prohlídky Hradního muzea v Českém Krumlově. "Počítáme, že v závěru roku bude návštěvnost asi 4 250 000 lidí, což je na hranici loňského velmi úspěšného roku," podotkla Goryczková.

Největší popularitě se ke konci září těší zámek Lednice, který navštívilo 286 126 lidí. Za ním v žebříčku největší návštěvnosti stojí zámek Český Krumlov, dále zámek Hluboká nad Vltavou, hrad Karlštejn, zámek Kroměříž, zámek Konopiště, hrad Trosky, hrad Bouzov, zámek Sychrov a desítku památek uzavírá Křivoklát. Pořadí se ale podle ředitelky ústavu ještě změní, protože například Český Krumlov připravuje už zmiňované zimní prohlídky, a proto se očekává, že se nakonec stane letos nejvíce navštěvovanou památkou.

Tržby k poslednímu září za celý NPÚ byly 393 058 000 korun, což je zhruba o sedm milionů méně než v loňském roce. "Předpokládáme, že do konce roku se dostaneme na 450 480 000 korun," dodala Goryczková, podle níž jde stále o velmi dobrý výnos, pokud se vezme v úvahu současná nepříznivá ekonomická situace.

památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.