Divadlo na Vinohradech
bude asi šéfovat Töpfer

Divadlo na Vinohradech
bude asi šéfovat Töpfer

19. 1. 2012

Výběrová komise doporučila Radě hlavního města Prahy na post ředitele Divadla na Vinohradech herce Tomáše Töpfera. Švandovo divadlo by měl řídit nynější šéf Daniel Hrbek. Potvrdil to pražský radní pro kulturu Václav Novotný.

„Komise jednoznačně doporučila radě na místo ředitele Divadla na Vinohradech pana Töpfera a Švandova divadla současného ředitele Hrbka,“ sdělil Novotný.

Pokud radní návrhy komise schválí, ředitelé se své funkce ujmou s nástupem nové sezony. „Důvěra mě velmi potěšila, ale nerad bych předbíhal,“ komentoval volbu Töpfer.

Praha vyhlásila výběrové řízení v říjnu loňského roku. V případě vinohradského divadla odchází do důchodu jeho ředitel Jindřich Gregorini a situace byla již dlouho nestabilní. Švandovo divadlo mělo jít do druhé vlny transformace.

O místo ředitele Divadla na Vinohradech se údajně ucházelo sedm zájemců, mezi nimiž byl také současný umělecký šéf divadla Martin Stropnický či režisér Ivan Rajmont. Do výběrového řízení na ředitele Švandova divadla se přihlásili dva uchazeči.

Tomáš Töpfer je český herec, režisér, divadelní pedagog a politik. V roce 1972 dostudoval pražskou DAMU. Po vystřídání několika angažmá se v letech 1987 až 1998 objevoval na prknech Divadla na Vinohradech. V roce 1995 společně s herečkou Eliškou Balzerovou založil nadaci na obnovení Divadla Na Fidlovačce. V něm nyní působí jako ředitel, herec a režisér. Vyučuje také na pražské DAMU, je držitelem divadelní ceny Alfreda Radoka. V roce 2006 byl zvolen bezpartijním senátorem za ODS.

Daniel Hrbek dokončil pražskou DAMU v roce 1971. Než nastoupil do Švandova divadla, účinkoval v Severomoravském divadle v Šumperku, Moravském divadle v Olomouci, pražském Divadle Na zábradlí a v Divadelním sdružení CD 94. Švandovo divadlo vede jako ředitel od roku 1999.

divadlo kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.