Muž, který žil půl roku
bez srdce, zemřel

Muž, který žil půl roku
bez srdce, zemřel

17. 10. 2012

Hasič Jakub Halík, kterému lékaři v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) před půl rokem kvůli chorobě vyjmuli srdce a celou dobu žil s pomocí čerpadel, zemřel. 

Sedmatřicetiletý muž, jehož nemocné srdce lékaři IKEMu nahradili v dubnu čerpadlem, se chystal na transplantaci. "Průměrná čekací doba na srdce je 8 měsíců," sdělil v srpnu přednosta Kardiocentra Jan Pirk.

Halík tehdy řekl, že se cítí velice dobře psychicky i fyzicky. "Nemám tep, ale jinak funguju jako normální člověk," popsal svůj stav. Pumpy v jeho těle nebyly pulzatilní a nenapodobovaly tedy tlukot srdce, ale poháněly krev v těle kontinuálním průtokem.

"I přesto, že byl pan Halík zařazen na čekací listinu k transplantaci a dělali jsme vše proto, aby k operaci mohlo dojít, nového srdce se bohužel nedočkal. Jeho zdravotní stav se v posledním době velmi zhoršil – selhaly mu játra a ledviny. S touto zátěží se už jeho organismus nedokázal vyrovnat. Přesnou příčinu smrti budeme moci sdělit až po histologickém vyšetření, jehož výsledky budeme mít nejdříve za dva týdny. Jistě už teď víme, že na vině nebyla porucha srdečních pump," vysvětlil Pirk.

medicína transplantace
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...