Foto

Povinné ručení zdražilo
za uplynulý rok o čtvrtinu

17. 10. 2012

Za posledních 12 měsíců stoupla cena povinného ručení na českém trhu v průměru o 25 procent. Nejméně se zdražení dotklo mladších řidičů na venkově, nejvíce starších majitelů vozů ve městech, uvedl portál ČeskéPojištění.cz, který porovnává nabídky většiny pojišťoven na českém trhu.

Pojišťovny přistoupily ke zdražení především letos v létě, podle odborníků se další kolo růstu cen očekává začátkem roku 2013. Zatímco loni na podzim mohl majitel nejprodávanějšího českého vozu Škoda Fabia získat povinné ručení průměrně za 938 korun, letos zaplatí za tutéž pojistku 1 258 korun.

„Povinné ručení se pojišťovnám přestává vyplácet, hradí skrze něj více peněz, než vyberou na pojistném. Na rozdíl od životního pojištění je tak povinné ručení ztrátovým produktem,“ uvedl Pavel Ronovský, ředitel portálu ČeskéPojištění.cz.

Celková cena povinného ručení závisí na věku řidiče, jeho místě bydliště i výkonu vozu. Nejméně na povinném ručení zaplatí starší majitelé slabších vozů, kteří bydlí v malém městě či obci.

Zatímco majitel Škody Fabia starší 35 let zaplatí za povinné ručení 1 188 korun ročně, mladého řidiče bude toto pojištění stát 1 552 korun, tedy o 31 procent více. Ve srovnání s venkovem zaplatí starší řidič ve velkém městě na pojistném o šest procent více, mladší řidič si připlatí až o 65 procent více. Nejdražší pojistné za povinné ručení ve výši 4529 korun musí zaplatit mladý řidič silného vozu z velkoměsta.

„Rozdíly mezi pojišťovnami jsou nadále velké, ale i zde dochází k důležitým změnám. Tam, kde si byl před rokem motorista jistý vynikající cenou, situace už nemusí platit," zakončil produktový manažer portálu ČeskéPojištění.cz Roman Sznapka.

pojištění povinné ručení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...