Výlet na Königstein
FOTO: autorka

Výlet na Königstein

10. 5. 2019

Úvodem chci předeslat, že tento článek beru jako svůj první pokus o příspěvek, tak snad se mi podaří k textu přidat i fota.

Cílem mého výletu byla bývalá vojenská pevnost Königstein v Saském Švýcarsku. Většinou sice cestuji s batůžkem vlakem či na kole, ale zde jsem využila možnost jet s příbuznými autem. Není to daleko od hranic, lze jet buď přes Hřensko, nebo D8 směr Pirna. Nebudu se rozepisovat o historii, na internetu lze najít spoustu článků, spíše jen přidám pár cestovatelských postřehů.

Při přijezdu jsme auto zaparkovali na placeném parkovišti - místa bylo dost, ale byl všední den a není ještě hlavní sezóna. U parkoviště je možnost se občerstvit či koupit pohled. K dispozici je placené WC - mincí 50 centů. Potom vede cesta nahoru k výtahům. Jsou dvě možnosti - buď pěšky, není to daleko, ani příliš náročné, nebo vláčkem, který jsme zvolili spíše ze zvědavosti. Jezdí v několika minutových intervalech, jízdenka včetně zpáteční je za 4 eura. Pak už zbývá poslední úsek - možno vyjet výtahem, my jsme šli pěšky, je to doopravdy nenáročný kousek cesty. Pak už jen vstoupit hlavní bránou, zaplatit vstup 12 euro a vyrazit na obhlídku. Je možnost s průvodcem, ale to je zbytečné, k dispozici jsou plánky - i v češtině, takže si každý zvolí dle svého. Areál se dá obejít, pokud se vydaří počasí, tak jsou krásné výhledy. Uprostřed pevnosti na nádvoří je možnost občerstvení a také je zde k dispozici WC, toto je zdarma, volně přístupné. V okolních budovách si lze prohlédnout různé expozice a výstavy. Též je zde IC, kde jsem si zakoupila pohledy a známky. Míst k posezení je tady celkem dost, dali jsme malou svačinku, napsala jsem pohledy (schránka je dole u výtahů). A pak už jen cesta dolů k autu a návrat.

Ještě dodám, že se zde každoročně konají vyhlášené vánoční trhy, kdyby měl někdo zájem, ale to tu bude dost přelidněno.

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%