Výlet na Königstein
FOTO: autorka

Výlet na Königstein

10. 5. 2019

Úvodem chci předeslat, že tento článek beru jako svůj první pokus o příspěvek, tak snad se mi podaří k textu přidat i fota.

Cílem mého výletu byla bývalá vojenská pevnost Königstein v Saském Švýcarsku. Většinou sice cestuji s batůžkem vlakem či na kole, ale zde jsem využila možnost jet s příbuznými autem. Není to daleko od hranic, lze jet buď přes Hřensko, nebo D8 směr Pirna. Nebudu se rozepisovat o historii, na internetu lze najít spoustu článků, spíše jen přidám pár cestovatelských postřehů.

Při přijezdu jsme auto zaparkovali na placeném parkovišti - místa bylo dost, ale byl všední den a není ještě hlavní sezóna. U parkoviště je možnost se občerstvit či koupit pohled. K dispozici je placené WC - mincí 50 centů. Potom vede cesta nahoru k výtahům. Jsou dvě možnosti - buď pěšky, není to daleko, ani příliš náročné, nebo vláčkem, který jsme zvolili spíše ze zvědavosti. Jezdí v několika minutových intervalech, jízdenka včetně zpáteční je za 4 eura. Pak už zbývá poslední úsek - možno vyjet výtahem, my jsme šli pěšky, je to doopravdy nenáročný kousek cesty. Pak už jen vstoupit hlavní bránou, zaplatit vstup 12 euro a vyrazit na obhlídku. Je možnost s průvodcem, ale to je zbytečné, k dispozici jsou plánky - i v češtině, takže si každý zvolí dle svého. Areál se dá obejít, pokud se vydaří počasí, tak jsou krásné výhledy. Uprostřed pevnosti na nádvoří je možnost občerstvení a také je zde k dispozici WC, toto je zdarma, volně přístupné. V okolních budovách si lze prohlédnout různé expozice a výstavy. Též je zde IC, kde jsem si zakoupila pohledy a známky. Míst k posezení je tady celkem dost, dali jsme malou svačinku, napsala jsem pohledy (schránka je dole u výtahů). A pak už jen cesta dolů k autu a návrat.

Ještě dodám, že se zde každoročně konají vyhlášené vánoční trhy, kdyby měl někdo zájem, ale to tu bude dost přelidněno.

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Hezký článek.
Zuzana Pivcová
Ačkoliv tuhle oblast mám velmi ráda, a to z české i německé strany hranic, v německém Saském Švýcarsku jsem nikdy nebyla, jen vždycky vlakem jedu kolem a za pěkného počasí koukám a obdivuji. A přitom by se tam v blízkosti dalo ubytovat i v soukromí. Musím začít pátrat. Díky za pěkný článek.
Libor Farský
To nemá chybu !!!
Soňa Prachfeldová
Mě se to líbí dobrý nástup , chválím.
Věra Zajíčková
Děkuji všem za krásná hodnocení,ale nebudu se bránit ani připomínkám,já sama vidím i nedostatky,např.u fotek,vůbec jsem neudělala snímek celé pevnosti z dálky,kde by vynikla její velikost.Plně souhlasím s p.Hyndrákem,že v různých průvodcích a článcích se dočteme o všem možném,ale praktické věci tam chybí.Já jsem konkrétně před výletem hledala všude možně po internetu v reportážích z tohoto místa zmínku o WC a nenašla jsem ani jednu.Přitom tohle je jedna z prvních věcí,která mě při cestování zajímá-ostatně nedávno tu byl článek na toto téma.Jinak ještě jednou děkuji všem,kteří mi pomohli radami,jak vytvořit příspěvek!
Karel Hyndrák
Hlava rodiny musí řešit nudné logistické otázky: Jak se tam dostaneme, kde zaparkovat, kolik to stojí a hlavně kde jsou WC. Ostatní už se zabývají jen obsahem památky. V mnoha průvodcích, které píšou lidi, kteří tam fyzicky nebyli, tato důležitá fakta chybí. Jako bývalý průvodce akcentuji hlavně ta WC. Např. v Moskvě prakticky žádná nejsou, což je horror. V Praze často narazíte na Němky, které hledají "muci ceny", rozuměj "Muži Ženy". Věro super!
Eva Mužíková
No vida, první článek je na světě, jen tak dál.
Jitka Hašková
Bezvadně se povedl článek i fotky. Díky.
Věra Ježková
Povedlo se. Vítejte.
Danka Rotyková
Paní Věro, povedlo se Vám to. Článek i fotky. Díky Vám jsem si připomněla tu přirozenou krásu, pro kterou se každý rok vydáváme se synem do těchto končin.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.