Jarní Štěkeň
FOTO: autorka

Jarní Štěkeň

18. 5. 2019

Štěkeň je vzdálena od okresního města Strakonice 6 km. Pojedeme-li po okraji vrchu Brdo lesem, budeme míjet Dobrou vodu (železitý pramen). Před námi se otevře rozsáhlý anglický park a v pozadí zámek. V levotočivé zatáčce uvidíme kostel sv. Mikuláše obrostlý  šeříkem. Tady již musíme pěšky.

Zámek v 18. století patřil knížatům rodu Windischgrätzů, kteří zde žili asi 150 let, starali se nejen o zámek a společenské uplatnění, ale i jeho okolí. Například v Buzovech kolem řeky Otavy vybudovali větrolamy. To znamená dubové aleje, kde byly remízky, bažantnice, obory. Je zde 5 řad ve vzdálenosti 0,5 km, takové chránící obdélníky před větrem od řeky.

V roce 1922 jej prodali kongregaci Anglických panen. Ty zde zřídily školu pro dívky, učily se zde řeči, psát na stroji atd. Ve 40. letech byl zkonfiskován a byl zde domov důchodců. Zámek chátral, až v roce 2001 byl znovu navrácen. Již tady žije několik jeptišek.

Já jsem pro nedostatek času navštívila pouze okolí zámku a Buzovy. Příště se budu věnovat i vnitřku, snad mně to bude umožněno.

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.