Porto - město, které se vám dostane pod kůži
FOTO: Delfin travel

Porto - město, které se vám dostane pod kůži

16. 5. 2019

Zdánlivě je v Portugalsku „dvojkou“, ale… Město Porto, které dalo jméno vlastně celé zemi, je menší než dnes hojně navštěvovaný Lisabon, starší a také o poznání romantičtější…

Významným obchodním centrem bylo Porto už za dob Římanů, ale nejvíce zbohatlo v 15. a 16. století díky zámořským plavbám. V té době vládli Portugalci velké části světa, přesto se nepovažují za žádný supernárod. Osloví vás jejich dobrosrdečnost. Poznáte ji třeba, když zapadnete do některé z malých hospůdek v uzoučkých domcích na nábřeží Ribeira, kde voní ryby. Šťavnaté rizoto s mořskými plody podušené ve šťávě z cibule a rajčat – arroz de marisco – tam dostanete za pár euro.

Foto č. 1.jpg

 

Blízká hladina řeky Douro se o pouhých pět kilometrů dále vlévá do Atlantiku, a kdybyste si chtěli zajet na pláž, nastupte do autobusu číslo 500. Z náměstí Praca do Infante se tam však dostanete i typickou tramvajkou s číslicí jedna. Má popraskané kožené sedačky, interiér obložený dřevem a podél řeky se hrká dobrých dvacet minut, než dojede do oblasti Foz de Douro. Nejčastěji tam turisté jezdí pozorovat fascinující západy slunce přímo do moře.

Foto č. 2.jpg

 

Ale nejprve je vhodné vydat se vzhůru do města. Duch Porta se ukrývá v křivolakých uličkách a schodech vedoucích k úžasným vyhlídkám. Jedna se naskýtá i z Torre dos Clérigos – nejvyšší kostelní věže v Portugalsku, na jejíž špici vede 240 schodů. Uvidíte odtamtud na protější břeh se čtvrtí Vila Nova de Gaia, kde má své sklepy většina společností produkujících proslulé tzv. fortifikované (dolihované) víno. Do dálky tam svítí nápisy Sandeman, Taylor, Cálem, Graham’s a mnoha dalších značek. Jednotlivá vinařství pořádají často i zdarma degustace portského, takže napříště budete znalecky vážit mezi nejsladším ruby a vyzrálejším tawny, které skvěle chutná i s čokoládou nebo jako náplň pralinek.

Foto č. 3.jpg

 

Oba břehy města spojují kabinky lanové dráhy a samozřejmě i mosty, z nichž Ponte Luís I je dokonce dvoupatrový. Návrh 172 metrů dlouhého kovového monstra pochází od Théophila Seyriga, žáka Gustava Eiffela, a se slavnou pařížskou věží má mnoho společného. Chodci mohou přecházet most dole i nahoře, navíc přes něj jezdí i vlaky. Některé z nich pak končí na starobylém nádraží Sao Bento z roku 1916, jehož stěny jsou doslova posety dlaždičkovými obrazy s výjevy z portugalských dějin i vinobraní a nakládání sudů do typických lodí rabelo. Kromě vína se v nich po řece svážely i další potraviny, jež putovaly na dodnes funkční tržiště Mercado do Bolhao na rohu Rua Formosa a Rua de Sá da Bandeira. Jistou zchátralost této grandiózní budovy zastiňují stánky překypující pestrobarevnou zeleninou, ale též dary moře, kvičícími prasátky a drůbeží.

Foto č. 4.jpg

 

Porto je zkrátka město kontrastů, místo, které neztratilo svou hrdou tvář. Každá ulička skrývá objev, překvapení, něco, na co se snad nelze připravit ani čtením průvodců před odletem na zájezd… Při toulkách tak narazíte na secesní knihkupectví Lello s majestátním dřevěným schodištěm, které inspirovalo i autorku Harryho Pottera, nebo na budovu Palácia da Bolsa. Neváhejte vstoupit dovnitř. Jen tak budete moci obdivovat Arabský sál vyzdobený jako z pohádky o Šeherezádě.

Foto č. 5.jpg 

 

Líbí se vám Porto a rádi byste navštívili i další zajímavá místa slunného Portugalska? Vydejte se s námi na poznávací zájezd Za historií země mořeplavců a objevte zemi proslulou portským vínem, nádhernými památkami a krásnou přírodou.

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%