Jiří Landa: Na bylinky s rozumem
Přední český fytoterapeut Jiří Landa

Jiří Landa: Na bylinky s rozumem

19. 5. 2019

Význam fytoterapie v současné době stoupá. Práce s bylinami před více než dvaceti lety Jiřího Landu naprosto pohltila. A dnes se jí celosvětově známý fytoterapeut věnuje naplno.

Vystudoval jste Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze a dnes jste jedním z předních fytoterapeutů v Česku...
O bylinky se zajímám už dlouhá léta, a tak se stalo, že v roce 1997 jsem opustil nemocnici v Kladně a začal jsem se věnovat fytoterapii naplno.

Co je vlastně hlavním posláním fytoterapie a jak se svými pacienty spolupracujete?
Lidé ke mně přicházejí s diagnózou stanovenou lékařem a já jim na míru připravím bylinnou kúru. Považuji fytoterapii za podpůrnou léčbu a ne za alternativní medicínu, kam je dnes u nás často řazena. Úlohu bylinek v našem životě si velmi málo uvědomujeme, ale chtěl bych upozornit, že například dvacet procent léků, které kolem sebe v lékárnách uvidíte, vychází z bylin.

Ale bylinkářství má u nás velkou tradici, takže je na co navazovat...
Máte pravdu. Čas od času se najde něco dávno zapomenutého a stane se to velkou módou. Jako příklad uvedu pohanku. Donedávna byla součástí každodenní stravy. Pak se na ni zapomnělo. Dnes by ji vzhledem k jejímu obsahu rutinu lidé rádi snídali, obědvali a večeřeli. Je totiž bezlepkovou potravinou. Přitom pohanku báby kořenářky doporučovaly jako první podporu dobrého zažívání, obrany cévního systému a předcházení nemocem srdce. To byly báby toho okresního ražení. Ty, které patřily do skupiny kořenářek krajského typu, k pohance ještě přidávaly šípky pro jejich vysoký obsah vitamínu C.

Setkáváme se nyní s velkým boomem léčitelství u nás, ale bohužel to stále ještě není legislativně ošetřeno. Máte nějaký recept na tuto situaci?
Je to jednoduché. Proč vymýšlet něco, co již dávno funguje. Nebál bych se a klidně bych ten zákon opsal v Německu nebo v Itálii. Stát je po mém soudu povinen registrovat léčitele, dbát na jejich odbornou fundovanost a neponechávat to vše divokému rozvoji, tak, jak to dnes funguje.

Kde se v Česku vyčuje fytoterapie?
Nikde. Jsou různé odborné kurzy, ale to je vše .Léta opakuji, že bychom se mohli inspirovat v Itálii, kde je to postgraduální studium pro lékaře. Pak máte jistotu, že člověk, který vám nabízí určitou formu léčení, má odpovídající odborné vzdělání.

Na co si mají naši čtenáři dát pozor při sběru léčivých rostlin?
Myslím, že je to tak jako s houbami. Sbírejte jenom to, co opravdu znáte. Určitě se nespletete u kopřivy, břízy, podbělu a asi taky každý z nás pozná jitrocel. Už je to třeba horší v případě přesličky, které je mnoho druhů. Při užívání bylin je nutné dát pozor na jejich nadužívání, protože i to je mnohdy nebezpečné. Doporučuji jako pomocníka využít odbornou litereturu a v dnešní době samozřejmě internet.

Kde Vy sám sháníte byliny pro své pacienty?
Nakupuji pouze u velkododavatelů, kteří mají certifikát pro prodej bylin v Česku. Ti jsou také zárukou kvalitního pěstitelství a mám u nich jistotu, že mnou připravené čaje mají odpovídající úroveň.

Kdo nejčastěji vyhledává Vaši pomoc?
Bohužel je dnes stále vyšší počet pacientů s onkologickými diagnózami a v těchto případech jsou bylinky nanejvýš dobrými pomocníky. Jejich blahodárný účinek posoudí také ti, kteří opakovaně a bez žádoucích výsledků procházejí léčením antibiotiky. Z téhle skupiny mě nejčastěji vyhledávají lidé, kteří se léčí na opakující se záněty močových cest. Také stresovaní lidé jsou náchylnější k onemocnění. Stres je příčinou rozličných psychosomatických chorob a poruch trávícího traktu. Lidé si musí zvyknout, že naše doba je pod diktátem peněz a honba za nimi ovlivňuje život nás všech. Diskutujeme o dvojí kvalitě potravin, suchu a životním prostředí, ale to jsou věci, které my nezměníme. Musí je měnit politici, a pokud se jim to nedaří, musíme si zvolit jinou politickou reprezentaci.

Spolupracujete s věhlasnými českými lékaři. Chcete někoho z nich jmenovat?
Nejvíce spolupracuji s profesorem Juliem Špičákem, přednostou hepatogastroenterologické kliniky pražského IKEM. Dále spolupracuji s profesorem Jaroslavem Michálkem, vedoucím lékařem kliniky Cellthera v Brně. Profesor Michálek se zabývá regenerativní medicínou s využitím vlastních kmenových buněk u chronických nemocí a s využitím protinádorových vakcín u onkologických pacientů. Probíhá i spolupráce na léčbě chronických otoků s MUDr. Vlasákem z Lymfocentra, respektive Centra preventivní medicíny na Vinohradech. Zabývám se hlavně nemocnými, kteří se podrobují chemoterapii a ozařování. Pokud je zákeřná choroba odhalena včas, jsou bylinné čaje velmi dobrou podporou léčby.

Na místě je otázka, kolik léčba pomocí bylin stojí...
Jedna moje ordinační hodina stojí tři sta korun. U čajů je to velmi různorodé, protože gram byliny může stát od jedné koruny výše. A záleží na tom, kolik a jakých bylin je k přípravě čaje zapotřebí. Nejčastější cena čaje na měsíc je dvěstě až čtyřista korun. Ale prosím, respektujte, že jde opravdu o individuální přístup. Já s každým pacientem proberu svá doporučení včetně toho, co ho to bude stát, aby se sám rozhodl, zda může takovou léčbu absolvovat.

Vás ale kromě léčebných úspěchů proslavil jeden bylinný přípravek...
Léta jsem zkoumal možnost, jak využít bylinné preparáty na léčbu zánětů dásní a paradentózy. Přišel jsem s vlastní technologií na získání účinných látek z bylin a v roce 2004 jsem na trh uvedl Bylinnou ústní vodu Dr.Landy. Ta v roce 2008 získala v Rakousku na světovém kongresu integrované medicíny zlatou medaili. Dnes si ji zákazníci kupují nejen v Česku, ale i na německém e-shopu.

Jaké překvapení pro nás ještě chystáte?
Potřebuji ještě tak půl roku na to abych do světa poslal další novinku. Ale mluvit o ní nebudu, to by potom nebylo překvapení.

 

Božena Hažová pro i60

 

 

 

 

 

 

rozhovor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%