Jak se snadno a rychle odbavit na let
Ilustrační foto: Letiště Praha

Jak se snadno a rychle odbavit na let

21. 5. 2019

Jestliže se chystáte na dovolenou letecky, tak vás bude jistě zajímat hned několik variant, jak se odbavit na váš let. Lze se samozřejmě odbavit na check-in přepážce přímo na letišti, v dnešní době už ale existují rychlejší a efektivnější způsoby, které můžete k odbavení využít.

dyž si navíc odbavení provedete online, můžete si sami vybrat sedačku nebo speciální jídlo. Jak takové odbavení cestujícího před dovolenou vlastně probíhá?

Doporučujeme být na letišti 2 hodiny před odletem, případně 3 hodiny předem, pokud například cestujete s nadrozměrnými zavazadly. Jakmile dorazíte do odletové haly, na informační tabuli zjistíte čísla přepážek, kde vás pracovníci na základě cestovního dokladu odbaví a vydají palubní vstupenku. Zároveň vám zkontrolují zavazadla vzhledem k vašemu tarifu letenky, tedy jestli máte správnou hmotnost, rozměry i počet zavazadel. Po provedeném odbavení pak odcházíte buď na pasovou kontrolu, nebo na bezpečnostní kontrolu, podle toho, kam a z jakého terminálu odlétáte. Palubní vstupenky a doklady vám budou zkontrolovány ještě před nástupem do letadla v určené odletové čekárně.

Odbavení online
Většina leteckých společností nabízí tzv. online odbavení. Stačí navštívit internetové stránky dopravce nebo si stáhnout mobilní aplikaci. V rámci online odbavení si zvolíte sedačku, odbavíte zavazadlo či objednáte speciální jídlo. Na závěr vám aplikace vygeneruje palubní vstupenku, kterou je nutné mít s sebou při nástupu do letadla, a to vytištěnou nebo uloženou do mobilního telefonu. Pokud cestujete pouze s kabinovým zavazadlem, nemusíte již na letišti procházet přes klasickou odbavovací přepážku. Online odbavení je velmi jednoduché, pohodlné a ušetří vám spoustu času, který pak můžete využít k relaxaci před cestou nebo na nákupy posledních nezbytností.

Odbavení díky samoobslužnému kiosku na letišti
Přímo na Letišti Praha můžete k odbavení využít také samoodbavovací kiosky, které jsou určené pro cestující vybraných aerolinek. Stačí sledovat jednoduché instrukce na monitoru kiosku. Jeho prostřednictvím si zvolíte sedačku, odbavíte zavazadlo a vytisknete palubní vstupenku. K použití odbavovacího kiosku je zapotřebí cestovní doklad. Pokud cestujete s odbaveným zavazadlem, je nutné jej u přepážky, která odbavuje váš let, odevzdat.

Trocha luxusu se službou Private Check-In Service
Službu Private Check-In Service si může objednat každý, kdo cestuje z Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha, a to nejpozději 24 hodin před svým odletem. Služba nabízí privátní odbavení na let a také vstup do exkluzivního prostředí letištního salonku Raiffeisenbank Lounge. Cestujícím je služba k dispozici během celého dne od 5:00 do 21:00 hodin a nejlépe si ji zarezervujete na internetových stránkách Letiště Praha www.prg.aero. Pak již jen stačí dostavit se 90 minut před vaším odletem na informační přepážku v odletové hale Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha.

Více informací lze nalézt zde.

cestování Letiště Praha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.