Oddělené ložnice? Nemusí jít o partnerskou krizi, začíná to být trend
Ilustrační foto: ingimage.com

Oddělené ložnice? Nemusí jít o partnerskou krizi, začíná to být trend

29. 5. 2019

On spí jinde, ona také. Jestliže partneři tráví noc ve dvou oddělených místnostech, může se to zdát málo romantické a může to jistým způsobem vypovídat o partnerském vztahu, že nefunguje zrovna nejlépe. Ne vždy je však tomu tak.

V Británii podle průzkumu jedné renomované nábytkářské firmy jen každý pátý pár sdílí společné lůžko. Důvody jsou podle průzkumu především praktické: někdo dlouho svítí a čte si, jiný v noci kolem sebe kope nebo neustále chrápe.

Ohleduplnost k partnerovi

Podle americké studie bude mít 60 procent amerických domů, které se postaví v nadcházejících letech, samostatné ložnice pro každého partnera. To má umožnit soužití s ohledem na vlastní zvyky a požadavky.

Italský psychoterapeut a klinický psycholog Jacopo Valli uvádí, že v Itálii je situace poněkud odlišná. „Možnost spát v oddělených ložnicích se vzhledem k hospodářské krizi stala pro některé utopií. Domy jsou malé a někteří lidé jsou nuceni pronajímat si jen jeden pokoj. Netýká se to ovšem těch, kdo si oddělené ložnice mohou dovolit. Pokud se partneři rozhodnou pro společné spaní, může jeden z nich přitom trpět a nakonec se rozhodne proti druhému válčit a výsledkem je separace. Pocit odloučení je pak může posílit v každodenním životě,“ říká Valli.

Odloučení může sexu prospět

Jestliže partneři spí odděleně, ale stráví deštivou neděli společně na gauči, je to něco jiného než situace toho páru, který žije v atmosféře trvalého chladu. V některých případech si partneři uvědomí, že se jejich vztah v průběhu času změnil. Vztah trvající dlouhá léta může vést k poklesu fyzické přitažlivosti a u některých již sex není nezbytným prvkem. Je tu však také možnost dodat nových impuls sexuálnímu životu v jiných situacích.

„V jedenáct hodin večer si dáme dobrou noc a odcházíme každý na jiné lůžko. Nemohla jsem už vydržet jeho chrápání. Než jsem se rozhodla pro oddělené ložnice, zažívala jsem peklo. Celý den jsem překonávala únavu. Teď je to rozhodně lepší, i z hlediska sexu. Jsme odpočatější a dokážeme vychutnat intimní momenty i mimo postel,“ popisuje osmapadesátiletá Vlasta.

„Můj partner si četl v posteli až do dvou do rána, nemohla jsem spát, protože mi šlo světlo do očí. Musím brzo vstávat, a tak jsme se rozhodli spát každý jinde. Je nám spolu dobře a intimní vztah velmi dobře funguje. Ale v noci každý sám! Pak po něm ještě víc toužím,“ říká podobně stará Květoslava. 

Někde oddělená ložnice už sexu nepomůže, ale přesto jsou partneři spokojení, jak uvádí paní Věra: „Jsme s mým druhým manželem devět let, milujeme se, ale už nemáme potřebu sexu. Tak jsme se rozhodli pro oddělené ložnice. Máme velký dům, můžeme si to dovolit. Jsme šťastní i bez sexu a vyhovuje nám to tak."

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.