Tip na výlet: Až nad koruny stromů
Foto: Stezka korunami stromů Krkonoše

Tip na výlet: Až nad koruny stromů

27. 6. 2019

Exkurzi do korun stromů nabízí unikátní stezka v krkonošských Jánských lázních. Tam i zpět je dlouhá 2240 metrů a když vystoupáte nahoru na věž, otevře se vám výhled na část Krkonoš i vršky 80 let starých stromů. 

1900 m3 dřeva, 75 mikropilotů, 20,3 km nerezového lanka, pět let práce a 67denní montáž - to je v kostce Stezka korunami stromů v Jánských lázních. Je to sice turistika pro nenáročné, ale dovolí vám nahlédnout tam, kam se jen tak nepodíváte - do korun stromů, několik z nich tu dokonce stojí 150 let.

Hned po prvních sto metrech se ocitnete 23 metrů nad zemí, les šumí, ptáci zpívají své árie a můžete se tu i vzdělávat. Jsou tu informační tabule se zajímavými informace, dřevění ptáci v životní velikosti, ale i čtyřicet kukátkových cedulí. Jsou namířené na lesní zajímavosti – mech či lišejníky.
Prvních 440 metrů vede lesem, pak se začíná stoupat na 42,7 metrů vysokou věž. V jejím sklepě je expozice věnovaná půdě. Ze stropu visí opravdové kořeny smrku a informační tabule napoví, jak to vypadá pod zemí lesa.

Věž má tvar hořce, rostliny typické pro Krkonoše (konstrukce se z 26,7 metrů rozšiřuje do 40metrového průměru). Až na vrchol je to 890 metrů a projdete všemi vegetačními pásy lesa – od mechového, přes bylinné, stromky, keře po nejvyšší – stromové. 

Ochoz věže nabízí výhled do korun stromů (ty nejvyšší mají 35 metrů) i na část Krkonoš. Sněžku ale nezahlédnete. Zajímavostí jsou zde Ptačí hodiny, které mají místo číslic dvanáct druhů krkonošského ptactva. Po otočení speciálním klíčem se hodiny rozběhnou a podle toho u jakého obrázku ptáčka se jejich ručička zastaví, vydávají jeho zvuk z reproduktorů. Baví to děti i dospělé. 

Až se pokocháte krásným výhledem, je tu jedna atrakce pro odvážné děti i dospělé. Osmdesátimetrový tobogán. Za pěkného počasí prý dolů v průměru metrovou trubkou pojedete 11 vteřin.

Díky bezbariérovosti si nahoru vyjedou i lidé na vozíku nebo rodiny s kočárky. 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%