Vydejte se za tajemstvím Popelčina střevíčku na hrad Švihov
Hrad Švihov. FOTO: Národní památkový ústav

Vydejte se za tajemstvím Popelčina střevíčku na hrad Švihov

18. 6. 2019

Vodní hrad Švihov, ležící v údolí řeky Úhlavy na okraji stejnojmenného města 10 km severně od Klatov, je jednou z nejmohutnějších fortifikačních staveb v Čechách. Pro svoji malebnost láká již desítky let nejenom turisty, ale i české a zahraniční filmaře.

Natáčela se tu řada filmů i pohádek, například Šašek a královna, Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře, Tři životy nebo Korunní princ. Nejznámější je však filmová pohádka režiséra Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku. Tu si v letošním roce na hradě připomínají nevšední expozicí Za tajemstvím Popelčina střevíčku.

Jak šel čas se švihovským hradem
Hrad Švihov nechal vybudovat na místě bývalé tvrze koncem 15. století královský sudí Půta Švihovský z Rýzmberka podle návrhů stavitele Pražského hradu Benedikta Rejta. Důmyslný systémem vodního opevnění udělal ze Švihova jednu z nejlepších pevností své doby. Během Třicetileté války dvakrát odolal útokům švédských vojsk, ale po válce byl vydán císařův rozkaz k jeho srovnání se zemí. Přestože hrad přišel o velkou část vnějšího opevnění a o oba vodní příkopy, demolici se podařilo zabránit. Ztratil však svoji původní funkci. Až do první poloviny 20. století sloužil jako sýpka a postupně chátral. Po roce 1950 se započalo s jeho obnovou a v roce 2002 byl prohlášen za národní kulturní památku. Dnes je hrad ve správě Národního památkového ústavu a  široké veřejnosti se prezentuje prostřednictvím několika prohlídkových tras, mimořádných prohlídek i rozmanitých kulturních akcí.

Co můžete na Švihově vidět
S historií hradu a životem na šlechtickém sídle v 16. století se seznámíte na prohlídkové trase Hrad, která vás zavede do ložnice hradní paní, kaple Panny Marie, zbrojnice, ale také do tanečního sálu či hodovní síně. Do provozně-hospodářského zázemí hradu nahlédnete v rámci okruhu Kuchyně. Třetí prohlídkový okruh Věž – od zříceniny k památce vás zasvětí do tajů památkové obnovy. Expozice ve středověké vstupní věži, která byla otevřená v samém závěru návštěvnické sezóny 2018, vám představí středověká stavební řemesla, stavební vývoj hradu i proměnu okolní krajiny. Nechybí ani interaktivní model věže či herní prvky pro nejmenší návštěvníky. Bonusem je vyhlídka z nejvyššího patra na střešní krajinu hradu i široké okolí.

Za tajemstvím Popelčina střevíčku
Půvabná hradní architektura i přilehlé okolí mnohokrát učarovaly filmařům. V roce 1973 se zde natáčela pohádka režiséra Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku, bez níž si většina z nás nedokáže Vánoce ani představit. Filmaři do prostor prvního nádvoří obklopeného hospodářskými budovami situovali selský statek macechy. Řada scén se odehrává i v okolí hradu a města Švihov. Pokud patříte mezi milovníky této pohádky nebo cestujete s vnoučaty, jistě oceníte nový výstavní prohlídkový okruh Za tajemstvím Popelčina střevíčku, který ve čtyřech podlažích Bílé bašty připomíná pohádku samu i průběh jejího natáčení. Ve výstavní expozici najdete nainstalované klíčové scény z filmu, třeba Vincka na cestě s kouzelnými oříšky, Popelku u potoka nebo nešikovného kuchtíka v kuchyni. Nechybějí ani filmové kostýmy a rekvizity, videoprojekce, velké množství fotografií z natáčení i originální scénář filmu. Část je věnovaná dětem, které výstavou mohou projít se svojí sovou Rozárkou při plnění různých úkolů a hádanek, které je zavedou k Popelčinu střevíčku. Ten si můžou malé i velké návštěvnice nakonec také vyzkoušet. Kromě toho výstava představí i konkrétní místa natáčení pohádky nejen na hradě, ale také v jeho okolí. Výstavu si můžete prohlédnout bez průvodce a časového omezení.

Program na léto 2019

  • 5. – 7. července / Černínské kratochvíle aneb taneční okénko při prohlídkách Švihova
  • 5. července / Folkový recitál Vojty Kiďáka Tomáška
  • 10., 11., 17., 18., 24. a 25. srpna/ Oživené noční prohlídky hradu

Bezbariérový přístup a prohlídky pro znevýhodněné návštěvníky
Bezbariérový je běžný přístup na nádvoří hradu a do venkovní části občerstvení. Pomocí nájezdu je možné navštívit výstavní sál, pokladnu a přízemí hradu. Díky plošině je přístupný i sál ve špýcharu, kde jsou pořádány některé kulturní akce. Návštěvníkům s pohybovým omezením se nabízí i virtuální prohlídka. Ve zvláštních případech lze po domluvě tuto prohlídku uskutečnit i mimo areál hradu, především v domovech pro seniory či stacionářích.

Otevírací doba
Hrad je přístupný od května do září denně mimo pondělí od 10:00 do 16:00 hodin, o prázdninách od 9:30 do 17 hodin, v dubnu a říjnu o víkendech mezi 10. až 15. hodinou.

 

Markéta Slabová, Národní památkový ústav

 

cestování hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%