Hory, moře, památky. To je region Murcia
FOTO: archiv redakce

Hory, moře, památky. To je region Murcia

23. 6. 2019

Málokde se dá na dovolené podnikat tolik věcí najednou jako ve španělském regionu Murcia. Tamní letovisko La Manga je unikání tím, že nabízí dvě naprosto odlišná moře. Nedaleko je úchvatné historické město Cartagena a neméně úchvatné hory Sierra Espuna. Výsledek? Turista vlastně neví, čemu se věnovat dříve.

Na dovolených se stává, že člověk je po pár dnech ležení u moře poněkud unaven a přemýšlí, co dál. Někam vyrazit. Ale kam? Kdo je ve španělském letovisku La Manga, ten má toto dilema vyřešeno. Už letovisko samotné je zajímavé tím, že jde o úzký pruh země z jedné strany lemovaný svěžím Středozemním mořem a z druhé strany lagunou, které se říká kvůli léčivým účinkům Mrtvé moře Evropy.

Ovšem okolí tohoto unikátního místa nabízí mnohem více příležitostí se pobavit, rozhýbat a něco nového dozvědět.

Stačí se vydat na čtyři kilometry dlouhou cestu a člověk se dostane do divoké přírody. Konkrétně na tři sta metrů dlouhou pláž Calblanque, na které si připadá jako by se ocitl v jiném světě. To je místo naprosto odlišné od rušného turistického letoviska. Jde o písečné duny, přírodní nijak neupravené pláže, borovicové háje. Je to jakési první sousto naznačující, že Murcia je opravdu regionem velkých kontrastů a přijdou si tam na své jak lidé, kteří se rádi povalují na plážích a mají rádi kvalitní hotelový servis, tak lidé, kteří rádi podnikají výlety a dávají přednost divoké přírodě.

Kdo je přece jen větší chodec, může vyrazit do pohoří Sierra Espuna. Ale není se čeho bát, zpravidla jsou tam turisté vyvezeni autobusem a pak si je v tamním kempu vyzvedne průvodce a podnikne s nimi vycházku, jakou si přejí a na jakou se cítí. Pohoří je nádherné, jsou z něj krásné výhledy do okolí, terén není náročný. Oblíbeným cílem, kam turisté míří, je místo, ve kterém v šestnáctém století vznikly velké kamenné studny sloužící na uchovávání ledu. Je to podivné, magické místo, na kterém si člověk uvědomí, jak těžký život měli lidé v minulosti. Zkrátka, muži šlapali vysoko do hor, tam nabrali led na vozíky nebo do nůší a pak jej zase snášeli do nížiny. Kvůli chladnému počasí v horách to bylo ideální místo, kde led zůstával uchován.

Pohoří Sierra Espuna je nádherně zelené. Je třeba počítat, že turisty na to budou průvodci často upozorňovat. Jsou totiž na zeleň patřičně hrdí. Pohoří bylo hodně vydrancováno těžbou uhlí a minerálů a kvůli tomu tam probíhalo obrovské a nekontrolované kácení stromů. Kopce byly holé, šedivé, ošklivé a dodnes je zachována řada fotografií, které to dokazují. V devatenáctém století se Španělé rozhodli, že pohoří zachrání. To znamená, že ho osadili spoustou nových stromů. Současná podoba ve srovnání s tím, co je zaznamenáno na fotkách, vyráží dech. Od roku 1992 je území vyhlášeno za Národní park.

Z letoviska La Manga je snadné vyjet také za poznáváním památek. Buďto do města Murcia, proslulého nádhernou katedrálou nebo do města Cartagena. To je unikátní svými vykopávkami z doby, kdy ho ovládali Římané i překrásnými secesními domy.

Kdo přece jen dávám přednost přírodě a výlet do hor nestačil, má možnost prozkoumat oblast zvanou Salinas San Pedro del Pinatar. Je to zvláštní místo s plochami vody, ve kterých se sráží sůl, borovicovými háji a divokými plážemi. Západy slunce jsou na tomto divokém místě úchvatné a ještě úchvatnější je, když má člověk štěstí a vidí kolonie plameňáků a jiného vodního ptactva.

Z La Mangy jezdí na řadu míst autobusy, samozřejmě není problém si tam půjčit auto a vyrazit po vlastní ose. Výlety na zajímavá místa však nabízejí i cestovní kanceláře, které tam turisty dopravují.

Tato část španělského pobřeží je velmi zvláštní místo, které kombinuje různé podoby Španělska. Obrovské mnohopatrové hotely s luxusními službami, moře divoké i klidné, pláže upravené i přírodní, písčitou nížinu i zelené vysoké hory. Právě proto je letovisko La Manga tak unikátní. Tolik podob dovolené totiž turista na jednom místě najde málokde jinde.

 

 

1oCNH5bY.jpeg

cestování Španělsko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.